//Protecție de partid a la Cluj

Protecție de partid a la Cluj

La începutul acestei luni, Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat definitiv în procesul deschis de USR Cluj împotriva PNL Cluj. Motivul: în campania electorală 2019, doi liberali clujeni au împărțit pliante false cu sigla USR în care scria cu litere de-o șchioapă  „Avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români”. Pe parcursul procesului, PNL Cluj s-a dezis de CRISTIAN CIUTĂ și ALEXANDRU PITICAR, cei doi liberali prinși că îndesau în cutiile postale ale clujenilor mesajele fake news. În realitate, unul dintre ei este angajat la Primăria Cluj-Napoca, fieful lui Emil Boc, iar celălalt este consilier județean, fieful lui Alin Tișe. De altfel cei doi lideri politici sunt și rude: Tișe este finul lui Boc. Potrivit declarației de avere, Ciută a împrumutat PNL Cluj.

De ce este important acest subiect pentru clujeni?

Pentru că anul acesta este unul electoral, iar declarațiile și comportamentul politicienilor ar trebui urmărite pentru ca aceștia să fie sancționați prin vot, atunci când alegătorii consideră că este necesar să o facă. Pentru că unele funcții publice, plătite din bani publici sunt ocupate de personaje asupra cărora planează, cel puțin, o improbabilitate morală.

În 2019, o parte dintre clujeni au avut ocazia să găsească în cutiile poștale pliante cu sigla USR în care scria „Avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români”.

De asemenea, pliantul respectiv conținea următorul mesaj: „Avortul trebuie să fie mandatoriu şi obligatoriu pentru familiile care nu au un venit mediu, pentru familiile care nu pot asigura creşterea sau hrănirea corespunzătoare a copilului, pentru familiile în care nici unul dintre cei doi parteneri în creşterea şi educaţia copilului nu are un loc de muncă”.

Mesajul apărea ca fiind semnat de Ramona Popescu, activist USR +Plus.

FOTO Facebook/ Mona Varga

În urma acestei acțiuni în presa locală și națională au apărut articole în care USR-iștii erau puși la zid: „O inițiativă USR-PLUS: „Copiii sunt doar pentru cei bogați” și „92% dintre femei trebuie să avorteze”, „Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!”, „Mesajul care va revolta România! O susținătoare USR+PLUS propune ca avortul să fie obligatoriu”, „Marș la crematoriu, avortonilor!”. Sunt doar câteva dintre articolele publicate în 2019 pe această temă.

De fapt, mesajele respective au fost distribuite de CRISTIAN CIUTĂ și ALEXANDRU PITICAR, doi liberali clujeni, care au contrafăcut pliantele și le-au distribuit.

Există și un filmuleț postat pe Facebook în care unul dintre liberali o ia la fugă când își dă seama că este deconspirat.

Sursa Facebook

După ce situația a ajuns publică, liderii PNL Cluj au transmis că cei doi membri au fost sancționați și excluși din partid. 

Însă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, ei au fost susținuți și angajați în funcții publice din instituțiile conduse sau afiliate PNL.

Singura sancțiune pentru acel derapaj electoral primită de liberali a venit din partea Biroului Electoral.

În 2021, USR Cluj a deschis un proces împotriva PNL Cluj, CIUTĂ și PITICAR cerând să fie trași la răspundere.

În replică, reprezentanții PNL Cluj au solicitat respingerea plângerii pe motiv că a fost formulată „de o persoană fără capacitate procesuală, iar în subsidiar, respingerea cererii de chemare în judecată ca nefondată, cu obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată.”

Potrivit procesului, „USR – Filiala Cluj reprezintă o unitate executivă, operațională, lipsită de personalitate juridică, fără a fi titularul unui patrimoniu distinct de drepturi şi obligații substanțiale și procedurale, astfel încât poate sta în instanță, în nume propriu sau în calitate de reprezentant al partidului politic căruia îi aparține, doar sub condiția existenței unui mandat special acordat în acest scop.”, arătau liberalii în acțiunea lor de apărare. De asemenea, au încercat să inducă ideea că nu există un caracter cert al prejudiciului.

Pe deasupra, în fața instanței, liderii PNL Cluj s-au dezis de cei doi membri care au împărțit fluturașele false: „între pârâții de rândul 1 şi 2 și Partidul Național Liberal – Filiala Cluj, nu există o relație de subordonare izvorâtă dintr-un raport juridic, dar nici o astfel de legătură înțeleasă ca simplă stare de fapt. (…) autorii nemijlociți ai faptei ilicite nu au acționat în legătură cu atribuțiile sau scopul funcțiilor încredințate. În acest context, s-a arătat că, în niciun moment pârâtul, nu a ordonat sau încurajat săvârșirea pretinsului delict civil și, astfel cum rezultă din declarațiile organelor de conducere ale Partidului Național Liberal, însăși existența faptei ilicite a fost adusă la cunoștința acestora, doar ulterior comiterii. 

