//Contractul pentru Transalpina Apusenilor reziliat

Contractul pentru Transalpina Apusenilor reziliat

Consiliul Județean (CJ) Alba a reziliat contractul pentru realizarea drumului supranumit Transalpina Apusenilor. Motiv constă în intrarea în insolvență a firmei care ar fi trebuit să realizeze proiectul, SC Napoca SA. Societatea din Cluj-Napoca aparține familiei omului de afaceri Ioan Bene, implicat în mai multe penale de corupție, condamnat și stabilit în Italia.

Pe de altă parte, firma Societatea de Construcții Napoca SA a dat în judecată Consiliul Județean Alba și solicită executarea în continuare a contractului pentru lotul 1 al drumului.  Firma din Cluj a intrat în insolvență și nu a mai putut să ofere o garanţie de bună execuţie, în cuantum de 10% din valoarea contractului. Prin urmare, CJ Alba a reziliat contractele pentru ambele loturi.

Stadiul execuției – aproape 30%

Instituția a refuzat varianta reținerii succesive a sumelor aferente acestei garanții, din valoarea facturilor care urmau să fie înaintate la plată pe parcursul derulării lucrărilor fizice, variantă propusă de societatea privată.

Societatea de Construcții Napoca SA solicită prin instanță anularea notificării de reziliere a contractului pe de pe lotul 1 și obligarea CJ Alba la semnarea actului adițional. Este de așteptat ca un proces similar să fie deschis și în legătură cu lotul 2.

Valoarea celor două contracte rămase de executat se ridică la circa 50 de milioane de euro, bani alocați în cea mai mare parte din fonduri europene. Lotul 1, Aiud – Ponor are o lungime de 43,51 kilometri și un stadiu fizic de execuție de 29%.

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Termen limită – sfârșitul anului 2023

Până în prezent au fost executate lucrări de amenajare a terenului, terasamente, structură rutieră, amenajare podețe, fundații etc. Lucrările viitoare vizează finalizarea structurii rutiere, astfaltarea drumului și instalarea parapeților.

 Anul trecut firma Napoca a declarat pierderi de 9,2 milioane lei și datorii de 146 milioane lei. În urma afacerii 340 de clujeni, angajați la compania condusă de Alexandra, fiica lui Bene, şi Danuț Canta, fost consilier județean din partea PSD, au rămas fără locuri de muncă.

Omul de afaceri Ioan Bene

Înainte de a face cererea de insolvență, Napoca SA și-a transferat activele către o firmă nou înființată, NAPOCA REAL ESTATE DEVELOPMENT SRL. Documentul poate fi accesat AICI

Societatea de Construcţii Napoca SA este o companie înfiinţată în anul 1991, în urma divizării fostului Trust de Construcţii Montaj Cluj. Acţionarul majoritar al companiei este societatea IT Transilvania Invest SA cu 53,82 la sută din acţiuni, restul de 46,28 la sută fiind deţinute de mai multe persoane fizice. Până în anul 2011, IT Transilvania Invest SA a fost deţinută de magnatul Ion Ţiriac, de aici venind şi iniţialele „IT”, ulterior fiind preluată de către familia afaceristului local Ioan Bene. Mai exact, de către Ioan Bene, pe persoană fizică, şi de către SC Napocamin SRL, iar administrator al societăţii este nimeni alta decât Alexandra Bene, fiica lui Ioan Bene.

În ultimii ani, Societatea de Construcţii Napoca a fost implicată în numeroase contracte pe bani publici, unele dintre acestea făcând obiectul unor investigaţii penale.

Transalpina Apusenilor

Proiectul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, astfel se pierd bani europeni. Dacă acest lucru se va întâmpla, finanțarea ar trebui asigurată de la bugetul județului Alba. Transalpina de Apuseni traversează de la este la vest zona de sud a Munților Apuseni, prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.

Din Ponor, imaginea panoramică cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Salciua – Poșaga. Din comuna Râmeţ, peisajul se deschide spre culoarul Mureşului şi Podişul Transilvaniei.