//Paszkany, fostul finanțator al CFR Cluj,trimis în judecată într-un nou dosar

Paszkany, fostul finanțator al CFR Cluj,trimis în judecată într-un nou dosar

Foștii șefi ai CFR Cluj, Arpad Paszkany, Iuliu Mureșan, Karoly Szekernyes, cumnatul omului de afaceri clujean, au fost trimiși în judecată. Acuzațiile sunt de constituirea unui grup infracțional organizat. Alături de aceste persoane în dosar mai sunt incriminate, ca persoane responsabile civil, societățile clubul CFR 1907 Cluj, SC Transilvania Construcții și proprietarii acestei firme, Mircea și Gabriela Timofte.

Primul termen a avut loc în 11 august, cânt magistrații Curții de Apel Cluj au admis cererea de abținere formulată de către judecătoarea Teodora Loredana Ivaşcu. Ea a arătat că se află în cazul de incompatibilitate prevăzut de art. 66 alin. 1 lit.f C.pr.pen și astfel cauza a fost trimisă pentru o nouă repartizare aleatorie.

Cazul de incompatibilitate mai sus arătat se referă la situația în care există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată.

Admite declaraţia de abţinere formulată de către d-na judecător Teodora Loredana Ivaşcu, titular al completului I F NCP, de la soluţionarea dosarului nr. 3429/117/2022 având ca obiect judecată pe fond, privind pe inculpatul M. I. P. ş.a , constatând incidenţa cazului de incompatibilitate prev. de art. 66 alin. 1 lit.f C.pr.pen. şi pe cale de consecinţă: Trimite dosarul la compartimentul Registratură în vederea unei noi repartizări aleatorii. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat cu ocazia soluţionării prezentei vor rămâne în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 11.08.2022.

arată soluția pe scurt a instanței.

Acuzațiile aduse foștilor șefi CFR

 Potrivit unui comunicat remise de către DIICOT, la  data de 07.06.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj  au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor PASZKANY ARPAD – ZOLTAN, la acea dată acţionar majoritar la Clubul CFR 1907 Cluj, şi MUREŞAN IULIU-PAUL, fostul preşedinte al Clubului CFR 1907 Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală  în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

    Faţă de cei doi inculpaţi, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj  au dispus măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

    S-a reţinut că în perioada 2008 – 2013,  persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, şi-au însuşit  suma totală de aproximativ 10 milioane euro din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA.

    În acest sens se reţine faptul că inculpatul MUREŞAN IULIU – PAUL a avut calitatea de administrator al clubului iar faptele reţinute în sarcina acestuia au avut ca principal beneficiar pe inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.

    S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.

     Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor  servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

    Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

    Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat  în actele contabile ale ale SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA  cheltuieli care nu au avut  la bază operaţiuni reale ori  au evidenţiat  operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de aproximativ 10 milioane de euro.

     Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.