Primăria Cluj-Napoca a acordat companiei BRANTNER SERVICII ECOLOGICE un contract în valoare de 7.756.832 lei, fără TVA. Pentru acești bani, compania va trebui să curețe, întrețină și să decolmateze rigolelor de colectare a apelor pluviale și a cursurilor de apă aflate în administrarea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.
Contractul a fost semnat în data de 22 august și, după o zi, aceleași părți au mai semnat un contract subsecvent în valoare de 969.604 lei fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, care poate fi consultat la finalul articolului, compania va trebui să se ocupe de curățarea a mai multor cursuri de râuri din oraș. Este vorba despre Calvaria, Ţiganilor I, Ţiganilor II, Popilor, Becaş, Murători, Zăpodie, Valea Chintăului, Canalul Morii, Nadăş, Valea Seacă și Lomb care de zeci de ani de zile sunt într-o stare deplorabilă.
De-a lungul timpului, clujenii au transformat aceste cursuri de râuri în adevărate rampe de gunoi, toate emanând mirosuri pestilențiale.
După cum arătam mai sus, la doar o zi distanță de la semnarea contractului cadru s-a semnat și contractul subsecvent, lucru care se întâmplă, în mod normal, când contractul cadru se apropie de final. Explicația este, bineînțeles, de natură financiară.
De peste zece de ani salubritatea în Cluj-Napoca era asigurată de companiile Rosal și Brantner care își împărțeau serviciile din acest domeniu și cifra de afaceri a firmelor avea trend-uri ascendente.
Însă, CJ Cluj a atribuit serviciul de salubritate pe întreg județul și, implicit Cluj-Napoca, unei singure societăți: SC Supercom. Este vorba despre o societate patronată de Ilie Ciuclea, un om de afaceri care este mason și de formație profesională lăcătuș.
Chiar dacă situația este una de monopol, contractul a fost semnat după ce au fost soluționate contestațiile depuse de firmele Rosal și Brantner.
În acest context, contractul semnat în august reprezintă o afacere valoroasă pentru companie. Însă, atribuirea lui a fost contestată de Green Plan, o firmă din Satu Mare a cărei ofertă a fost eliminată din cadrul licitației.
Potrivit contestației, oferta a fost declarată neconformă pentru că nu s-a făcut dovada gestionării corespunzătoare a deșeurilor provenite din activitățile specifice, în ceea ce privește protecția mediului.
Acest motiv a fost invocat de Primăria Cluj-Napoca doar pentru a găsi un ”nod în papură” ofertei.
Astfel că, după rezolvarea contestației, Primăria Cluj-Napoca și compania Brantner s-au grăbit să semneze ambele contracte pentru ca nu cumva să le vină vreo idee celor din Satu Mare și să atace atribuirea contractului în justiție. Cine știe ce le va trece prin cap judecătorilor?!
Caietul de sarcini al licitației
Canalul Morii
Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a desemnat câștigătorul licitației pentru amenajarea Parcului Caragiale și a Canalului Morii. Pentru această lucrare, administrația locală va plăti firmei Nord Conforest 15.848.050 lei, fără TVA. Peste Canalul Morii, aproximativ la mijlocul străzii Barițiu, va fi realizat un pod, care va comunica, printr-o trecere de pietoni, cu viitorul pod al Nemților, care urmează să fie construit în proiectul de regândire a malurilor Someșului.
Lucrările se fac la aproximativ 7 ani de când Primăria Cluj-Napoca a plătit aproximativ 12 milioane euro, din fonduri UE, pentru modernizarea mai multor străzi printre care a fost inclusă și Gerorge Barițiu. Acum, această strada va fi spartă și remodelată.