Tribunalul Cluj s-a pronunțat în doarul fostului arhitect șef din Turda, Dumitru Iosif. El a scăpat de condamnarea penală pentru abuz în serviciu. În schimb a fost să pus să plătească 1,7 milioane lei cu titlu de daune materiale.
Când era dirigintele de șantier al proiectului Zoo Turda a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată, participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de uz de fals.
„În perioada 2010-2012, în contextul asigurării managementului subprogramului ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda”, inculpatul, în calitățile menționate mai sus, ar fi procedat la certificarea executării unor lucrări care nu fuseseră în realitate executate, prin vizarea unor documente (situații de plăți, înscrisuri intitulate „Realizare lucrări contractate” etc.) emise de două societăți comerciale, în calitate de executant al lucrărilor.
Ulterior, în baza documentelor respective, persoane din cadrul primăriei municipiului Turda ar fi completat, fără vinovăție, la rândul lor alte înscrisuri care au permis decontarea cheltuielilor pretins executate. Acționând în această manieră a fost produs patrimoniului primăriei municipiului Turda un prejudiciu în sumă de 1.711.236 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru firmele respective. Primăria municipiului Turda a formulat pretenții civile în cuantum de 2.257.881 lei. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului”, arată rechizitoriul DNA Cluj.
Inițial, cei de la DNA i-au cercetat și pe Daniela Adace, pe atunci director economic al Primăriei Turda și Mate Csaba, directorul parcului zoologic, însă nu au fost trimiși în judecată.
Pe parcursul a patru ani, Primăria Turda a plătit suma de 9,2 milioane de lei pentru lucrările de la Grădina Zoologică. Din această sumă, circa 8,39 milioane de lei a fost plătită firmei Benzoat Har, principalul constructor. Alți 807.838 de lei au fost plătiți firmei Romabelt, care avea un contract de asociere cu firma Benzoat. Romabelt a fost implicată direct după ce Benzoat și-a anunțat falimentul.
Soluția pe scurt a instanței poate fi citită aici.