Consilierii locali clujeni vor vota în ședința de azi prelungirea Planului Urbanistic General (PUG) al orașului cu încă 10 ani. În 2018, Primăria a încercat să reactualizeze această documentație cu firma SYNERGETICS CORPORATION SA, dar instituția nu a pus la dispoziția societății documentația necesară și contractul a fost anulat în instanță în urma unui proces.
De ce este important acest subiect?
Pentru că extinderea orașului se face în baza unui Plan Urbanistic General din 2014 care nu mai corespunde ritmului în care are loc dezvoltarea imobiliară și de infrastructură a orașului Cluj-Napoca. Pentru că ambuteiajele și poluarea din oraș se datorează punerii în aplicare, în mod haotic, a unor prevederi și indici urbanistici care ar trebui actualizați.

Captură primăriaclujnapoca.ro
În hotărârea de consiliu local prin care PUG-ul votat în 2014 este prelungit până în 2034 sunt expuse o parte dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situație:
- complexitatea documentației
- evitarea blocajelor privind emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire
Potrivit hotărâri, administrația se spală pe mâini de eșecul contractului din 2018 prin care s-a încercat reactualizarea PUG-ului. „Pe parcursul derulării contractului, din cauza unor factori independenți de instituția noastră au apărut întârzieri în derularea contractului, fapt care a dus la decalarea termenelor de predare”.
La începutul anului administrația prezenta în bugetul anual o alocare de aproape 6 milioane lei pentru reactualizarea PUG-ului. Bugetul prezenta o etapizare a investiției pe 3 ani.
Potrivit documentului, anul acesta ar fi trebuit ca Primăria Cluj-Napoca să cheltuiască 2,5 milioane lei pentru reactualizarea PUG-ului, însă pănă în momentul de față nu s-a organizat nicio licitație.
Captură Buget Primăria Cluj-Napoca
Problema este că nicio firmă serioasă de proiectare sau arhitectură nu va accepta un contract cu o valoarea atât de mică pentru un proiect cu ”ștaif”.
Spre exemplu, orașul Cluj-Napoca este al doilea municipiu din România, după Capitală, ca număr de locuitori. Potrivit unui studiu publicat în 2020 de un grup de cercetători de la Facultatea de Geografie din cadrul UBB, Cluj-Napoca are o arie 179,5 km², iar suprafața construită a municipiului era de 36 km pătrați.
O comparație a sumelor cheltuite de alte administrații pentru reactualizarea PUG-urilor arată că persoanele care au proiectat cheltuielile din bugetul Primăriei Cluj-Napoca pentru PUG au subevaluat valoarea acestei investiții.
Comuna Cristian din județul Brașov are aproximativ 6.500 de locuitori și o suprafață de aproape 28 km pătrați, dar contractul încheiat pentru reactualizarea PUG-ului în format GIS în anul 2023 arată că este vorba despre o cheltuială de 3.293.150 lei, fără TVA. Adică mai mult de jumătate decât au pronosticat primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea.
Municipiul Tulcea are o populație de aproximativ 65.000 locuitori și o suprafață de aproape 200 km pătrați, iar suma pentru Actualizarea Planului Urbanistic General (P.U.G.) realizat în sistem informatic GIS și a Regulamentului Local de Urbanism (R.L.U.) al Municipiului Tulcea este de 3.495.000 lei, fără TVA. Contractul a fost încheiat în 2023.
Municipiul Sibiu are o suprafață de 121 km pătrați, aproximativ 135.000 locuitori. În 2020 a încheiat contractul Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Sibiu la o valoare de 4.240.000 lei, fără TVA.
Orașul Galați are aproape 220.000 locuitori și o suprafață de 246 km pătrați. Anul trecut a încheiat contractul Actualizarea documentației de urbanism – Plan Urbanistic General al municipiului Galați pentru suma de 5 milioane lei, fără TVA. Aceeași valoare a avut-o și contractul pentru PUG-ul orașului Constanța.
