//Peter Szijjarto, ministrul de Externe maghiar, decorat la Moscova cu ”Ordinul Prieteniei”

Peter Szijjarto, ministrul de Externe maghiar, decorat la Moscova cu ”Ordinul Prieteniei”

Peter Szijjarto, ministrul de Externe din cadrul Guvernului Ungariei, a fost decorat la Moscova cu Ordinul Prieteniei.  Disticnția a venit din partea omologului său rus Serghei Lavrov, pentru activitatea sa de dezvoltare a relaţiilor dintre Ungaria şi Federaţia Rusă, relatează MTI.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto s-a declarat ”mândru de menţinerea unei cooperări bazate pe interese comune şi încredere reciprocă cu Moscova, în pofida tendinţelor regionale şi globale intimidante”.

Succesul Ungariei în combaterea crizei energetice din Europa şi a pandemiei de coronavirus a depins de hotărârea de a urma o politică externă înrădăcinată în interesele naţionale, a afirmat şeful diplomaţiei ungare.

”În primăvară am folosit vaccinuri Sputnik pentru a accelera campania de vaccinare şi acordul privind achiziţiile de gaz încheiat în septembrie garantează siguranţa energetică a ţării noastre”, a spus el.

Ordinul Prieteniei este cea mai prestigioasă distincţie rusă acordată unei oficialităţi străine pentru promovarea cooperării internaţionale cu Rusia. Printre personalităţile care au primit această medalie se află fostul secretar general al ONU Ban Ki-moon, fostul secretar de stat american Rex Tillerson şi fost premier canadian Jean Chretien.