//CJ Cluj pompează suplimentar față de contract peste 8,8 milioane lei în conturile unui oligarh rus

CJ Cluj pompează suplimentar față de contract peste 8,8 milioane lei în conturile unui oligarh rus

CJ Cluj a plătit suplimentar, începând cu anul trecut și până în prezent, suma de 8.820.745 lei pe seama contractului de modernizare a Drumului Apusenilor. Mai exact este vorba despre contractul intitulat ”Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni, prin modernizarea DJ 108K (limita jud. Bihor – Baraj Drăgan) de la km. 26+455 la km. 29+495 și DJ 764B (Baraj Drăgan – intersecție DN1) de la km. 0+000 la km. 22+164,500” care a fost semnat în 14 octombrie 2019 între CJ Cluj și firma ANTREPRIZA DE REPARATII SI LUCRARI A R L CLUJ.

Inițial, valoarea contractului a fost de 103.093.344,13 lei, fără TVA, însă din octombrie anul trecut până acum, cei de la ARL Cluj au cerut suplimentări. Pe lângă acești bani, cei de la CJ au aprobat și prelungirea datei de finalizare a proiectului cu 8 luni. Ultima cerere de supplimentare a contractului a fost făcută astăzi (4 noiembrie 2022).

Potrivit unei informări făcute la sfârșitul lunii trecute de către CJ Cluj, Drumul Apusenilor nu era finalizat.

In ceea ce priveste lucrarile de modernizare si reabilitare, acestea se desfasoara pe cinci drumuri judetene, respectiv:

-DJ 107M, pe sectorul Baisoara – Surduc – Buru – limita cu judetul Alba;

-DJ 107P (DN 1 ) Gilau – Marisel – (DN 1R);

-DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealu Jurcii;

Drumul Apusenilor (DJ 764B Valea Draganului – Lunca Visagului – Baraj de acumulare Dragan si DJ 108K limita cu judetul Bihor – Baraj de acumulare Dragan) unde stadiul fizic al lucrarilor este de peste 95%”, arăta comunicatul administrației județene clujene.

Legăturile ARL Cluj – oligarh rus

Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj SA este o societate cu capital privat, cu sediul central în localitatea Cluj-Napoca. Activitatea principală constă în execuţia lucrărilor de construcţii de drumuri, autostrăzi și platforme industriale, atât in zona Transilvaniei, cât şi pe întreg teritoriul României. Activitatea secundară constă în producţia şi vânzarea materialelor de construcţii de drumuri.

Din anul 2007, societatea aparţine grupului Strabag SE Austria, lider în Europa Centrală şi de Est. În prezent ARL Cluj dispune de instalaţii performante şi personal calificat, dotări ce îi conferă o prezenţă flexibilă şi eficientă în mediul concurenţial tot mai intens pe piaţă.

Activitatea societăţii este organizată în cadrul a patru grupe: Cluj, Bistriţa, Oradea, Baia Mare, astfel încât principalele materiale necesare lucrărilor de drumuri sunt produse în bazele de producţie proprii.

Numele companiei Strabag apare în acționariatul a 25 de companii românești, dintre care doar zece mai sunt în funcțiune. Restul au fost radiate de la Registrul Comerțului. Una dintre firmele active din România este Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA. În societate sunt acționari direcți austriecii Strabag AG și SBS Strabag Bau Holding Service, dar și Ministerul Transporturilor. Din 2018 până în prezent, firma controlată de Strabag a câștigat nu mai puțin de 24 de licitații, a căror valoare depășește 710 de milioane de lei. Adică în jur 145 de milioane de euro.

Acționarii grupului Strabag SE sunt: familia Haselsteiner, Raiffeisen și Uniqa Group și MKAO „Rasperia Trading Limited”. Ultima companie este deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Rapoartele publice ale companiei Strabag arată că Oleg Deripaska deține proprietatea și controlul asupra Melisantis Limited, o altă companie cu acțiuni la Strabag, prin intermediul unui mandatar. Mandatarul Bradmion Holdings Ltd. a înlocuit C&P Trustees Limited și C&P Corporate Services Limited în calitate de administratori pentru Oleg Deripaska.

Primăria Cluj-Napoca bagă și ea câteva milioane de euro în afacerea lui Oleg Deripaska

Pentru că în Cluj administrațiile publice locale și județene merg în tandem, și Primăria Cluj-Napoca a atribuit, în ultimul timp, un contract celor de la ARL.

Administrația locală clujeană a atribuit în data de 4 decembrie 2021 un contract de peste 26,5 milioane de lei firmei Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA pentru servicii de proiectare și execuție lucrări „Modernizarea Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – Strada Oțelului – Strada Marginasa”.

Documentația din cadrul licitației pentru modernizarea Drumului Apusenilor poate fi accesată AICI