//Curentul electric se ieftinește

Curentul electric se ieftinește

Pentru a doua lună, consecutiv, prețul energiei electrice în România se ieftinește. Schimbările au loc pe piaţa spot a bursei OPCOM, iar prețul este la mai puțin de jumătate față de acum două luni și ajunge foarte aproape de nivelul de acum un an.

În octombrie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost de 1.016 lei/MWh.

Prețul a scăzut astfel dramatic față de nivelul lunii septembrie, cu 45% – luna trecută prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.855 de lei/MWh. Este a doua lună consecutivă de scădere a prețului spot, după multe luni în care prețurile au crescut continuu, ajungând în august 2022 la 2.400 de lei/MWh.

După cum se vede, în octombrie, prețul mediu este la mai puțin de jumătate față de maximele din august (42%) și este la nivelul lunii mai 2022, când prețul mediu al PZU a fost de 1.000 lei/MWh.

De fapt, prețul nu este cu mult mai mare decât cel de acum un an. În octombrie 2021, raportului de piață al OPCOM, prețul mediu al PZU era de 951 de lei/MWh, deci cu doar 65 de lei/MWh sub cel de acum.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.