Avocatul brașovean Cârlan Aurora a fost condamnată de Curtea de Apel Mureș pentru acuzațiile de ”fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Potrivit soluției instanței ea nu va mai avea voie să practice avocatura pentru o perioadă de 2 ani.
Aurora Cârlan a fost soția lui Ion Cârlan, fost procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov, care între timp a decedat.
”Respinge excepţia intervenirii prescripţiei răspunderii penale în privinţa infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (…) condamnă pe inculpata Cârlan Aurora (cu d.p.) la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Interzice- dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice – dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat – dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit la săvârşirea infracţiunii – respectiv cea de avocat ca pedeapsă complementară pentru o perioadă de 2 ani.
(…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă de 4 ani. În baza art. 86 ind. 3 Cod penal din 1969 obligă inculpata să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Braşov; – să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunie informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă. Desemnează Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Braşov, ca instituţie căreia i se vor comunica obligaţiile la care este supusă inculpata Cârlan Aurora. Pune în vedere inculpatei dispoziţiile art. 86 ind. 4 Cod penal din 1969, respectiv că neîndeplinirea cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere atrage revocarea beneficiului acordat şi executarea în întregime a pedepsei.
(…) desfiinţează înscrisul falsificat, respectiv contractul de asistenţă juridică nr. 390380/20.07.2009, încheiat între inculpată şi partea civilă şi care conţine adăugirea „de 900.000 euro”, înscris aflat în volumul I, la fila 93 din dosarul de urmărire penală nr. 450/76/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică”, arată soluția pe scurt a instanței.
Sentința nu este definitivă.
Pe de altă parte, Aurora Cârlan a declarat pentru Transilvania Press că sentința nu este legală și o va ataca în apel.
”Normal că voi ataca cu apel. Contractul nu a fost falsificat! Problema este că, atâta timp cât sistemul judiciar este cum este… nu vreau să comentez! Se fac probe care nu corespund adevărului și lucrurile nu vor rămâne la nivel de instanță, pentru că voi ieși în presă și televiziune! Nu poți trimite pe cineva în judecată și să-l mai și condamni în baza unui dosar în care tu nu ai calitate de avocat. Vă spun ceva aceste aspecte, care sunt foarte grave?!
În speța respectivă este vorba despre un dosar în contestație la executare într-un dosar de despăgubiri obținute de la statul spaniol în valoare de 900.000 euro.
Justiția este oarbă sau cu ochelari! Voi declara apel și, raportat la cei care au greșit, mă voi ocupa personal! Deja am depus plângere la Secția specială împotriva domnilor Hondor și Varga (doi procurori care au investigat cazul care o vizează pe avocatul Aurora Cârlan, n.red.)”, a declarat Aurora Cârlan pentru transilvaniapress. ro
Potrivit presei locale din Brașov, ea a fost implicată într-o serie de scandaluri cu locuințe sociale închiriate de la RIAL.