//Autostrada Nordului face primul pas. O parte din drum trece prin Cluj

Autostrada Nordului face primul pas. O parte din drum trece prin Cluj

Ministerul Transporturilor a desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea unui segment din Autostrada Nordului. Este vorba despre porțiunea care va lega municipiile Baia Mare – Dej – Bistrița. Drumul complet va conecta în nordul țării Baia Mare de Suceava.

Ofertantul desemnat câștigător în cadrul ambelor loturi ale procedurii de achiziție publică este Asocierea QUADRANTE VIAPONTE SI CONSULTANTA S.R.L. (lider de asociere) – S.C. METROUL S.A. – CAPITAL VISION S.R.L. Valoarea ofertată pentru proiectarea fiecare lot este următoarea:

–          Pentru Lotul 1 – Baia Mare – Dej, cu prețul de 12.746.666,57 Lei fara TVA.

–          Pentru Lotul 2 – Dej – Bistrița, cu prețul de 8.376.369,89 Lei fara TVA.

Durata ambelor contracte de proiectare este de 18 luni de la data de începere a Contractului (din care 14 de luni – Studiul de Fezabilitate).

Liderul de asociere, QUADRANTE VIAPONTE SI CONSULTANTA este o companie controlată de portughezii de la QUADRANTE ENGENHARIA E CONSULTORIA SA. Printre beneficiarii firmei se numără și soții Corina și Vlad Chitan. Ea este prodecanul Universității Tehnice de Construcții București și fostă colegă cu Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț.

Anul trecut, Ministerul Transporturilor a semnat contractul de studiu de fezabilitate pentru Lotul 2 (Bistrița – Vatra Dornei) cu firma S.C. EXPLAN S.R.L pentru 15.793.026,12 lei fără TVA.

Pentru Lotul 3: Vatra Dornei – CNAIR a semnat contractul de SF cu asocierea S.C. BEST CONSULTING & DESIGN S.R.L. – INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A., pentru 14.475.000,00 lei fără TVA.

Pentrul Lotul 1: Baia Mare – Bistrița CNAIR a desemnat asocierea Search Corporation – EGIS – Formin drept câștigător, însă rezultatul a fost contestat.

Cele trei loturi fac parte dintr-o licitație pentru realizarea SF-ului Drumului de Mare Viteză Baia Mare – Suceava, pe o lungime aproximată de circa 335 de kilometri.

Proiectul este cunoscut și sub numele de „Autostrada Nordului”, deși în cadrul licitației nu e bătut în cuie dacă noua șosea va fi autostradă sau drum expres, ci este menționat doar „drum de mare viteză”.

De precizat, însă, că proiectantul care va realiza SF-ului are ca sarcină și realizarea unei analize detaliată pe baza unui studiu de trafic din care să reiasă categoria drumului de mare viteză – drum expres sau autostradă.