//Guvernul maghiar interzice racordarea sistemelor fotovoltaice la rețeaua națională

Guvernul maghiar interzice racordarea sistemelor fotovoltaice la rețeaua națională

Guvernul maghiar pune în stand-by, pentru o perioadă nedeterminată, racordarea la rețeaua națională a sistemelor fotovoltaice. Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyás, reprezentant al prim-ministrului Ungariei. Potrivit lui, viitoarele instalații fotovoltaice care sunt planificate, dar care nu au fost încă autorizate, nu vor fi preluate în rețea, pentru o perioadă nedeterminată. Prin această decizie, Ungaria își consacră subordonarea din punct de vedere energetic față de Rusia.

Ungaria negociază cu Comisia Europeană accesarea celor 9,6 miliarde EUR alocate în cadrul Fondului de Redresare și Reziliență, pe lângă cele 7,2 miliarde EUR în granturi așteptate din același mecanism.

Potrivit lui Gulyás, împrumutul din Fond ar urma să fie folosit pentru energie verde, dar deocamdată există mai multă cerere decât poate absorbi rețeaua, iar regulile vor trebui schimbate în viitor.

Guvernul intenționează să suspende noile conexiuni la rețea, ceea ce înseamnă că cei care instalează un sistem fotovoltaic pot folosi energia pe care o generează dor pentru consumul propriei gospodării.

MNNSZ a declarat că industria solară maghiară a fost șocată de anunțul lui Gulyás și a opinat că eliminarea posibilității de a se monta instalații fotovoltaice ongrid face panourile solare inutile pentru gospodării. De asemenea, industria a criticat Guvernul pentru acest anunț care contrazice eforturile anterioare ale Executivului de a încuraja adoptarea sistemelor solare. MNNSZ a atenționat că un sistem de stocare cu baterii ar putea stoca cel mult surplusul de energie generat în timpul zilei, și este costisitor.

MNNSZ consideră că, prin această mișcare, guvernul maghiar acționează împotriva dezvoltării mai degrabă decât să promoveze răspândirea sistemelor fotovoltaice și nu ajută la reducerea importurilor semnificative de energie electrică ale Ungariei.