Fabrica de încălțăminte Clujana trebuie să se descurce cu încă o cerere de insolvență. De această dată, solicitarea deschiderii procedurii vine din partea unei firme NINHO SRL din Oradea. Este o societate cu un singur angajat și care este deținută de Indries Mircea Sergiu, administrator și unic asociat. Problema cu această cerere de intrare în insolvență este că, în situația în care ea va fi acceptată și se va dispune deschiderea procedurii, de această dată fabrica de încălțăminte va intra direct în faliment.
Însă, o problemă mai mare o are Consiliul Județean Cluj, proprietarul fabricii Clujana. Potrivit datelor postate pe site-ul mfinante.ro, la sfârșitul lunii iunie 2022 fabrica avea obligaţii restante la bugetele de stat în valoare totală de 3.767.300 lei formate din
- Bugetul de stat = 1.188.082 lei
- Bugetul asigurărilor sociale de stat = 1.857.237 lei
- Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 0
- Bugetul asigurărilor de sănătate = 721.981 lei
Din luna martie 2022, firmele care reţin la sursă impozite şi contribuţii şi nu le plătesc la stat în cel mult 60 de zile de la scadenţă riscă pedepse sau amenzi penale. Această faptă a fost reincriminată penal, fiind introdusă din nou în Legea evaziunii fiscale, de unde fusese eliminată în urmă cu aproximativ şapte ani. Reincriminarea vizează atât taxele salariale, cât şi restul obligaţiilor fiscale cu regim de reţinere la sursă. În total, este vorba despre aproape douăzeci de impozite şi contribuţii pentru care se aplică amenzi sau pedepse penale în cazul în care sunt colectate şi nu sunt virate în timp util la stat.
Transilvania Press a publicat anterior faptul că administrația județeană clujeană, condusă de liberalul Alin Tișe, a pus la conducerea fabricii Clujana un personaj destul de controversat. Este vorba despre Călin Marcel Oancea, un om de afaceri clujean care și-a falimentat propriile societăți
Articolul poate fi accesat AICI
La insolvența precedentă, Clujana a rămas fără active în valoare de peste 24 milioane de lei cu concursul firmei care s-a ocupat de procedură, CITR, și a acționarului majoritar, CJ Cluj.
Practic, pentru datorii la stat în valoare de 15 milioane lei, CJ Cluj a primit un patrimoniu care valora peste 24 milioane lei.
Comments