Gheorghe Funar, politician clujean ultranaționalist care a inventat teme ca „protoromâna”, „genialitatea lui Eminescu” sau „poporul get ca întemeietor al civilizației umane”, afirmă în interviul luat de noi că mesianicul Călin Georgescu nu este un <om nou>, ci emanația foștilor securiști naționaliști. Am încercat să obținem un interviu, tot cu tema „Călin Georgescu”, și de la liberalul Rareș Bogdan, un alt consumator de naționalism, sau după cum îi place să se autocaracterizeze, un patriot. Dispărut subit din spațiul public după eșecul PNL la prezidențiale și asocierea numelui său cu o campanie de pe Tik Tok care l-a promovat pe Călin Georgescu, Rareș Bogdan ne-a anunțat că își ia un an sabatic. Prudent, Rareș Bogdan este în silenzio stampa, timp în care speră ca românii și colegii de partid să-i uite gafele comise. Poziția lui, mai redusă, va fi prezentată la finalul interviului cu Funar.
De ce te interesează să citești acest interviu?
Pentru că milioanele de oameni care au votat cu Călin Georgescu au pus, de fapt, ștampila pe vechi idei patriotarde, pornite din sentimente de trădare și nesiguranță. Pornind de la această premisă, un asemenea vot ar trebui să ridice semnale de alarmă pentru mare parte din electorat.
Rep: Ce este Călin Georgescu? E o cometă care trece razant pe lângă România sau un meteorit care ne lovește din plin?
Gheorghe Funar: Da, mi-am pus și eu întrebarea asta în urmă cu mai mulți ani. Cred că este o cometă politică și electorală care își face apariția în România, de regulă, în anii electorali, mai ales când au loc alegeri prezidențiale. L-am întâlnit de câteva ori și îmi amintesc una din întâlniri, din 2014, când am candidat independent la funcția de Președinte al României. M-a căutat și m-am întâlnit cu el în București la o cofetărie. Am discutat despre alegerile care aveau loc atunci și mi-a făcut o impresie foarte bună! Cu toate acestea, nu înțelegeam ce se întâmplă de apare și dispare pe scena politică de la noi. Acum, mă bucur că bunul Dumnezeu i-a dat de lucru cu șansa uriașă de a fi ales președinte al României.
Rep: Multe dintre temele din discursul politic al lui Georgescu vă sunt extrem de familiare: genialitatea lui Mihai Eminescu, poporul dac ca întemeietor al civilizației, limba protoromână primordială etc. Ați candidat la alegeri prezidențiale folosind exact aceleași teme, însă diferența dintre voturile obținute de dumneavoastră și cele obținute de Georgescu este destul de mare. Vă simțiți cumva plagiat?
Gheorghe Funar: Diferența nu este chiar atât de fabuloasă… el a obținut peste 2 milioane de voturi. În 1992, când am participat prima dată la alegerile prezidențiale și m-am clasat pe locul 3, am obținut cam 1,3 milioane de voturi. Eu mă bucur că abordează o bună parte din temele campaniilor mele! Însă, el mi se pare un candidat deosebit de bun și am convingerea că bunul Dumnezeu îl ajută și poporul îl va vota și va trebui cu toții să îl ajutăm să îndeplinească obiectivele pe care le-a anunțat. Am ajuns la concluzia că domnul Călin Georgescu și cei care l-au sfătuit și ajutat au pregătit foarte bine această campanie. Din multe filmulețe cu caracter electoral, rezultă că ceea ce s-a întâmplat acum a fost pregătit cam de vreo 10 ani. De-a lungul acestor ani a avut numeroase întâlniri prin țară cu oameni din diverse domenii și cu diverse calități, a participat la conferințe și a pregătit subiectele abordate acum extrem de minuțios.
Rep: Cine l-a sfătuit și ajutat?
Gheorghe Funar: Evident că de unul singur nu poți face o asemenea campanie. Soția lui l-a ajutat mult în pregătirea și desfășurarea acestei campanii. Ea este cea care i-a luat interviurile care au apărut în presă, mai ales pe postul Realitatea Plus. Dar sunt convins că mulți oameni de valoare l-au ajutat. Nu știu să vă spun cine, dar cred că o face dânsul când va ajunge președinte! Când am văzut ce succes a avut, acum m-am apucat și eu să aflu cine este Călin Georgescu. Convingerea mea este că a fost pregătit, în primul rând, de patrioții din serviciile secrete românești. Nu mă refer la Sergiu Celac (vezi CV-ul lui Celac aici, n.red.), că el a fost un trădător. Că l-a cunoscut și Georgescu intrând în acel mediu diplomatic, asta e altă poveste… Nu, mă refer la Mircea Malița, care a fost ministru al Învățământului. Eu l-am cunoscut pe Malița prin anii 70 într-o tabără studențească. Acolo am cunoscut mari personalități din lumea politică, printre care Grigore Moisil, Mihai Botez și pe Malița, care era ministru al Învățământului. El e unul dintre oamenii care l-au sfătuit și tot el l-a ajutat pe Georgescu să plece în străinătate încă din perioada studenției.
