//Primăria Cluj-Napoca a cheltuit jumătate de milion de lei pentru iluminarea bisericii Sf. Mihail VIDEO

Primăria Cluj-Napoca a cheltuit jumătate de milion de lei pentru iluminarea bisericii Sf. Mihail VIDEO

Cu ocazia Zilelelor Culturale Maghiare sunt organizate vizite în biserica Sf. Mihail, una dintre clădirile simbol din centrul orașului Cluj-Napoca. Pentru iluminarea acestui obiectiv turistic administrația locală a cheltuit recent jumătate de milion de lei.

„S-au montat pe sol și pe stâlpi un număr de 105 proiectoare LED cu temperatură de culoare alb neutru. Valoarea lucrărilor este de 454.687 lei plus TVA. (Executant: SC Termoficare Napoca SA
Furnizor aparate: Schreder România prin Elbi Energy Products.)”, a anunțat primarul Emil Boc, pe Facebook.

“Am suplimentat numărul posibil de VIZITE ÎN TURN pe astăzi (începând de la 14:15) și mâine (începând de la 10:15). Urcarea se va face din 15 în 15 minute, tot în grupuri de 20 de persoane”, transmit organizatorii festivalului. Formular pentru vizitare!

VEZI AICI PROGRAMUL DE AZI, 16 AUGUST 2022!

Istoria bisericii Sf. Mihail din Piața Unirii

Inițial, au fost proiectate două turnuri pentru fațada principală, dar nu a fost ridicat decât cel de nord-vest între 1511-1543. În 1697 turnul a fost distrus ca urmare a unui incendiu și reconstruit în stil baroc în 1744. Acesta a trebuit demolat însă în 1763, după ce un cutremur îl deteriorase foarte mult, aflându-se în pericol de prăbușire. În 1837 s-a început ridicarea actualului turn cu ceas, în stilul neogotic, de pe fațada de nord, fiind terminat în 1860. Turnul este al doilea cel mai înalt turn de biserică din România. 

Lucrări de reabilitate din fonduri europene

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj, un simbol al oraşului şi a două că mărime din România, a fost în reabilitare pe fonduri europene. Firma de construcții care s-a ocupat de renovarea Bisericii Sfântul Mihai din Piața Unirii este KÉSZ România. Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei, potrivit portalului maszol.ro.

Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.