//Vanessa Youness, iubita fostului șef de la DGIPI, eliberată din închisoare

Vanessa Youness, iubita fostului șef de la DGIPI, eliberată din închisoare

Vanessa Youness, iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean, a fost eliberată din închisoare în virtutea unei cereri de contestații în anulare pe care a formulat-o. Ea contestă soluția de condamnare de 3 ani de închisoare pentru că a luat o mită de 1 milion de euro. În schimbul banilor, Youness promisese că va interveni la un demnitar în legătură cu atribuirea licențelor Microsoft. Este interesant faptul că în practica judiciară sunt extrem de rare cazurile în care persoanele condamnate sunt eliberate din pușcărie, provizoriu, pentru judecarea unei cereri de contestație în anulare.

În opinie majoritară: În baza art. 430 Cod procedură penală, admite cererea, formulată de contestatoarea condamnată Youness Amal Vanessa, de suspendare a executării sentinței penale (…) dispune punerea, de îndată, în libertate a contestatoarei-condamnate Youness Amal Vanessa de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii. Decizia este definitivă.

arată soluția pe scurt a instanței.

Ea a formulat o contestare în anulare în baza deciziei CCR prin care a fost declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

La mijlocul acestui an, Tribunalul București a dispus confiscarea specială a aproape 1,5 milioane de euro de la Vanessa Youness.

Dosarul celor 1,5 milioane de euro descoperite în contul din Elveția al Vanessei Youness a fost clasat pe 6 iulie 2021 pentru că a intervenit prescripția.

”La data de 06 iulie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării deoarece s-a împlinit termenul de prescripție. Totodată, în vederea recuperării sumei care a făcut obiectul faptei de corupție (trafic de influență), s-a dispus sesizarea Tribunalului București cu privire la dispunerea confiscării speciale a sumei de 1.449.950 euro, echivalent in lei”, a arătat DNA într-un răspuns pentru G4Media.ro. E vorba de un comision de la celebrii denunțători Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru atribuirea unui contract IT.

Claudiu Florică și Dinu Pescariu

Instanța a dispus și confiscarea unui alt milion de euro primit de Vanessa Youness, în contul din Elveția al unui off-shore din Seychelles, de la oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru atribuirea unui contract IT, în 2011. Procurorii nu au mai găsit banii efectiv în cont, dar au pus sechestru pe 4 terenuri, 6 apartamente și 2 garaje din Cluj și Dâmbovița ale femeii.

 ea ar fi cerut și primit un milion de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru atribuirea unui contract IT, în 2011.

Florică și Pescariu au denunțat-o pe Youness în 2016, înainte să afle organul de urmărire penală, așa că au beneficiat de clauza de nepedepsire, potrivit legii 682/2002 privind protecția martorilor.

Așadar, procurorul consideră că are probe pentru a susține acuzația că Youness a primit un milion de euro în contul din Elveția al unui off-shore din Seychelles, însă nu a mai găsit banii efectiv.

Procurorul a pus sechestru pe 4 terenuri, 6 apartamente și 2 garaje din Cluj și Dâmbovița ale femeii și a deschis un nou dosar penal în care încearcă să afle unde a dispărut milionul de euro. În plus, potrivit documentelor bancare, în contul din Elveția al femeii, procurorul a descoperit alte 1,5 milioane de euro, despre care suspectează că ar proveni din fapte de corupție. Așa că acum investighează și proveniența celor 1,5 milioane de euro.

Emil Boc

Fostul premier al României, actual primar al Clujului, Emil Boc, are calitate de martor în dosarul Vanessei Amal Youness. El a susținut la DNA că nu a cunoscut dedesubturile afacerii de corupție, care s-ar fi derulat fără știrea și implicarea lui. El a fost nevoit să explice și legătura cu Vanessa Amal Youness. Femeia a locuit în același bloc cu el, pe Calea Victoriei, pe când Boc era premier. În plus, la percheziția de la locuința femeii, procurorii au găsit un ghid medical primit de Boc de la medicul Bogdan Oprița.

