//Boc renunță la metroul clujenilor

Boc renunță la metroul clujenilor

Astăzi ar fi trebuit să fie anunțate firmele care au cumpărat caietul de sarcini pentru proiectul metroului clujenilor.

Însă, Emil Boc a declarat că proiectul nu se va mai face, în urma unei discuții cu ministrul Transporturilor.

“După consultarea cu ministrul transporturilor am luat procedura de a suspenda procedura de achiziție pentru că prețurile au crescut accelerat. Pe parcursul a 4 zile am primit patru scrisori de la firme care au realizat proiecte de metrou. Ar fi dorit să participe la licitație dar, din cauza creșterii prețurilor, nu pot participa la licitație. Așa că am discutat cu ministrul Transporturilor să suspendăm temporar procedura”, a declarat Emil Boc.

Această operațiune este necesară în vederea actualizării costului de realizare a Metroului, raportat la creșterea accelerată a prețurilor la materiale de construcții din ultima perioadă.

Precizăm faptul că indicatorii tehnico-economici cu privire la metrou au fost aprobați prin Hotărâre de Guvern la sfârșitul anului 2021.

De ce am decis suspendarea procedurii în vederea actualizării prețului de licitație?

În ultimele 4 zile am primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea Metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată.

Precizăm faptul că aceste firme au realizat multiple lucrări de metrou în capitale și orașe ale Uniunii Europene.

Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României.

Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici.

De ce am decis acum actualizarea indicatorilor tehnico-economici?

Am decis astăzi întrucât doar acum am primit sesizări oficiale de la mari concerne interesate de realizarea Metroului că nu pot depune oferte în valoarea estimată.

Soluția stabilită asigură continuarea proiectului în cadrul P.N.R.R., arată un comunicat al administrației locale clujene.