//330 milioane euro pentru dezvoltarea imobiliară a unei foste platforme industriale din Cluj-Napoca

330 milioane euro pentru dezvoltarea imobiliară a unei foste platforme industriale din Cluj-Napoca

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a prezentat un proiect de dezvoltare urbană în valoare de 330 milioane de euro pentru o zonă industrială din Cluj-Napoca. Este vizată fosta platformă industrială Cesarom din zona str Plevenei – pod IRA. este vizată o suprafață de 17,1 hectare teren. Potrivit prezentării, în locul halelor industriale vor apărea spații verzi, spații publice, birouri, o zonă de retail și ansambluri rezidențiale.

Prime Kapital au proiecte similare pentru fostele zonele industriale din Brașov, Iași și Timișoara.

Anul acesta, cei de la Prime Kapital au atras cea mai mare finanțare pe care un dezvoltator imobiliar din România a obținut-o până acum de la bănci.

Prime Kapital, dezvoltator imobiliar înființat la București de Martin Slabbert și Victor Semionov, fondatori și foști manageri ai fondului de investiții sud-african NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de mall-uri din România, a semnat pentru o finanțare de 125 milioane euro a unui portofoliu de șase centre comerciale în cadrul structurii joint-venture deținute împreună cu MAS plc, investitor imobiliar listat la Bursa din Johannesburg.  Băncile care au acordat împrumutul sunt Raiffeisen Bank, Alpha Bank Romania, Raiffeisen Bank International și Alpha Bank A.E. 

Bugetul de investiții al MAS REI și Prime Kapital în România, atât pentru proiectele puse „on hold”, cât și pentru cele la care se lucrează, este de 815 milioane de euro. Singurul proiect de birouri al companiei, cel de la Iași, are un buget de 165,3 milioane de euro. Pentru rezidențial bugetul este de 265,5 milioane de euro, iar restul banilor se vor duce către retail, potrivit datelor din raportul financiar al companiei.

Revenind la Cluj-Napoca, proiectul constă în dezvoltarea unui centru comercial de aproximativ 75.000 metri pătrați închiriabili, a unui complex rezidențial cu aproximativ 1.400 de apartamente de înaltă calitate și a unei componente de birouri cu peste 49.000 metri pătrați închiriabili, cu un cost total de dezvoltare de peste 330 de milioane de euro. Întregul proiect va fi deservit de zone verzi extinse, spații și piețe publice, care vor conecta zona de birouri și retail cu cartierul rezidențial si vor beneficia de acces auto limitat. 

Dezvoltarea anunțată este o oportunitate pentru transformarea actualei platforme industriale localizată între strada Plevnei și Pod IRA într-o atracție regională integrată cu viitoarele axe majore ale infrastructurii orașului – Coridorul de Mobilitate Nord (pod Oașului-Răsăritului – străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – pod IRA), trenul metropolitan și metroul.

„Scopul nostru este să dezvoltăm un proiect extraordinar, care să aducă beneficii comunității extinse și care să aibă un impact economic major prin crearea de noi oportunități de locuri de muncă, în conformitate cu planurile de reamenajare durabilă a zonei”, a declarat Maggie Kitshoff, Partener Office & Rezidențial în cadrul Prime Kapital.

Proiectul propus de Prime Kapital are în vedere posibilitatea creării de asociații sau parteneriate cu administrația locală, pentru a contribui la obiectivele de infrastructură publică planificate în zonă. Astfel, Prime Kapital este pregătit sa contribuie cu un teren cu o suprafață de circa 10.000 mp și să investească suplimentar 10 milioane de euro în infrastructura rutieră anunțată de municipalitate în cadrul proiectului „Culoarul de Mobilitate Nord” și în infrastructura educațională.

De asemenea, proiectul conceput de Prime Kapital va conduce la crearea a peste 9.000 de locuri de muncă permanente și susținerea unui total de 3.000 de locuri de muncă în industria construcțiilor și va genera contribuții semnificative la bugetul local, estimate la peste 60 milioane de euro în perioada construcției și primii zece ani de la finalizare. 

Restructurarea arealului reprezintă un pas important în echilibrarea profilului funcțional al zonei aflate la nord de calea ferată. Prin introducerea de activități noi – comerciale, servicii, dotări – și susținerea planurilor de infrastructură nouă anunțate de municipalitate, sunt revigorate și diversificate cartiere aflate astăzi în relativă izolare față de oraș. 

„Sustenabilitatea proiectelor majore de dezvoltare se bazează pe capacitatea inerentă de a îmbunătăți utilizarea terenurilor aflate în zonele urbane, fără a afecta spațiile verzi și cartierele existente. Propunerea noastră de dezvoltare reduce nevoia de servicii de transport suplimentar, prin optimizarea utilizării infrastructurii existente și prin contribuția majoră la infrastructura publică planificată, care va debloca beneficii pe termen lung pentru comunitate. Locația proiectului a fost identificată în mod specific după ce s-au luat în considerare planurile autorităților locale de modernizare a drumurilor și infrastructurii orașului. Salutăm în acest sens planurile concepute de municipalitate, care aduc o oportunitate uriașă pentru continuarea dezvoltării și creșterea calității vieții în Cluj-Napoca și ne angajăm să contribuim la realizarea acestora”, a adăugat Maggie Kitshoff.

Prime Kapital este un dezvoltator și investitor imobiliar de prim rang în România. În 2016, Prime Kapital a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture cu MAS PLC, investitor și operator de proprietăți imobiliare, cu o prezență semnificativă în Europa Centrală și de Est.