Potrivit unor surse judiciare însă, nu Emil Boc este cel vizat în noul dosarul penal care încearcă să afle unde au ajuns banii primiți de Vanessa Amal Youness.

Vezi mai jos, pe larg, filmul plin de suspans al poveștii incredibile de corupție de la cel mai înalt nivel al Guvernului României.

Spovedania lui Florică și Pescariu la DNA.

14 octombrie 2016: Fostul tenisman Dinu Pescariu a mers la DNA și a formulat un denunț „cu privire la posibile fapte de corupție săvârșite în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft”, potrivit rechizitoriului consultat de G4Media.ro. Pescariu le-a spus procurorilor că, „împreună cu Florică Claudiu Ionuț, au plătit o sumă de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, unei persoane care ar fi putut să-l determine pe premierul de la acel moment, Emil Boc, să își exercite autoritatea și să asigure o mai bună desfășurare a acestui contract”.

25 noiembrie 2016: Claudiu Florică a depus la DNA un denunț similar. Pentru că au denunțat fapta înainte ca procurorul să afle de ea, Florică și Pescariu au primit clasare. „Și martorul Florică Claudiu Ionuț beneficiază de clauza de nepedepsire”, a arătat procurorul.

Filmul afacerii de corupție. Comisia rogatorie din Elveția.

Intermediarii Microsoft în România, prin firma D-con.net AG, Claudiu Florică și Dinu Pescariu, le-au oferit procurorilor informații și probe prețioase (cum ar fi extrase de cont de la bănci din Elveția) astfel încât anchetatorii, pe baza denunțurilor, mărturiilor și a documentelor bancare primite de la denunțători și în cadrul comisiei rogatorii cu Elveția, au reconstitut filmul afacerii:

1 decembrie 2009: Au expirat licențele calculatoarelor din școli și licee.

decembrie 2010: Reprezentanții Microsoft România au informat Ministerul Comunicațiilor despre expirarea licențelor. Microsoft Ireland a solicitat, de asemenea, intrarea în legalitate de către statul român.

9 februarie 2011: Ministerul Comunicațiilor condus de Valerian Vreme a redactat o notă pentru continuarea licențierii de către Microsoft, însă nota nu a figurat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din acea zi. Premierul Boc ceruse, între timp, un punct de vedere de la Ministerul Finanțelor.

„Această primă notă a fost respinsă în Guvern, informația care ne-a parvenit ulterior acestui moment fiind că «prim-ministrul s-a opus». Din acel moment, ne-a fost evident că doar persoane din anturajul prim ministrului de la acea vreme, Emil Boc, pot influența o decizie politică în aprobarea notei (…) și în consecință am încercat să identific astfel de persoane”, a arătat Claudiu Florică în denunț.

februarie 2011: Florică „a aflat din cercul său de relații că martora Verioti Elena era cea mai bună prietenă a unei persoane apropiate prim ministrului Emil Boc”. Audiată fiind, martora Elena Verioti a arătat că „pe Pescariu Dinu Mihail îl cunoaște de multă vreme, iar pe martorul Florică Claudiu Ionuț l-a cunoscut accidental prin intermediul lui Pescariu Dinu Mihail”, se arată în rechizitoriu.

Florică și Pescariu au luat legătura cu Elena Verioti și tatăl ei, Gheorghe Verioti, „solicitându-i sprijinul în sensul contactării prietenei sale, apropiata lui Emil Boc, pentru ca aceasta să îl determine să fie de acord cu aprobarea notei de fundamentare a achiziției publice ce va fi susținută în guvern de ministrul Valerian Vreme. În schimbul ajutorului solicitat, i-am comunicat Elenei Verioti că suntem dispuși să oferim suma de 600.000 euro prietenei sale”, a arătat Florică.

sfârșitul lui februarie 2011: Vanessa Amal Youness a fost de acord, în schimbul sumei de 500.000 de euro.

Florică a arătat că apoi „a mai avut loc o întâlnire cu tatăl Elenei Verioti, gestionată de Dinu Pescariu, în care s-a discutat în mod efectiv modul de efectuare a plății (din firma Barringwood către o firmă offshore deținută de Gheorghe Verioti, iar garanția efectivă a fost de gentelment’s agreement”.

sfârșitul lui iunie – începutul lui iulie 2011: Vanessa Amal Youness și-a majorat pretențiile la 1 milion de euro.

