//O primărie din Transilvania refuză o grădiniță pe motiv că e construită de maghiari

O primărie din Transilvania refuză o grădiniță pe motiv că e construită de maghiari

Primăria din Huedin, condusă de Mircea Moroșan, a refuzat să preia o grădiniță. Chiar dacă a fost oferită cu titlu gratuit, consiliul Local Huedin a refuzat să preia clădirea pe motiv că finanțarea ei a venit din partea statului maghiar. Statul maghiar a finanțat investiția cu condiția ca predarea să fie făcută exclusiv în limba maghiară.

Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, spune că decizia CL Huedin este de neînțeles.

Am luat act cu stupoare de decizia consilierilor locali din Huedin de a refuza preluarea campusului educațional oferit cu titlu gratuit de către Eparhia Reformată din Ardeal pentru a servi ca spațiu în care să funcționeze în condiții îmbunătățite creșa și grădinița cu predare în limba maghiară.

Csoma Botond

Respingem cu fermitate orice acuzație de segregare provenită din spațiul public românesc. Iar consilierilor care, în vederea preluării imobilului, impun condiția că în imobil să primească loc o grupa de grădiniță cu predare în limba română, le transmit din nou că acest ansamblu a fost dimensionat pentru a găzdui cele 4 grupe de grădiniță cu predare în limba maghiară, respectiv noua grupa de creșă cu predare în limba maghiară, iar finanțarea proiectului nu permite modificarea acestor parametri, adică nu se poate exclude una dintre grupe din rândul beneficiarilor.

Mai mult, Eparhia Reformată din Ardeal s-a oferit să plătească inclusiv costul întreținerii imobilelor pe o perioadă de un an.

Botond consideră că situația creată afectează în mod clar interesele comunității maghiare, dar și ale comunității majoritare din Huedin deoarece datorită refuzului preluării noii clădiri atât grupele de grădiniță cu predare în limba română, cât și cele cu predare în limba maghiară vor începe noul an școlar în locațiile aglomerate de până acum.

Presiunile publice din săptămânile premergătoare ședinței consiliului local au generat o situație în care interesele locale au fost eclipsate de o campanie mediatică ce ne reamintește de retorică șovinistă și antimaghiară a regimului Ceaușescu. Reprezentanții locali și județeni ai UDMR, împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal vor căuta în continuare soluția pentru îmbunătățirea condițiilor educației în limba maghiară la nivel de creșă și grădiniță, pentru păstrarea identității și creșterea prestigiului educației în limba maternă

a declarat Csoma Botond, președinte UDMR Cluj și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților

Decizia Primăriei Huedin de a nu accepta grădinița contravine cu declarațiile făcute de primarul Moroșan.

În contextul propunerii înaintate către orașul Huedin de către Eparhia Reformată din Ardeal, privind preluarea în folosință gratuită a imobilului”Creșă – grădiniță 5 grupe cu program prelungit” – proiect dedicat învățământului în limba maghiară, vă aduc în atenție următoarele aspecte.

Dezaprob acțiunea prin care unii politicieni locali iresponsabili au transformat subiectul preluării în folosință gratuită a imobilului, într-o luptă politică și au inflamat comunitatea noastră cu acțiuni demne de secolul trecut.- Dezaprob orice acțiune politică ce are ca scop divizarea comunității noastre pe criterii etnice, de rasă sau de sex. Susțin unitatea și diversitatea etnică ce caracterizează urbea noastră de multă vreme.

Mircea Moroșan

În data de 31 august (Miercuri), va avea loc ședința de Consiliu Local în care consilierii locali aleși de cetățeni vor putea dezbate și își vor exprima votul referitor la preluarea în folosință gratuită a imobilului, în condițiile propuse de Eparhia Reformată din Ardeal.Consilierii locali ai orașului Huedin au responsabilitatea, conform legii, de-a hotărî acest aspect, iar primarul are obligația legală de-a pune în aplicare hotărârile Consiliului Local.Pentru a veni în sprijinul consilierilor locali, astfel încât aceștia să voteze responsabil și în cunoștință de cauză, am propus două întâlniri premergătoare zilei votului.

