//Mureș: Cu probele sub ciocanul justiției, magistratul Cioată achită tăieri ilegale de lemne

Mureș: Cu probele sub ciocanul justiției, magistratul Cioată achită tăieri ilegale de lemne

La Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Cosmina Cioată a achitat trei persoane, tatăl împreună cu cei doi fii, acuzate din mai multe direcții că se ocupă ci tăierile ilegale de copaci. Acum procesul este Curtea de Apel Târgu Mureș, în urma apelului făcut de procurori. Dosarul de trimitere în judecată a fost bine făcut, însă cei trei au fost achitați în virtutea unor inadvertențe descoperite de judecătoarea Cioată și a unui expert. La rândul lui, expertul judiciar apare într-un raport ca făcând parte din ”Mafia Lemnului”. 

Dosarul procurorilor arată că ”inculpatul LORINCZ EMERIC (tatăl) la data de 5 noiembrie 2016, împreună cu inculpații (fiii) LORINCZ IMRE și LORINCZ VILMOS, din zona denumită popular „Aranbukke” lângă drumul forestier „Kolibasko”, aparținând administrativ orașului Vlăhița, județul Harghita, au tăiat, după care au sustras un număr de 100 de arbori de esență foioase care nu prezentau marcaj silvic, în volum de 17,641 mc, cauzând un prejudiciu total în valoare de 2419,83 lei și care depășește de 17,54 ori valoarea a 1 mc masă lemnoasă pe picior”.

Probele pe care le-a avut în vedere judecătoarea Cosmina Cioată de la Judecătoria Odorheiu Secuiesc au fost plângerea penală, procesul – verbal de cercetare la fața locului și planșa fotografică, fișa de calcul a Ocolului Silvic Homorod, procese – verbale de sancționare contravențională și de predare în custodie, mijloc material de probă – CD, declarații părți civile, titluri de proprietate, declarații martori, declarații suspect/inculpați.

Cu alte cuvinte, procurorii au întocmit un dosar bun.

Cercetările la fața locului au arătat că, după ce au fost tăiați ilegal de pe o proprietate particulară, arborii au fost tractați în curtea îngrădită a familiei Lorincz.

S-au efectuat planșe foto de pe cioatele identificate la fața locului, poze pe care se observă și urmele de târâre a arborilor pe proprietatea lui LORINCZ EMERIC.

Când au fost făcute cercetări la fața locului, Emeric a fost chemat de polițiști să explice modalitatea în care lemnul a ajuns pe proprietatea lui, dar a refuzat să participe la măsurători, spunând că el a tăiat material lemnos doar de pe proprietatea lui situată la aproximativ 500 de metri de la locul de unde fuseseră tăiați ilegal copacii.

Potrivit Ocolului Silvic Homorod s-a tăiat în mod ilegal o cantitate de 17,641 mc din locația respectivă, prejudiciul fiind de 2419,83 lei. Această valoare depășește de 17,54 ori valoarea a 1 mc masă lemnoasă pe picior. 

Unul dintre martori a declarat că îl cunoaște pe LORINCZ EMERIC ”ca fiind o persoană care se ocupă cu tăierea ilegală și sustragerea materialului lemnos, motiv pentru care, împreună cu membrii asociației, au decis să-l prindă în flagrant”. Drumul forestier folosit pentru tractarea lemnului se află în apropierea casei de vacanță a Lorincz Emeric. De altfel, declarațiile arată că el a mai fost surprins și în alte dăți că tăia lemn din zona respectivă. Martorii arată că, după ce lemnul era tractat pe proprietatea lui dispărea ca prin minune.

În cadrul procesului verbal de constatare a contravenției silvice se arată că LORINCZ IMRE a transportat cu tractorul și remorca o cantitate de 5,60 mc lemn de foc esență foioase pentru care nu a putut prezenta niciun document de proveniență sau transport. A fost sancționat contravențional, iar ca măsură complementară i-au confiscat tractorul, remorca pe care transporta materialul lemnos și cantitatea de 5,60 inc lemn de foc foioase. După confiscare, au predat lemnul în custodia Ocolului Silvic Zetea și l-au amendat. 

Însă, a ieșit cu scandal! Imre a amenințat că lucrurile nu vor rămâne așa. La scurt timp, mai multe persoane au sosit în sprijinul lui și au ”sechestrat” încărcătura confiscată deja! 

Polițiștii au filmat ”revolta” și i-au amendat pe cei trei.

Pe parcursul cercetărilor niciunul dintre cei nu a recunoscut acuzațiile aduse. 

În legătură cu faptul că urmele duc spre proprietatea lui, LORINCZ EMERIC a declarat că ”posibilii autori au trecut peste proprietatea lui, în sensul că acolo au încărcat materialul lemnos, găsind urme de la locul încărcării lemnelor după gardul proprietății sale. A arătat că totul este doar o înscenare din partea celor doi care au organizat flagrantul. A menționat de asemenea că nu a vrut să asiste la cercetarea la fața locului, întrucât familia lui nu are de-a face cu faptele din prezentul dosar”, se arată în cadrul procesului.

Fii lui au declarat că ei nu au făcut decât să încarce lemnul de pe proprietatea tatălui lor, pe care au transportat-o fără documente de proveniență. În acest fel au fost opriți de poliție. 