În Craiova, contractul pentru reactualizarea PUG-ului a fost semnat în urmă cu 5 ani la valoarea de 7,3 milioane lei. Acum acest PUG este în curs de implementare.
Practic, la capitolul direcții de dezvoltare urbanistică, orașul nostru se află în aceeași situație în care se afla Fălticeni în anul 2022.
Cum s-a făcut reactualizarea PUG-ului cu ciocanul judecătorilor
Contractul de actualizarea a PUG-ului ar fi trebuit să îi coste pe clujeni 1,7 milioane de euro. De această lucrare ar fi trebuit să se ocupe asocierea Synergetics Corporation (leader de asociere) cu AV Transport Palnning și Panteia B.V. Potrivit contractului, PUG-ul trebuia actualizat în 24 de luni, iar data semnării contractului a fost 20.11.2020.
Însă, doar cu câteva luni înainte de finalizarea proiectului, viceprimarul Dan Tarcea spunea că, de fapt, se gândește la rezilierea contractului !
De altfel, în cadrul unei contestații depuse de Synergetics, arhitectul șef al Municipiului Cluj Napoca, Daniel Pop, a fost acuzat de rea voință.
Practic, în relația cu firma care trebuia să realizeze reactualizarea PUG-ului, reprezentanții administrației locală au refuzat în mai multe rânduri să pună la dispoziție documentația în baza căreia ar fi trebuit realizată lucrarea.
„Experiența de la Cluj este neverosimila pentru anul 2024 și pentru ceea ce pretinde Clujul a fi. Lipsa de transparență și refuzul realizării unui nou PUG în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în sistem GIS, înseamnă înlăturarea discuțiilor despre digitalizare și ascunderea multor decizii contestabile. În fapt, primăria exercită un monopol economico-administrativ sugrumând, alterând și păstrând ambiguitatea asupra procesului decizional de emitere CU, avizare și aprobare a PUZ, PUD. Ce înseamnă acest monopol economico-administrativ? Înseamnă controlul total al pieței imobiliare prin controlul fluxului de aprobare și emitere a autorizațiilor. Astfel, unii jucători beneficiază de cicluri mai rapide de avizare, alții de cicluri foarte lente. Cei care ies primii în piață cu sedii de birouri sau stocuri de apartamente se capitalizează sau profită de momente ale pieței mult mai eficient decât competitorii lor care sunt întârziați. Asta face primăria Cluj: exercită un control asupra pieței, ține ascuns acest flux inventând discursuri găunoase, fals morale, preocupări fără finalitate, populism justițiar. Metodele de la Cluj afectează promovarea tehnologiei în domeniu la nivel național și implementarea bunelor practici privind Open Data, obligațiile Directivei INSPIRE, discursul despre Smart City. Dincolo de cinismul intereselor personale ale decidenților locali, se creează o umbrelă a scuzelor pentru primarii care resping transparența aprobărilor sau publicarea datelor despre domeniul public. E lesne de spus de orice primar “împins” spre modernizare – “Dacă nici la Cluj nu au, care sunt cei mai avansați…”, este de părere Adrian Ilie, patronul firmei.
În cadrul procesului dintre Synergetics și Primăria Cluj-Napoca, instanța a luat în calcul doar faptul că firma nu a respectat clauzele contractuale, fără să verifice dacă primăria s-a achitat sau nu de prevederile din caietul de sarcini al licitației câștigare de Synergetics.
În octombrie 2023, Curtea de Apel București a restituit firmei taxa judiciară de 17.450 lei, dar a respins recursul. Așa că sentința dată de tribunal a rămas definitivă, iar PUG-ul municipiului Cluj-Napoca în aer.
PUG-ul față în față cu judecătorii
În forma actuală, cea în care Planul Urbanistic General nu mai corespunde nevoilor de dezvoltare ale orașului, este extrem de ușor pentru majoritatea celor care vor să construiască să conteste normele din 2014. Pe rolul instanțelor clujene sunt zeci de procese care au ca obiect inadvertențele acestui plan. Unele dintre ele pot fi accesate aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici etc.