//A apărut pretextul pentru invazia Rusiei în Ucraina

A apărut pretextul pentru invazia Rusiei în Ucraina

Potrivit ultimelor date, separatiștii ruși din estul Ucrainei spun că armata ucrainiană a deschis focul de 4 ori în ultimele 24 de ore împotriva separatiștilor. Nu a fost transmis numărul de victime înregistrate de grupările separatiste. Însă, declarațiile pot constitui un pretext pentru ca Rusia să își înceapă campania de ocupare a țării vecine.

11.04 În zona aeroportului Donețk și în satul Elenovka din estul Ucrainei sunt auzite bombardamente, a spus un martor de la fața locului, citat de Reuters.

10.56 Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au observat joi mai multe bombardamente de-a lungul liniei de contact dintre rebelii susținuți de Rusia și forțele guvernamentale din estul Ucrainei, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică.

10.36 Ucraina spune că forțe separatiste sprijinite de ruși au tras într-un sat din regiunea separatistă Luhansk, fiind lovită și o grădiniță.

08.31 Kievul neagă că a bombardat pozițiile separatiștilor din estul țării. “În ciuda faptului că s-a tras asupra pozițiilor noastre cu arme interzise, inclusiv cu artilerie de 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul ca răspuns”, a declarat un ofițer de presă al armatei ucrainene.

—————–

Azi dimineață, nu era clar cât de grave au fost incidentele reclamate de rebelii proruși și nu exista o reacție imediată din partea Ucrainei sau a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează situația din estul Ucrainei, dar care și-a retras o parte dintre observatori în ultimele zile.

Primele astfel de incidente de după masarea trupelor rusești la graniță

Astfel de incidente au avut loc de mai multe ori în ultimii opt ani, dar acesta are loc după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei.

Orice escaladare a conflictului care durează de ani de zile între separatiștii susținuți de Rusia, care au cucerit o porțiune de teritoriu în estul Ucrainei în 2014, ar putea alimenta tensiunile dintre Rusia și Occident.

Primele informații despre bombardamente au fost făcute într-o declarație emisă de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk.

Aceasta a susținut că forțele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

“Forțele armate ale Ucrainei au încălcat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retrase”, se arată în declarație.

Rusia a susținut săptămâna aceasta că își retrage unele trupe din zonele adiacente Ucrainei după încheierea exercițiilor planificate, dar Kievul a declarat că nu a văzut nicio dovadă în acest sens, iar Statele Unite au declarat că suspectează că Moscova și-a sporit de fapt prezența cu până la 7.000 de soldați, anunță hotnews.ro.