//Scădere alarmantă a demografiei în Ungaria

Scădere alarmantă a demografiei în Ungaria

Potrivit datelor furnizate de Centrul de Statistică al Ungariei, anul trecut au murit în jur de 155.000 de persoane, mai mult decât în ​​orice an de la al Doilea Război Mondial. Natalitatea a avut o creștere ușoară însă, datele înregistrate arată că demografia din țara vecină este în scădere, potrivit Hungarytoday.hu.

Aceasta este o creștere cu aproape 10% față de 2020 și cu 20% mai mult decât în ​​2019, ultimul an înainte de debutul pandemiei de coronavirus. În ceea ce privește mortalitatea, martie și aprilie s-au dovedit a fi cele mai proaste luni din 2020, cu de 1,5 mai multe decese în această perioadă decât în ​​aceeași perioadă din 2020. Potrivit KSH, ultima dată când numărul deceselor din Ungaria s-a apropiat de cel de anul trecut a fost în 1993, când 150.244 de persoane au murit în Ungaria.

Deoarece numărul deceselor a crescut mai semnificativ decât cel al nașterilor, scăderea naturală a populației Ungariei a fost de 62.000, față de 48.664 în 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 27%. Atât numărul deceselor, cât și scăderea naturală sunt la niveluri nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial.

Statisticile recent publicate au confirmat estimările experților care au prezis deja cifre record de decese și scăderi ale populației la sfârșitul anului trecut, cu câteva săptămâni înainte ca cifrele finale să fie publicate.

Deși este destul de evident că pandemia de coronavirus a fost responsabilă pentru o mare parte a deceselor din Ungaria, cifrele tocmai făcute publice nu dezvăluie cu exactitate câte persoane au murit din cauza COVID-19. Potrivit site-ului oficial de informare al guvernului, „koronavirus.gov.hu”, 29.500 de decese din 2021 ar putea fi din cauza infectării cu coronavirus.

Cu toate acestea, numărul oficial de decese asociate COVID-19 și decesele în exces indicate în datele KSH sunt inconsecvente, subliniază cotidianul Népszava. Nici măcar experții nu știu motivul din spatele acestui lucru, parțial pentru că guvernul nu a furnizat suficiente date detaliate cu privire la victimele pandemiei, adaugă ziarul.

Natalitate scăzută

În 2021, dorința de a avea un copil a crescut ușor, însă acest lucru abia se reflectă în numărul de nașteri, în principal pentru că grupa de vârstă fertilă s-a redus și mai mult. Conform datelor demografice, anul trecut s-au născut 93.000 de bebeluși, cu 662 mai mulți decât anul trecut. Aceasta reprezintă o îmbunătățire a ratei totale de fertilitate de la 1,56 în 2020 la 1,59.

Potrivit estimărilor KSH, în total erau 9.689.000 de oameni care locuiau în Ungaria la sfârșitul anului trecut.