Luni, 29 august – întâlnire între președinții partidelor politice care au reprezentanți în Consiliul Local Huedin. De la această întâlnire aștept maturitate, responsabilitate și asumare politică.

Marți, 30 august – invitație la dialog între Eparhia Reformată din Ardeal (inițiatorul propunerii de preluare în folosință gratuită a imobilului) și consilierii locali ai orașului Huedin. Scopul acestei întâlniri este clarificarea aspectelor și a detaliilor propunerii făcute de Eparhie, astfel încât consilierii locali să voteze în cunoștință de cauză.

Conform atribuțiilor legale, primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului și a hotărârilor Consiliului Local

a declarat primarul Mircea Moroșan (PNL)

Disensiuni pe marginea grădiniței din Huedin au apărut după ce reprezentanții Parohiei Reformate din localitate au anunțat că la grădinița proaspăt construită cu finanțarea guvernului maghiar pot veni și copii români, dar predarea se face doar în limba maghiară – aceasta fiind o condiție a finanțatorului.

Organizația PSD Huedin a declarat că se va opune preluării grădiniței de către autoritatea locală dacă aceasta va funcționa „doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari”. Vicepremierul român Kelemen Hunor a fost și el prezent la inaungurarea grădiniței și este citat într-un comunicat al bisericii reformate referindu-se la educația în limba maternă ca la „piatra de temelie” necesară pentru păstrarea culturii. Potrivit unui reprezentant al Bisericii Reformate, la grădiniţa din Huedin – care a fost construită de Biserică cu sprijinul statului ungar – pot veni şi copii români, însă limba de predare va fi limba maghiară, a scris cotidianul maghiar Krónika, potrivit Hirado. Cotidianul a vorbit cu protopopul reformat al Țării Călatei, István M. Vincze, după ce deschiderea noii grădiniţe de la Huedin a stârnit indignare. Preşedintele organizaţiei locale PSD a spus că partidul său va vota hotărârea de consiliu local – necesar pentru funcţionarea grădiniţei în cadrul sistemului de stat – numai dacă noua clădire îi va primi pe toţi copiii oraşului, indiferent de naţionalitate și limba vorbită. Politicianul social-democrat a pus şi condiţia ca celelalte două grădiniţe ale oraşului – care funcţionează în clădiri vechi – să fie închise, iar copiii să fie mutaţi în noua grădiniţă. Ca răspuns la acuzaţiile de discriminare ale PSD, protopoul a explicat că „nimeni nu este exclus, grădiniţa este deschisă în faţa tuturor”.

Însă a mai adăugat şi că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii, potrivit Hirado, care citează Kronika. Episcopul a remarcat că biserica pune clădirea la dispoziţia municipalităţii fără niciun cost, singura solicitare fiind doar aceea ca educaţia să se facă în limba maghiară. István M. Vincze şi-a exprimat şi îngrijorarea cu privire la faptul că din cauza disputei, decizia de consiliu local necesară nu poate fi luată deocamdată. Iar acest lucru ar fi necesar pentru ca la startul anului şcolar, în noua clădire să poată începe educaţia.

Într-o declaraţie dată miercuri agenţiei ungare de presă MTI, Mária Búzás Fekete, viceprimarul oraşului Huedin, şi-a exprimat speranţa că problema va putea fi rezolvată, pe plan local existând o coaliţie formată între PNL şi UDMR. Noua grădiniţă de la Huedin care a fost construită de Biserica Reformată, cu sprijinul statului ungar, a fost inaugurată la 17 iulie.

Edificiul cu două niveluri a costat 300 de milioane de forinţi (760.000 de euro) şi va găzdui patru grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă.

Din cei 9.300 de locuitori ai oraşului Huedin – considerată „capitala” Ţării Călatei – aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare. În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent.

La inaugurarea din 17 iulie a fost prezent și vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR. El este citat într-un comunicat de presă emis de Eparhia Reformată din Ardeal spunând că educația în limba maternă este „piatra de temelie” în păstrarea culturii și construirii unei comunități puternice.