În cadrul procesul, proprietarele terenului s-au constituit parte civilă și au cerut să primească despăgubiri în cadrul sumei calculate de ocolul silvic.

Dosarul de urmărire penală a urmat toate etapele procedurale și a fost trimis în instanță.

Însă, judecătorul Cosmina Cioată a considerat că ”organele silvice nu au putut identifica cu exactitate unde fost tăiați cei 100 arbori, deoarece nu a fost găsită nicio bornă de delimitare”. De asemenea, ea a descoperit că între organele silvice și doi martori există neînțelegeri și neclarități cu privire la amplasamentul terenului în cauză. Unii au indicat pe o hartă locul unde au fost făcute tăierile ilegale, iar organele silvice au identificat zona ca fiind teren cu vegetație forestieră, care nu a fost niciodată preluată în gestiune de către Ocolul Silvic.

În proces a intervenit expertul judiciar Melles Elod care a stabilit că ”nu se poate preciza dacă materialul lemnos confiscat provine de la cele 100 cioate identificate în teren, dat fiind faptul că i-a fost imposibil să identifice terenul de pe care s-ar fi făcut tăierile ilegale”.

Expertul apare într-un raport despre afacerile ilegale cu lemn.

În pofida faptului că procurorii și martorii au încercat să atragă atenția asupra faptului că urmele duc de la locul tăierilor ilegale la proprietatea îngrădită a lui Lorincz Emeric, judecătorul a considerat că ”cercetarea la fața locului a fost efectuată la 19 zile după data confiscării celor 5,6 mc de material lemnos, astfel încât nu se poate stabili cu certitudine dacă acele urme de târâre existau la data la care martorii afirmă că s-au săvârșit tăierile ilegale”.

Per total, judecătorul a considerat că ”starea de fapt reținută prin rechizitoriu nu își găsește suport probator. Mai mult, diferența de cantitate de masă lemnoasă nu a fost găsită asupra inculpaților și nici abandonată la locul tăierii. Astfel, nu se poate stabili, cu certitudine, faptul că și restul arborilor ar fi fost tăiați de cei trei inculpați, atâta vreme cât, masa lemnoasă nu a fost găsită și nici nu se poate stabili data la care au fost tăiați cei 100 arbori”.

”De valoarea pagubei depinde nu numai existența infracțiunilor în discuție, dar și încadrarea, fie în variantele tip, fie în cele agravate. Altfel spus, în cazul acestor incriminări, valoarea pagubei reprezintă un element constitutiv al infracțiunii, mai exact al laturii obiective a acesteia. În lipsa realizării urmării imediate, respectiv în cazul în care paguba nu atinge cuantumul prevăzut, fapta nu reprezintă infracțiune”, arată magistratul în motivarea sentinței.

În cazul de față, valoarea masei lemnoase confiscate este de 571,49 lei, valoare care depășește de 4,97 ori prețul mediu al masei lemnoase pe picior , mai mică decât limita pentru a se întruni conținutul constitutiv al infracțiunilor analizate, arată opinia judecătorului.

Astfel, fapta celor trei nu constituie o infracțiune și îi cei trei sunt achitați! Soluția pe scurt emisă de judecătoare poate fi accesată AICI

Acțiunea civilă, adică modalitatea în care proprietarele terenului ar putea fi despăgubite, a fost lăsată nesoluționată, iar cheltuielile judiciare au fost trecute în sarcina statului. Adică a celor care citiți. 

Am încercat să aflăm mai multe informații despre judecătorul Cosmina Cioată. Singurele documente oficiale disponibile sunt declarațiile de avere și interese.

A fost admisă în magistratură în 2019, anterior fiind avocat în Târgu Mureș. Potrivit declarațiilor de avere, împreună cu soțul care are o afacere prin intermediul căreia se ocupă de comerțul cu automobile. În afară de veniturile soțului și salariul judecătoarei, împreună au datorii de peste 1.000.000 lei. Ultima declarație de avere poate fi accesată AICI.

Expertul respectiv apare într-un raport despre mafia lemnului

”Rezultatele verificărilor au fost sintetizate într-un raport de 16 pagini, întocmit de comisarul de mediu, dl. Stanciu Marin, confirmându-se acuzațiile de delapidare, evaziune fiscală privind tăiererea ilegală a 483ha de pădure (40.000 mc, valoare prejudiciu 1,7 Millio RON), în zona Alsoerdo, U. P. VIII Lazarea; u. a. 32-34; responsabil de nereguli fiind Melles Elod (ME), în acea perioadă șeful Ocolului silvic Gheorgheni. La scurt timp după control, Melles Elod îi trimite un fax senatorului UDMR Verestoy Attila prin care-i cere sprijinul, motivând că controlul ar fi fost făcut la comandă politică. Dosarul nr. 49/P/2005, deschis în urma controlului a fost soluționat cu N.U.P. (neînceperea urmăririi penale)”, se arată în raportul care poate fi accesat AICI

În cuprinsul raportului, există mai multe referințe la adresa lui Melles Elod cu privire la implicațiile pe care le-a avut în afacerile cu lemn.