Rep: Domnule Funar, pe vremea comuniștilor cine pleca în străinătate trebuia să obțină acceptul Securității. În studenția dumneavoastră v-ați plimbat prin Occident cu burse?
Gheorghe Funar: Eu nu am plecat. În privința lui Georgescu e posibil ca Securitatea să îi fi solicitat vreun angajament, dar este la fel de posibil să fi beneficiat de garanția unor persoane cu funcții importante pe atunci în Partidul Comunist și conducerea statului și astfel să poată pleca. Nu este niciun bai dacă a semnat vreun angajament pentru că dânsul a venit acasă și acum se bate cu actorii forțelor politice din țară și stăpânii lor din străinătate. Cine îl ajută? Îl ajută bunul Dumnezeu! Și va ajunge președinte și bine ar fi!
Rep: Pe lângă bunul Dumnezeu, pe Georgescu l-au mai ajutat Theodor Stolojan sau Mircea Geoană. Sunt doar două exemple de politicieni care l-au girat pe Georgescu angajându-l!
Gheorghe Funar: Mă îndoiesc că l-au ajutat, chiar dacă a lucrat în subordinea lor. Mai curând l-au sprijinit, nu l-au ajutat! Dacă știau cine este cu adevărat și care este misiunea lui, sunt convins că nu-l ajutau! Toți aceștia sunt evrei cu nume românești care au condus politica externă românească!
Rep: Și campania plătită de PNL (vezi detalii aici) și deturnată pentru Călin Georgescu a fost sprijin sau ajutor politic?
Gheorghe Funar: L-au sprijinit gratuit, s-au plătit la unii și la alții pentru influențarea electoratului ca să-l voteze pe Călin Georgescu. Nu are niciun motiv să se opună la ceea ce au făcut ăștia. E bine că l-au ajutat să ajungă în final unde este acum.
Rep: Insinuați că Georgescu s-a folosit de ei pentru a urca treptele sistemului din care a făcut parte și de care acum se dezice? Vreți să spuneți și că atribuțiile de raportor ONU sau apartenența lui la o organizație afiliată Clubului de la Roma au avut un rol subversiv?
Gheorghe Funar: Ce pot să spun… a luat parte și la discuțiile purtate în Clubul de la Davos! El a avut un rol un rol similar cu al lui Vladimir Putin, spre exemplu! (Putin) A fost crescut de serviciile secrete sovietice și trimis, la fel ca și Călin Georgescu, în diverse medii și organisme înființate și conduse de reprezentanți ai Ocultei Mondiale, i-a cunoscut pe ăștia și acum acționează în cunoștință de cauză și vrea să poarte un dialog cu ei!
Rep: Din ceea ce spuneți ar trebui să înțeleg că Georgescu s-a lepădat de școala Serviciilor Secrete și acum acționează pentru „propășirea poporului român”?
Gheorghe Funar: Nu s-a scuturat, sunt convins că și acum colaborează cu patrioți din Serviciile Secrete românești.
Rep: Spuneați mai înainte că pe pe Călin Georgescu îl ajută „bunul Dumnezeu”. La care Dumnezeu vă referiți pentru că entitatea divină la care se raportează Georgescu pare mai curând din panoplia new age (vezi detalii și aici) decât din creștinism?
Gheorghe Funar: Da’ de unde?! El este român, ortodox, se trage dintr-un neam de preoți. Că a ținut conferințe în tot felul de medii, cum ar fi mănăstiri, a fost și pe la adunări de sectanți. Acolo probabil că s-a dus să-i cunoască. Nu cred că a făcut vreo greșeală! El s-a dus nu să asiste, ci a fost invitat să le vorbească! Însă nu l-am văzut la sinagogă sau cu chipa pe cap!
Rep: În momentul acesta țara noastră este membră a unor organizații care asigură o oarecare stabilitate. Mă refer la NATO, Uniunea Europeană, dar ce credeți că se va întâmpla dacă Georgescu ajunge președinte?
Gheorghe Funar: Mai rămânem în aceste organizații câtă vreme mai rezistă ele, dar după părerea mea în scurt timp ele vor ajunge la lada de gunoi a istoriei. Atât imperiul denumit Uniunea Europeană, care ne-a jefuit și transformat în prima și cea mai bogată colonie. Apoi pe domnul Georgescu îl va ajuta poporul român. Am convingerea că se va materializa una dintre viziunile indianului Sundar Singh, probabil că le-ați citit. O parte s-au împlinit și acum cred că începe împlinirea profeția despre viitorul României. Sindar Singh nu a făcut referire la Călin Georgescu, dar Baba Vanga a avut și ea niște viziuni care se adeveresc acum: „Un conducător al neamului românesc care va face ca țara noastră să aibă un rol important în viitorul omenirii!”. Nu există altă variantă decât să reușească!
Rep: Și apoi, ce credeți că va mai face domnul Călin Georgescu?
