//Horia Ciorcilă, șeful Băncii Transilvania, construiește un ansamblu imobiliar prin intermediul unei… preotese

Horia Ciorcilă, șeful Băncii Transilvania, construiește un ansamblu imobiliar prin intermediul unei… preotese

Horia Ciorcilă, șeful Băncii Transilvania, și Dorel Goia, unul dintre milionarii, se află în spatele firmei Geainv SA. Societatea este reprezentată, potrivit Registrului Comerțului, de Crisan Ramona Ioana, Tasnadi Clara și Buda Raveca. Cea din urmă este soţia inspectorului eparhial al Mitropoliei din Cluj-Napoca, Neculai Buda, unul dintre apropiații lui Ciorcilă.

Complexul imobiliar vizat se va edificat pe locația fostei fabrici Tehnofrig din Cluj-Napoca. Investitorii au două proiecte de ansambluri rezidențiale, unul în spatele magazinului Dedeman din Cluj-Napoca, cu 4 clădiri de locuințe și birouri, dar și un magazin Lidl, și un ansamblu peste râul Nadăs, cu 10 blocuri cu regim de înălțime de până la 8 etaje.

Horia Ciorcilă și Raveca Buda au fost implicați, în urmă cu câțiva ani, într-un dosar penal de manipulare a pieţei de capital. Însă, ei au fost achitați de acuzaţiile procurorilor DIICOT Cluj. În dosar, alături de Ciorcilă a fost acuzată şi Raveca Buda, administrator la Tehnofrig. Iniţial ea a fost audiată ca martor şi ulterior pusă sub acuzare. 

Raveca Buda

“În perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009, Claudiu Silaghi, fostul administrator al Băncii Transilvania,  a acţionat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în mod concertat cu ceilalţi învinuiţi, pe baza informaţiilor privilegiate obţinute de la învinuitul Sergiu Dan Dascăl, a achiziţionat, în mod repetat, de pe piaţa BVB, pe contul  învinuitei Doina Cojocaru, soacra sa, un număr total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. în valoare totală de 74.797.448,34 lei,  în scopul asigurării unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania S.A.), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)”.Potrivit DIICOT, în această afacere au mai fost implicaţi preşedintele BT,  Horia Ciorcilă, soţia lui Silaghi, Mirela, Christofourou Georgios, directorul general al Bank of Cyprus România, Isaakidis Anastasios şi Jurcovan Radu Codruţ”, arăta comunicatul DIICOT.