//Judecătorii rup ușa pentru o pensie mai bună! 7 magistrați clujeni și-au depus cererile de pensionare

Judecătorii rup ușa pentru o pensie mai bună! 7 magistrați clujeni și-au depus cererile de pensionare

Speriați de posibilitatea de a primi pensii mai mici, judecătorii își depun cererile de pensionare pentru a prinde vechea grilă. În ultimele zile, la nivel național, peste 60 de judecători au cerut să intre în pensie.

Local, 7 judecători din jurisdicția Curții de Apel Cluj vor să intre în pensie.

Printre ei se numără Andreea Chiș, unul dintre magistrații reformiști care a ocupat un loc în Consiliul superior al Magistraturii. ”După 27 de ani în magistratură, ani în care am parcurs treptele profesionale de la judecător de judecătorie, la tribunal și curte de apel, cariera fiindu-mi încununată de încrederea cu care m-au investit colegii mei, alegându-mă să-i reprezint în Consiliul Superior al Magistraturii şi punându-şi cariera în mâinile mele, azi am depus cererea de eliberare din funcția de judecător prin pensionare. Motivele le voi aduce la cunoştință publică în ședința Secției pentru judecători de mâine, 3 noiembrie 2023”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Andreea Chiș.

Andreea Chiș

Ea ar putea primi o pensie de peste 25.000 lei/lună

În cursul zilei de azi, sectia pentru judecatori din CSM va aproba 63 de eliberari din functie, prin pensionare.

Printre aceștia se numără și alți 6 judecători clujeni (AL HAJJAR SIMONA MIHAELA, IDRICEANU CLAUDIA MIRELA, UNGUR LIVIU, CONȚ CARMEN MARIA, PUȘCAȘU DANUSIA, SĂRĂCUȚ MIHAELA, BOICIUC IOANA-NORA).

De asemenea, și pensiile lor vor fi de urdinul zecilor de mii de lei.

Ordinea de zi a ședinței de azi poate fi citită mai jos

Valul demisionarilor a apărut în urma unor informații publice

Lucrurile au ajuns aici după ce în spațiul public a apărut un draft al unui proiect de OUG prin care pensiile de serviciu ale magistraților ar urma să fie calculate la un procent de 65% din media pe ultimele 12 luni ale indemnizației lunare brute, nu de 80% din indemnizația încasată în ultima lună de activitate, așa cum prevede legislația în vigoare.

Judecătorii și procurorii vor fi supuși acelorași rigori ale vârstei de pensionare, ca și restul populației, de 65 de  ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Draftul de OUG susține că respectă prevederile unui jalon din PNRR, care trebuie pus în operă până la finalul acestui an. Înalta Curte de Casație și Justiție a remis, la finalul lunii trecute, o rezoluție prin care critică aceste demersuri, iar adunările generale ale curților de apel, reunite în aceste ultime zile, cer Executivului să nu modifice legislația, fără o consultare largă cu sistemul judiciar. 

Procurorii demisionează și ei pentru o pensie mai mare

Nu doar judecătorii se pregătesc de pensie. Pe 1 noiembrie, Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în unanimitate de voturi, să înainteze președintelui României propuneri privind eliberarea din funcție, prin pensionare, a nu mai puțin de șapte procurori. 

Lista îi cuprinde pe Adinei Florea, fost procuror șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cea care i-a făcut dosar penal fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, și care l-a trimis în judecată pe procurorul de „elită” de la Ploiești, Mircea Negulescu, zis „Portocală”. După desființarea SIIJ, Adina Florea a redevenit procuror la Parchetul Tribunalului Constanța, însă activează ca inspector judiciar la Inspecția Judiciară.

CSM a aprobat pensionarea sa începând cu data de 21 decembrie 2022.

Oliver Felix Bănilă, fostul procuror-șef al DIICOT. Acesta este încadrat ca procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, activează, însă, la Inspecția Judiciară și va ieși la pensie tot din 21 decembrie. Cu aceeași dată vor părăsi sistemul  Ileana Mirela Frumușelu – procuror la Parchetul de pe lângă judecătoria Vălenii de Munte, în prezent inspector judiciar la Inspecția Judiciară, Silviu Vasile Ciocoiu – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în prezent  inspector judiciar la Inspecția Judiciară, Mihaela Hrituc  – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, în prezent inspector judiciar la Inspecția Judiciar, Alexandru Dragomir – procuror șef al Biroului Teritorial Olt din cadrul Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT și Carmen Constanța Herciu – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți, în prezent inspector judiciar la Inspecția Judiciară.

Șefa Curții de Apel Cluj le transmite politicienilor să nu se atingă de pensii

Președintele Curții de Apel Cluj, Dana Gârbovan a tras un semnal de alarmă vizavi de intențiile politicienilor de a se atinge de pensiile magistraților.

Ea spune că se va apela la orice pârghie legală pentru a-și apăra statutul.

Dana Gârbovan

Judecătorii Curții de Apel Cluj au subliniat că autoritățile ar trebui să-și aprofundeze politica de management a resurselor umane, pentru a implementa un management de perspectivă, evitând orice risc de reducere a numărului de magistrați și necesitatea de a gestiona un număr important de dosare. O modificare a vârstei de pensionare ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei magistraților cât și asupra organizării instanțelor. Este inadmisibil ca instabilitatea accentuată a statutului acestora să îi determine să plece, iar orice acțiune care are avea un astfel de efect trebuie sancționată ferm, pentru apărarea dreptului fundamental la un proces echitabil. Justiția nu se poate înfăptui în condițiile volumului actual de muncă, dublată de un deficit masiv de resurse umane, cu un statut al judecătorilor ce se erodează constant”, transmite Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj.