Curtea de Apel Târgu Mureș a decis rejudecarea dosarului de corupție în care au fost trimiși în judecată directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, soția lui Maria și omul de afaceri Ioan Bene. Ciceo este directorul aeroportului, instituție din subordinea CJ Cluj, din anul 1995. Dosarul penal în care este inculpat pentru luare de mită a fost trimis în judecată în 2017. Infracțiunea de luare de mită se pedepsește cu închisoarea de 3 la 10 ani. Anul trecut, Tribunalul Cluj a decis să nu îi condamne pe inculpați, grație prescripției faptelor. Însă casa primită de Ciceo, cu titlu de mită, de la afacerist a fost confiscată.
În acest dosar, directorul Ciceo a fost acuzat că, în cursul lunii octombrie 2012, a primit de a Bene, cu titlu de mită, o casă în zona Bună Ziua. Casa a avut o valoare de aproximativ 1,2 milioane lei. Pentru a ascunde tranzacția, în acte imobilul a fost achiziționat de părinții directorului aeroportului.
În schimb, Ciceo trebuia să direcţioneze alocări bugetare ale aeroportului în vederea plăţii firmelor lui Bene contractate pentru lucrări şi respectiv permiterea edificării platformei Apron 4, în lipsa oricărei forme de autorizare şi de acordare în condiţii legale a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici.
Acest dosar a ieșit greu din sertarele DNA Cluj. La scurt timp după ce a ajuns în instanță, Tribunalul Cluj a dispus ca actele de cercetare să fie retrimise la procuror pentru refacerea cercetărilor.
”Constată că neregularităţile actului de sesizare constatate de Judecătorul de cameră preliminară prin Încheierea penală, pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu din data de 15.09.2017 în dosar penal nr. 1250/117/2017/a1 al Tribunalului Cluj, nu au fost remediate de procuror în termenul de 5 zile acordat conform art. 345 alin. 3 C.proc.pen., iar neregularităţile constatate atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii, motiv pentru care, În temeiul art. 346 alin. 3 lit. a) C.proc.pen., dispune restituirea cauzei la parchet (…). Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu”, arată una dintre soluțiile pe scurt a instanței.
În mai anul trecut, tribunalul clujean a decis să nu îi condamne pe acuzați, însă casa care a fost dată ca mită a fost confiscată prin decizia instanței.Ieri, judecători de la Curtea de Apel Mureș au considerat că dosarul nu ar fi trebuit închis prin prescripția faptelor și a dispus rejudecarea lui încă de la stadiul incipient de cameră preliminară.
Acuzațiile DNA
Potrivit procurorilor DNA Cluj, ”la nivelul Consiliului Județean Cluj și a Regiei Autonome a Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a fost demarat în anul 2011 un proiect având ca obiect realizarea investiției „Pistă de decolare – aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente”, proiect ce viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord – Vest a României.
Având în vedere că investiția vizată presupunea un efort financiar semnificativ, proiectul de investiții a fost divizat în trei etape distincte, prin aceasta urmărindu-se atât asigurarea unei reale finanțări, cât și posibilitatea obiectivă de realizare a construcțiilor ce urmau a fi făcute.
La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitație publică, între Regia Autonomă – Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor și o asociere de firme din care făcea parte și cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuție lucrări având ca obiect, executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente”.
După finalizarea lucrărilor, pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internațional Cluj – Napoca, și a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceștia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014.
Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor.
În acest context, în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziționat de părinții săi cu suma de 690.000 lei și care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă și materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparținând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă.
În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor și atribuțiilor funcției sale, a direcționat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a făcut obiectul infracțiunii de luare de mită, în vederea asigurării confiscării speciale”, arată rechizitoriul.
David Ciceo – directorul aeroportului de aproape 30 de ani
Sub conducerea lui Ciceo, aeroportul clujean a devenit al doilea cel mai aglomerat din România, cu aproape 3 milioane de pasageri anual în 2023.
David Ciceo
Ciceo este, de asemenea, președintele Asociației Aeroporturilor din România, fiind reales pentru un nou mandat de patru ani în 2023. Reprezintă interesele aeroporturilor românești la nivel național și internațional, promovând proiecte de dezvoltare finanțate din fonduri europene și creșterea profesională a personalului aeroportuar. Coordonează proiecte de investiții de peste 140 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii aeroportului.
Ioan Bene – condamnat penal apropiat de administrațile PNL și PSD din Cluj-Napoca
Ioan Bene este un om de afaceri controversat din Cluj-Napoca conectat la politicienii care fac parte din administrațiile județeană și locală.
Valoarea totală a contractelor între firmele deținute de Ioan Bene și Aeroportul Internațional Cluj este estimată la zeci de milioane de lei, incluzând atât lucrări recente, cât și proiecte mai vechi. Aceste relații contractuale au fost marcate de investigații legale și controverse privind transparența și legalitatea procesului de achiziție. În 2023, firma Napoca Construcții a câștigat contracte pentru reparații la pistele aeroportului (calea de rulare Delta), cu o valoare totală de peste 22,8 milioane de lei, incluzând o licitație pentru 9,6 milioane de lei pentru lucrări care au inclus reparații structurale și refacerea stratului rutier asfaltic.
Un proiect anterior notabil a fost cel pentru platforma Apron 4, în valoare de aproximativ 15,8 milioane de lei, contract atribuit în 2014. Investigațiile au arătat că lucrările erau deja finalizate înainte de licitația oficială, ceea ce a atras atenția autorităților și implicarea DNA în investigarea procesului de achiziție