//Șeful DSV Alba câștigă milioane de lei din câinii vagabozi din Cluj

Șeful DSV Alba câștigă milioane de lei din câinii vagabozi din Cluj

Firmele la care sunt acționari și administratori membrii familiei șefului Direcției Sanitar Veterinare Alba, Ioan Martin, fac afaceri cu câini în Cluj și Alba. Firmele și asociațiile controlate de familia Martin au încheiat mai multe contracte publice cu administrațiile locale din comuna Luna (jud Cluj), Câmpia Turzii (jud Cluj), comuna Sântimbru (jud Alba) și Sebeș (jud Alba) pentru concesionarea serviciilor de ecarisaj. La prima vedere, contractele publice depăsesc suma de 1,7 milioane lei, însă afacerea este mult mai mare deoarece firmele familiei Martin se ocupă de ecarisajul din aproape 30 de localități transilvănene.

Membrii familiei șefului DSV Alba, Ioan Martin sunt administratori sau acționari la firmele Mart Vet SRL, Clinic Mart Vet SRL şi Asociaţia Adăpostul Meu din Alba. aceste societăți au încheiat contracte de ecarisaj cu 27 de localități din Transilvania, în special în județele Cluj și Alba. Martin Ioan (tatăl, doctor veterinar), Martin Diana Olivia (soţia lui Ioan Martin (jr.), directorul DSV Alba) şi Goron Arsante, apropiat al familiei Martin.

Ioan Marti (jr), șeful DSV Alba

Spre exemplu, în noiembrie anul trecut, Primăria Luna (jud Cluj) a încheiat contractul ”Concesionarea serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan in Comuna Luna, jud. Cluj” cu Asociația ADAPOSTUL MEU DIN ALBA. A fost singura ofertă depusă la contractul estimat la suma de 350.000 lei, fără TVA. 

Estimarea valorii contractuale a fost făcută în baza unui calcul care prevede că sunt prinși 100 de câini anual, iar ecarisajul costă 700 lei/câine

”Gestionarea cainilor fara stapan este un ansamblu de operatiuni si proceduri, care se efectueaza etapizat, dupa cum urmeaza: capturare, transport, examinare medical- veterinara, cazare 14 zile lucratoare, operatiuni medical-veterinare, identificare prin microcipare, inregistrare, eutanasiere și incinerare (daca este cazul). Nr. de caini estimat este de 100/an. Valoare estimata : 100 de caini x 700 lei fara TVA/caine x 5 ani = 350.000 lei fara TVA”, arată descrierea achiziției publice.

Majoritatea localnicilor comunei Luna spun că nu au probleme cu câinii comunitari pentru că își țin patrupedele în curți. Primarul Aurel Giurgiu susține că s-au format adevărate haite din cauza persoanelor din alte localități care vin în comuna pe care o administrează ca să își abandoneze câinii.

La Câmpia Turzii, chiar dacă localitatea este mult mai mare decât comuna Luna, contractul de ecarisaj încheiat cu firma șefului DSV Alba este mai mic cu 100.000 lei. Valoarea contractului ”Concesionarea serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan in Municipiul Campia Turzii”, încheiat anul trecut este de 250.000 lei. Și în această situație, doar ASOCIATIA ADAPOSTUL MEU DIN ALBA a fost singura interesată de acest contract.

La Câmpia Turzii costul de ecarisaj al unui patruped a fost calculat la suma de 500 lei. 

Potrivit unui note justificate, în județul Cluj nu există niciun operator al serviciilor de ecarisaj, iar în oraș există peste 500 de câini fără stăpâni. Documentul poate fi citit mai jos

Informațiile referitoare la faptul că în județul nu există un operator care să gestioneze situația câinilor fără stăpân sunt neadevărate.

Potrivit registrului ANSVA, în Cluj există 5 operatori, doi dintre ei fiind chiar în localitatea învecinată Turda. Lista poate fi consultată AICI. Pe lângă operatorii din Cluj înscriși la ANSVSA, mai există 6 organizații care au același scop. Lista lor poate fi consultată AICI.

Se pare că scopul contractului respectiv nu este de ajuta animalele fără stăpân, ci de a da o mână de ajutor afacerilor contractelor cu dedicație, de care se pare că este vorba în această situație.

La Sebeș afacerile latră cel mai tare

Contractul de concesionare a activității de ecarisaj din municipiul Sebeș este cel mai mare din cele încheiate în ultimul timp de ASOCIATIA ADAPOSTUL MEU DIN ALBA. Și la această licitație a fost înscrisă doar o singură ofertă, cea a asociației șeful DSV Alba, în situația în care valoarea contractului este de 1.012.500 lei, fără TVA, adică extrem de atractiv pentru cine lucrează în acest domeniu.

La Sebeș, câinii vagabonzi par că sunt produși de o fabrică locală pentru că, potrivit estimării, se fac referiri la aproximativ 500 de câini/an.

”Gestionarea cainilor fara stapan de pe domeniul public si privat al Municipiului Sebes pentru un număr estimat de 450 câini/an, respectiv un număr  estimat de 2250 câini/5 ani”, se arată în descrierea achiziției făcute în anul 2020.

Până în anul 2020, ecarisajul din Sebeș era făcut tot de Asociația adăpostul Meu Alba Iulia. În 2019, Primăria Sebeș a încheiat cu asociația un contract în valoare de 160.000 lei pentru serviciile de gestionare la 300 de câini.

Potrivit declarației de interese, afacerile familiei directorului DSV Alba, Ioan Martin se întind în 27 de localități: Jidvei, Teiuș, Galda de Jos, Sebeș, Cugir, Zlatna, Baia de Arieș, Ocna Mureș, Lunca Mureș, Câmpia Turzii, Turda, Apahida, Gilău, Tureni, Borșa, Petrila, Lupeni, Băița, Negrești Oaș, ghiu Sântimbru, Calnic, Ocna Mureș, Stremț, Aiud. De pe urma acestor contracte el nu a declarat nicio valoare motivând că numărul câinilor de care trebuie să se ocupe are fluctuații constante.

Anul trecut, publicația Sebeș Info a atras atenția asupra condițiilor groaznice în care sunt ținuți câinii în adăpostul de animale a familiei șefului DSV Alba.

Adăpostul pentru câini fără stăpân din Lancrăm (jud Alba), situat pe strada Veche, este amenajat pe o parcelă de 4.200 mp care aparține lui Ioan Martin și este administrat de firma S.C. Clinic Mart Vet S.R.L. al cărei reprezentant este soția sa, Diana Martin.

Activitatea adăpostului este controlată de inspectorii din subordinea lui Martin și, după cum era de așteptat, niciodată nu s-a găsit nicio problemă.