//Interviu cu Laura Kovesi

Interviu cu Laura Kovesi

Ziaristul Dan Tapalagă a realizat un interviu cu șeful Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, fostul șef al DNA.

În cadrul interviului, Kovesi spune că în urma cercetărilor făcute de parchetul pe care îl conduce, justiția din Germania a reușit să recupereze o mare parte dintr-un prejudiciu de 40 milioane de euro.

”Avem câteva dosare în lucru cu prejudicii foarte mari, de sute milioane de euro, este vorba de fraudă cu TVA. Într-unul din dosare, faptele au fost comise pe teritoriul tuturor celor 22 de state membre și de aceea, modul în care funcționează Parchetul European aduce un mare avantaj, pentru că este mult mai ușor de identificat criminalitatea transfrontalieră.

Noi avem acces la toate informațiile și la toate dosarele care sunt înregistrate în 22 de state membre. Deci în acest dosar sunt fraude de sute de milioane de euro. Sunt implicate 22 de state membre. Lucrează câte un procuror din fiecare stat membru. Avem un dosar, acesta este încă în investigare, care a fost trimis în judecată și avem câteva condamnări.

Fraudă cu TVA. Dosarul a fost instrumentat în Germania. Au fost implicate mai multe state membre, printre care și Italia, pentru că erau 3 membri ai Ndragheta implicați în dosar și, teoretic, un dosar în care tot ce a însemnat că operarea internațională ar fi durat câteva luni a fost rezolvat în câteva săptămâni de colegii noștri, care acum nu trebuie să folosească comisii rogatorii sau alte formalități greoaie. Pur și simplu se sună sau își trimit un mesaj prin intermediul sistemului de arhivare electronic al dosarelor”, declară Kovesi în cadrul interviului.