Gheorghe Funar: În primul rând trebuie să ne restaurăm identitatea! Noi suntem urmașii poporului get. Geția a fost leagănul civilizației de pe pământ. Ne-a fost falsificată istoria poporului. S-a ajuns ca în urmă cu 2000 de ani să se înlocuiască denumirea de Geția cu Dacia. Maria Neagră s-a numit Marea Getă. La fel, nu a existat Țara Românească, ci Valahia. Mihai Viteazu a unit Moldova cu Valahia, nu cu Țara Românească! Dar toate acestea au fost falsificate de academicieni. Ni s-a prezentat limba noastră ca fiind una latină, o adevărată aiureală! În vremea Imperiului Roman nu a existat limba latină. În toată antichitatea s-a vorbit limba getă, pe care strămoșii noștri au dus-o peste tot! Și ajungem la 24 ianuarie 1859…
Rep: Iată, toate aceste idei sunt promovate și de Călin Georgescu!
Gheorghe Funar: Și mă bucur! Sper să mă întîlnesc cu el să îi dau câteva din cărțile mele ca să ajungă mai repede la multe adevăruri și să le valorifice. Dar, deocamdată, după părerea mea e foarte bun modul în care prezintă adevărul, inclusiv despre istoria noastră!
Cine este Gheorghe Funar
La 75 de ani, peste Gheorghe Funar se așterne încet uitarea, iar generațiile mai tinere posibil că nu știu nimic despre el. Membru PCR și apoi prim vector ultranaționalist în politica de tranziție postdecembristă, Gheorghe Funar a fost președinte al partidelor naționaliste cu tendință extremistă PUNR și apoi PRM. În acei ani, Funar a fost și primar necontestat al orașului Cluj-Napoca, timp de 12 ani, până la preluarea funcției de către Emil Boc. Funar a candidat la alegerile prezidențiale în 1996 și 2014. Recent, a încercat să devină senator pe listele partidului extremist S.O.S., dar nu a avut succes.
Astăzi, Funar este astăzi un personaj puțin frecventat chiar și de noul val politic naționalist, cu toate că este doar cu o generație mai în vârstă decât Călin Georgescu (62 ani). Deși cei doi nu au avut un parcurs comun, Funar are o cunoaștere din interior, întinsă pe zeci de ani, a naționalismului românesc subteran care astăzi îl propulsează pe Călin Georgescu. Putem spune că în anii din urmă, Călin Georgescu și partide precum AUR și S.O.S au capitalizat locul lăsat liber de sucombarea primului val al naționalismului postdecembrist, reprezentat de PUNR și PRM.
(Nota redactorului: interviul cu Gheorghe Funar a mai continuat câteva zeci de minute în care el a povestit cum, atunci când era copil, a făcut involuntar baie într-un lac înghețat în timp ce era fugărit de paznicii unui depozit de cereale de unde furase el și prietenii săi furaseră, despre istoria geților care a marcat evoluția civilizației umane și despre deturnarea istoriei reale a României. De asemenea, interviul a fost editat pentru excluderea afirmațiilor cu tendință antisemită.)
La un pahar de sifon cu Rareș Bogdan
Chiar dacă este indicat ca fiind „creierul” unei campanii care l-a promovat pe Călin Georgescu, europarlamentarul Rareș Bogdan a refuzat să dea un interviu.

Întrebat despre disponibilitatea de a dat un interviu despre „cometa” Călin Georgescu, el a transmis că nu este „specialist în evoluția lui Georgescu și nici nu mă interesează personajul. Nu dau interviuri decât presei internaționale sau din România pe teme strict europene sau de evoluție a extremismului și suveranismului la nivel european și a problemelor europene și a noilor provocări. Nu mă interesează absolut deloc și nu mă implic în viața politică internă în 2025/2026. Din 2027/2028 încolo revin și în politică internă.”
Despre faptul că l-a promovat pe Georgescu pe vremea când era moderatorul unei emisiuni politice la Realitatea TV, Bogdan a spus că a fost un episod pasager, iar despre eșecul PNL-ului… că ar trebui ca altcineva să jongleze cu cărbunii încinși de el.
„Georgescu a fost, cred și nu îmi amintesc foarte bine, o singură dată invitatul meu într-o emisiune, interviu, la Realitatea, acum mai bine de 10 ani! Eu am avut sute sau mii de invitați în cei 10 ani de emisiuni la Realitatea, Cluj și București. Iar PNL e un partid care anul acesta va face 150 de ani, va rezista în continuare. Eu am fost o rotiță și sunt o rotiță în acest partid, nimic mai mult. Nu am fost nici Președintele Partidului, Secretar General, nici Președintele Senatului, Președintele Camerei Deputaților, Ministru sau Prim Ministru. Am fost unul dintre cei 4 prim-vicepreședinți ai acestui partid. După aproape 6 ani e cazul să mai preia și alți colegi comunicarea publică internă. Sunt colegi foarte buni și vor ieși ei să explice acțiunile partidului actuale și viitoare.”, a conchis Rareș Bogdan