6 iulie 2011: Nota lui Valerian Vreme a fost aprobată de Guvern.

13 iulie 2011: Dinu Pescariu transferă 750.000 de euro din contul lui de la banca Clariden Leu AG Zurich în contul lui Gheorghe Verioti de la UBS SA Lausanne.

14 iulie 2011: Secretariatul general al Guvernului informează Ministerul Comunicațiilor că nota a fost aprobată de Executiv. În aceeași zi, Verioti transferă 720.621 de euro în contul firmei International Lobby Ltd. din Seychelles deschis la banca PICTET Geneva Elveția, al cărei beneficar real era Vanessa Amal Youness.

15 iulie 2011: Pescariu transferă alte 250.000 de euro în contul lui Verioti.

22 iulie 2011: Vanessa Amal Youness transferă suma de 720.621 de euro din contul firmei International Lobby Ltd. deschis la banca PICTET Geneva Elveția în contul personal de la aceeași bancă, unde era împuternicită și mama ei, Carmen Alwafai.

august 2011: Verioti îi dă cash Vanessei Amal Youness diferența de bani până la un milion de euro. Verioti a declarat la DNA:

„Vanessa mi-a solicitat să aduc banii în numerar în parcarea imobilului în care locuia, din zona Calea Victoriei. Astfel, m-am deplasat la acel bloc, unde am parcat chiar în fața ușii de la intrarea în scara blocului și unde i-am remis suma de bani, depusă într-o geantă”, a arătat Verioti.

17 august 2011: Guvernul României prin Ministerul Educației (e vorba despre o posibilă eroare materială, Ministerul Comunicațiilor este instituția care a semnat contractul – n.red.) a semnat cu compania lui Florică și Pescariu, D-con.net AG, contractul subsecvent de furnizare nr. 108 pentru furnizarea licențelelor educaționale tip Microsoft în școli, în valoare de aproape 14 milioane de euro, la cursul de atunci.

Povestea off-shore-ului din Seychelles deținut de un alt off-shore din Seychelles

18 august 2010: A fost înființată compania International Lobby Ltd „cu sediul social la adresa din Suite 15 et.1, Centrul comercial Oliaji, Francis Rachel str. POBOX 1004, Victoria, Mahe, Seychelles, având ca reprezentant înregistrat al companiei All About Offshore (Seyschelles), cu sediul la aceeași adresă”.

În aceeași zi, „a fost autentificată la notar public Sammy Freminot din Seychelles procura specială prin care inculpata Youness Amal Vanessa a fost împuternicită de International Lobby Ltd” ca mandatar legal al companiei.

Vanessa Amal Youness a cerut deschiderea mai multor conturi la banca PICTET & CIE din Elveția. „Singura semnătură autorizată menționată în acest formular (de deschidere a relației bancare – n.r.) aparține Youness Amal Vanessa”, arată procurorii.

Cine e Vanessa Amal Youness. Este o femeie de afaceri în vârstă de 34 de ani din Cluj, născută în Craiova. Iată cum o descrie martora Elena Verioti, prietenă veche cu Dinu Pescariu:

Vanessa Amal Youness

„Pe Vanessa Amal Youness cred că am cunoscut-o în a doua jumătate a anului 2010, tatăl meu fiind cel care mi-a făcut cunoștiință cu aceasta. Ulterior, în timp, am avut o relație de amiciție cu aceasta, percepând-o ca un «personaj» interesant, inteligent, dar atipic, în sensul că făcea lucruri ieșite din comun (de exemplu, s-a convertit la altă religie, călătorea extrem de mult în destinații exotice, avea șofer personal, toate acestea în ciuda faptului că aparent nu avea nicio ocupație, deși susținea că a terminat medicina la Cluj.

