//Primul tun la Spitalul Regional de Urgență Cluj: căni, pixuri și afișe

Primul tun la Spitalul Regional de Urgență Cluj: căni, pixuri și afișe

Chiar dacă nu a început construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj, liberalii au tras prima licitație tun. Este vorba despre contractul de publicitate, în valoare de 203.510 lei, fără TVA, care a ajuns la firma FLAROM ADVERTISING, societate care îi aparține cumnatei liberalului condamnat penal Cristian Adomniței. El a fost ministru al Educației, iar în anul 2020 a fost condamnat la trei ani și două luni de închisoare, fără ca sentința să fie definitivă.

La sfârșitul anului trecut, în data de 28 decembrie, Ministerul Sănătății a semnat contractul ”Achiziția publică de servicii de conștientizare și informare publică (contract nr. 1 din cererea de finanțare) privind proiectul ”Construire Spital Regional de Urgență Cluj”, în valoare de 203.510 lei, fără TVA, cu firma FLAROM ADVERTISING. Societatea îi aparține lui Lacatusu Florina Carmen, cumnata lui Cristian Adomniței, fostul președinte al CJ Iași și fost ministru PNL al Educației. Flarom a câștigat un contract similar și pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova și altele, similare, pentru diferite instituții publice.

Banii respectivi vor fi cheltuiți pentru pixuri, afișe, căni și alte materiale publicitare care vor fi inscripționate cu sigla și denumirea Spitalului Regional de Urgență Cluj.

Firma Flarom are încheiat un contract de publicitate încheiat până și cu Direcția Generală Anticorupție, iar în ultimii doi ani a încheiat peste 30 de contracte de publicitate în valoare de câteva milioane de lei cu diferite instituții publice.

Caietul de sarcini al licitației poate fi consultat mai jos

Pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj, guvernul a semnat un acord de împrumut în valoare de 305 milioane de euro pentru, cu Banca Europeană de Investiții.

Spital regional cu 849 de paturi

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă), potrivit MF.

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Complex de clădiri cu 7 etaje și heliport pe acoperiș

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea 7 niveluri, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare, iar partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare.

Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.

Instalațiile și echipamentele medicale de ultimă generație vor permite furnizarea de servicii sigure și minim invazive pentru pacienți, acestea fiind incluse în costul total al investiției.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională etc.

Astfel, spitalul va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea NV, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic. Spitalul va folosi noi modele operaționale pentru activități medicale, de management și pentru gestionarea integrată a instalațiilor.

Spitalul regional de urgență Cluj va fi înființat conform legii și va fi organizat ca spital public în administrarea MS.

Adomniței condamnat pentru că a favorizat firma finei fostului primar al Municipiului Iași

În 2020, Cristian Adomniței a fost condamnat la trei ani și două luni de închisoare, fără ca sentința să fie definitivă. A fost acuzat de procurorii DNA de favorizarea faptuitorului şi fals intelectual într-un dosar privind nereguli referitoare la un parteneriat cu o firma privata care a avut ca obiect promovarea judeţului.

Cristian Adomniței

Potrivit DNA, CJ Iaşi a atribuit, în 2013, firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iasi pe baza unor documente false întocmite de Letiţia Popa, administratorul firmei Laser Co, fina  fina fostului primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita.

Procurorii au afirmat că pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, Letiţia Popa a întocmit şi utilizat documente false pentru a crea aparenţa îndeplinirii criteriilor de admisibilitate şi conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă, CJ Iaşi.

Popa i-a determinat astfel cu intenţie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie contractul firmei sale, în condiţiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerinţelor minimale ale caietului de sarcini.

DNA a precizat că firma lui Popa nu a respectat contractul, nepredând o serie de obiecte, a căror valoare a fost de peste 213.000 lei.

Pentru ca Letiţia Popa să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase şi, totodata, să nu poata fi obligată, conform contractului, la plata penalităţilor, Cristina Teodora Jinga, cu intenţie, a determinat membrii comisiei de recepţie din care făcea parte şi Carmen Irimescu, să semneze un proces verbal antedatat, în cuprinsul căruia s-a menţionat, în mod nereal, că acestea fuseseră livrate şi a semnat mai multe documente, activităţi ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu de peste 213.000 lei judeţului Iaşi, la care se adaugă contravaloarea penalităţilor.

Totodată, în perioada martie – aprilie 2015, Cristian Adomniţei, cu intenţie directă, le-a ajutat pe Jinga şi Irimescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor pe care acestea le comiseseră şi tragerea lor la răspundere penală, au susţinut procurorii DNA.