//Fake News cu un document DSP Cluj în care rezerviștii din România sunt mobilizați

Fake News cu un document DSP Cluj în care rezerviștii din România sunt mobilizați

Pe internet circulă un Fake News în care se anunță mobilizarea rezerviștilor din România. Știrea falsă este construită în jurul unui document care poartă antetul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj anunță mobilizarea rezerviștilor.

Ministerul Apărării Naționale a reacționat imediat și a dat asigurări că circulara trrimisă de DSP Cluj medicilor de familie este o procedră normală care a mai avut loc și în anii trecuți.

”În spaţiul online circulă documentul din imagine, reprezentând o adresă trimisă de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj către Asociaţia Medicilor de Familie din acelaşi judeţ. Speculaţiile care acreditează ideea că acest document ar fi o dovadă a pregătirilor de mobilizare a rezerviştilor militari, pe care autorităţile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina, nu au nicio legătură cu realitatea”, arată comunicatul MApN.

Sursa citată precizează că, potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, Direcţiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale şi judeţene anual, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetăţenii bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 ani care au afecţiuni medicale incompatibile cu serviciul militar.  

”Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviştilor reprezintă o activitate cu caracter permanent, la termenele prevăzute de lege şi nu are legătură cu situaţia de securitate din apropierea graniţelor României. Astfel de încercări de inducere în eroare a opiniei publice cu privire la derularea activităţilor curente din domeniul pregătirii populaţiei pentru apărarea ţării au mai existat şi au fost semnalate prompt de structurile de informare publică ale MApN”, a mai transmis ministerul.