(…) Aceasta mi-a povestit că îl cunoaște pe premierul Emil Boc, din perioada studenției, chiar ajutând-o la un moment dat într-o problemă de sănătate (…)

Personal, l-am observat pe Emil Boc într-o singură situație în care era prezentă și Vanessa și anume cu prilejul «botezului» de convertire la Martorii lui Iehova al acesteia, ce a avut loc la Cluj, cred că la hotel Ramada, ocazie cu care am obsevat că premierul Emil Boc s-a salutat și a discutat câteva minute cu mama Vanessei”.

Ce trebuia să facă Vanessa în schimbul milionului de euro. Potrivit declarației de martor al lui Gheorghe Verioti, Dinu Pescariu „i-a spus că se va duce cineva cu o hârtie la Emil Boc, pe cale oficială, aspect pe care inculpata Youness Amal Vanessa trebuia să îl transmită premierului Emil Boc”.

Vanessa stătea în același imobil cu Boc. În parcarea blocului, ea a primit comisionul cash de la Gheorghe Verioti. „Din verificările efectuate a rezultat că, în perioada 2010-2016, inculpata Youness Amal Vanessa a locuit la adresa din București, Calea Victoriei nr. 103 – 105, scara C, etaj 5, ap. 75, sector 1, unde a închiriat un apartament de la (…). Totodată a mai rezultat că în perioada în care martorul Emil Boc a deținut calitatea de premier al Guvernului României, aceasta a locuit în același imobil la apartamentul nr. 63, într-un apartament închiriat de PDL”, se arată în rechizitoriu.

În plus, procurorii au descoperit la percheziția din 27 aprilie 2017 de la locuința Vanessei Amal Youness două volume intitulate „Medicina de urgență – Ghid pentru studiu comprehensiv”.

„Pe fila 4-verso a volumului I, se află următoarea scriere olografă:

«Domnului Prim Ministru Emil Boc
Cu ocazia vizitei la UPU-SMURD București din partea medicilor și medicilor rezidenți în Medicina de Urgență.
10.07.2009
București»”.

Printre semnatari se regăsește și doctorul Bogdan Oprița care, fiind audiat, a declarat că i-a dat ghidul respectiv premierul Emil Boc, la solicitarea lui Raed Arafat.

Ce le-a declarat Emil Boc procurorilor. Fostul prim-ministru a fost audiat în calitate de martor la DNA pe 29 ianuarie 2019. El le-a relatat procurorilor faptul că nu a aprobat în februarie 2011 nota lui Valerian Vreme privind continuarea licențierii de către Microsoft, ci abia în iulie 2011, întrucât Guvernul a așteptat rectificarea bugetară din vară.

Boc „a arătat că a cunoscut-o din întâmplare pe inculpata Youness Amal Vanessa, în jurul anului 2009-2010, când avea calitatea de premier al Guvernului României, în contextul în care aceasta fusese diagnosticată cu o maladie gravă – scleroză multiplă și astfel i-a solicitat sprijinul pentru a ajunge la un doctor de specialitate.

Inculpata l-a abordat pe martor în curtea blocului unde locuia (într-un apartament închiriat de partid situat în București, la intersecția Calea Victoriei cu str. Banului), bănuind că locuia în același bloc sau în zonă”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Cum a justificat Boc faptul că la percheziția de la locuința Vanessei s-a găsit un ghid medical primit de el. „În momentul în care m-am mutat la Cluj, după câștigarea alegerilor locale din 2012 și am eliberat apartamentul din București, știu că am lăsat o cutie de cărți și reviste în scara blocului deoarece nu erau de strictă specialitate juridică sau politologică, lucrări care mă interesau în mod special. Cred că le-am lăsat în acea cutie, pentru ca cei interesați din bloc să le folosească, dacă doresc”, a declarat Boc la DNA, fiind audiat pe 28 ianuarie 2019.

Misterul altor 1,5 milioane de euro. „Din analiza extrasului contului bancar (…) deschis de International Lobby Ltd. la banca PICTET Geneva Elveția rezultă creditarea acestuia și cu suma de 1.451.866,85 euro la data de 20.03.2012 de la Avy Management Ltd., cu explicația «intrare din afacerea cu fier vechi a clientului; fondurile au fost primite cu mult timp în urmă și păstrate până acum în contul clientului de la banca Rietumu din Letonia»”.