//Piața imobiliară din Cluj începe să dea semne de slăbiciune

Piața imobiliară din Cluj începe să dea semne de slăbiciune

Clujenii cumpără din ce în ce puține locuințe, arată indicii pieței imobiliare la nivel național. Pentru o bună perioadă de timp, tranzacțiile imobiliare din Cluj s-au aflat în fruntea clasamentului. Acum, Clujul a ajuns pe locul III, fiind devansat de Brașov și Timiș.

Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de Agenția Națională de Cadastru și Publcitate Imobiliară (ANCPI), raportat la județul Cluj, în primele nouă luni ale anului trecut s-au vândut peste 9.000 de locuințe. Anul acesta, numărul s-a redus cu 17%, la aproape 7.600 de tranzacții parafate.

Tranzacțiile cu locuințe parafate de locuitorii din județele Timiș și Brașov au fost mult mai multe anul acesta decât cele realizate în Cluj, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publcitate Imobiliară (ANCPI). Și în Timiș s-a redus numărul de tranzacții, însă aici scăderea a fost mai mică, de doar 5%. Circa 8.700 de locuințe s-au cumpărat în primele trei trimestre din acest an, față de 9.102 de tranzacții parafate anul trecut.

În Brașov, scăderea numărului de tranzacții a fost de 6%, însă chiar și-așa, aici s-au vândut mai multe locuințe decât în județul Cluj: aproape 7.700 de unități.

Dacă în marile județe numărul de tranzacții s-a redus, unde a crescut totuși, numărul de contracte de vânzare?

52% este creșterea numărului de tranzacții cu unități individuale în județul Caraș-Severin pentru primele nouă luni din acest an.

Cu 43% mai multe tranzacții au fost parafate în județul Covasna anul acesta decât în primele nouă luni din 2021, mai arată datele ANCPI.

La nivel național, tranzacțiile cu unități individuale s-au redus cu 2,7%, adică s-au vândut cu 4.600 de unități mai puțin. În infograficul interactiv de mai jos puteți vizualiza câte tranzacții au fost parafate în fiecare județ din țară.