//Muniție pentru Ucraina livrată de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca

Muniție pentru Ucraina livrată de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca

După ce armata Ucraineană a rămas fără proiectilele pe care le avea pe stoc, armamentul a fost asigurat din Pakistan. Avioanele britanice C-17 Globemaster III, care aparțin Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie (RAF), au realizat mai multe transporturi de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca pentru a asigura muniție armatei din Ucraina.

Potrivit The War Zone, începând cu 6 august o aeronavă C-17 Globemaster III (în serie ZZ143) efectua zboruri aproape zilnice de la Aeroportul Internațional Cluj din România sau RAF Akrotiri din Cipru către baza aeriană Nur Khan din Pakistan. transporturile au fost făcute la scurt timp după ce Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei peste 50.000 de obuze de artilerie de tip sovietic. 

Pe parcursul a 15 zile, au fost făcute 12 curse cu C-17 pe direcția Pakistan-România. Acest lucru a determinat mai mulți analiști să presupună că Regatul Unit transporta provizii militare pentru ucraineni. 

Chiar dacă nu există informații oficiale referitoare la transporturile respective în luna septembrie au fost identificate obuze HOW HE-D30 de 122 mm fabricate în Pakistan (POF) folosite de armata din Ucraina. Într-un videoclip devenit viral pe rețelele de socializare, cutiile cu muniție de calibru 122 mm de fabrticație pakistaneză sunt despachetate de soldații ucraineni.

De altfel, directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat că instituția pe care o conduce va putea fi folosită și de aviația militară în contextul războiului din Ucraina.