Totodată, pârâtul a menţionat că nu poate fi răspunzător pentru acțiunile individuale întreprinse de către pârâții rândul 1 și 2, întrucât conducerea PNL și TNL şi-a exprimat în mod expres, în spațiul public, dezaprobarea față de această faptă, pe care o califică ca reprobabilă şi imatură.”

Cu ce ochi au văzut judecătorii pliantele cu fake news

În 2023, judecătoarea POP Şoimiţa-Bianca de la Tribunalul Cluj a dat un verdict prin care PNL Cluj a fost tras la răspundere.

În motivarea judecătorească ea scrie că liberalii implicați în această acțiune de dezinformare „au acţionat în afara limitelor bunei-credinţe şi a dreptului la liberă exprimare, de unde şi vinovăţia acestora în comiterea faptei ilicite, având în vedere că aceştia în calitate de membrii ai unui partid politic cunoşteau sau puteau să cunoască principiile constituţionale şi legale ce ghidează activitatea partidelor politice, în acord cu art. 25 din Statutul partidului, valori de la care aceştia s-au abătut cu bună ştiinţă prin folosirea nepermisă a semnului electoral al Alianţei 2020 USR PLUS alături de mesaje menite a fi asociate de alegători cu ideile sau opiniile promovate de Alianţei 2020 USR PLUS, opinii însă cu caracter controversat şi care în fapt nu proveneau de la Partidul Uniunea Salvați România.” 

„(…) imaginea partidulului – a Alianţei 2020 USR PLUS înscrisă la alegerile europarlamentare din mai 2019 a fost asociată prin folosirea semnului electoral cu conţinutul pliantelor distribuite, conţinut ales în mod intenţionat a fi unul controversat tocmai pentru a atrage atenţia alegătorilor, cu două zile înainte de începerea campaniei electorale. 

Aşadar a fost afectat dreptul la imagine şi prestigiu, deoarece subiectul mesajului „Avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români” era unul menit a produce indignare şi fiind în dezacord cu valorile promovate de intervenientul Partidul Uniunea Salvați România conduce la reţinerea existenţei unui prejudiciu de imagine şi prestigiu, a cărui cuantificare nu este una concretă şi nici nu poate fi obiect al unei probe directe raportat la natura drepturilor încălcate, şi anume drepturi nepatrimoniale. 

În cadrul sentinței, PNL a fost obligat să plătească următoarele sume de bani:

  • 7.820 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru 
  • 7.800 lei onorariu avocaţial 
  • 3.020 lei cu titlu de cheltuieli de judecată intervenientului principal
  • 3.000 lei onorariu avocaţial parţial 

La începutul acestei luni, judecătorii  BOBOŞ Sergiu Cătălin și CÂMPEAN Anamaria de la Curtea de Apel Cluj au dat un verdict în procesul de apel. Este menținută sentința dată de Tribunalul Cluj, însă nu este un verdict definitiv. 

Ce mai fac cei doi răspândaci de fake news ?

Chiar dacă în 2019 PNL a anunțat că ALEXANDRU PITICAR și CRISTIAN CIUTĂ au fost excluși din partid, de fapt ei nu au suferit nicio pagubă. 

Unul dintre ei, Alexandru Piticar, are un post de referent la Serviciul Baze Sportive (Baza din Gheorgheni) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. De altfel, și Marcel Pârvu, șeful lui Piticar, este liberal și conduce Baza Sportivă din Gheorgheni chiar dacă, potrivit CV-ului nu îl recomandă nimic pentru această funcție. El este asistent universitare la Facultatea de Științe Economice din Cluj și este specializat în următoarele domenii: microeconomie, macroeconomie, politici economice comparate, teorii și modele de dezvoltare 

Sursa Facebook/Cei doi liberali care au împărțit pliante cu mesaje electorale false

Celălalt liberal, Ciuta Cristian Vasile s-a descurcat mult mai bine decât colegul lui: a ajuns consilier județean. 

Pentru cine este curios, raportul de activitate pe 2023 al consilierului județean Cristian Ciută arată că într-un an de zile, activitatea lui s-a rezumat la susținerea inițiativelor șefului său, Alin Tișe, prezența la ședințele și comisiile consiliului județean și participarea la petreceri câmpenești și alte evenimente.

Împreună cu Teofil, fratele lui, Cristian Ciută este acționar la două firme: Transilvania Schele SRL și Condor Napoca SRL. Potrivit declarației de avere, el a împrumutat anul acesta 13.000 lei către PNL Cluj.

Captură declarație de avere

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, nu a răspuns apelurilor telefonice și mesajelor pentru a exprima un punct de vedere în legătură cu acest proces.