//Directorul OMS acuzat de tortură, crime și răpiri

Directorul OMS acuzat de tortură, crime și răpiri

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, este acuzat de tortură, crime, răpiri, dar și de represiuni la proteste, detenții arbitrare și complicitate la un proiect politic de centralizare autoritară a deciziilor, de către economistul, activistul pentru democrație în Africa și candidatul la Premiul Nobel pentru Pace, David Steinman. 

Steinman, relatează „Daily Mail”, a declarat recent că Tedros ar trebui să fie pus sub acuzare la Curtea Penală Internațională de la Haga pentru comportamentul său politic în calitate de ministru de Externe de la Addis Abeba (2012-2016), într-un moment în care guvernul partidului său, Frontul de Eliberare al Poporului din Tigray, condus de Haile Mariam Desalegn, a fost responsabil pentru o represiune dură împotriva protestelor și încercărilor de secesiune sau de obținere a autonomiei politice pe teritoriul național.

În opinia lui Steinman, în calitate de șef al Ministerului Afacerilor Externe, Tedros ar fi făcut parte dintr-un comitet de control restrâns asupra forțelor de securitate, care a ignorat faptul că problemele sociale, politice și etnice i-au condus pe militarii de etnie tigrină să exercite presiuni împotriva manifestanților sau rebelilor de alte etnii (Amhara, Konso, Oromo și Somali).

În special, regiunea Oromia, cea mai mare din Etiopia, a fost scena unor proteste în masă în noiembrie 2015, urmată de regiunea Amhara, în iunie 2016. În ambele cazuri, forțele de securitate guvernamentale au atacat manifestanții care protestau pașnic, provocând peste 500 de decese, potrivit Human Rights Watch.

Acuzațiile vin la câteva săptămâni după izbucnirea unor bătălii dure între noul guvern central etiopian, condus de Abiy Ahmed, și FLPT care, după ce a fost exclus din guvern în 2019, a dorit să își consolideze fortăreața regională din nord-vestul Etiopiei, conștientizând faptul că minoritatea tigrină (6 milioane de locuitori din 110 milioane de etiopieni), odată pierdut controlul asupra punctelor vitale ale statului, ocupate după revolta împotriva dictaturii militare, care s-a încheiat la începutul anilor90, cu greu le-ar fi putut recuceri.

Ciocnirile, care în curând au degenerat în război deschis, au determinat guvernul etiopian să captureze capitala tigrină Mekelle, pe 28 noiembrie, iar FLPT a declarat că războiul ar fi urmat să continue.

Liderul armatei etiopiene, Berhanu Jula, a susținut chiar că Tedros s-a angajat să furnizeze arme rebelilor tigrini. Această acuzație a fost lipsită de dovezi concrete care să o susțină, cu excepția amintirii când Tedros, în calitate de tânăr doctor și exilat, sprijinea rebelii din patria mamă în anii 80.

Acuzațiile economistului american Steinman sunt mult mai dure, amintind de episoade recente, niciodată clarificate și bine ascunse de biografia oficială a lui Tedros, care a devenit o figură de importanță globală în acest an 2020 pentru expunerea mediatică și politică legată de lupta împotriva virusului COVID-19.

O încercare similară de a investiga trecutul politic al lui Tedros nu a avut loc de la numirea sa în fruntea OMS, în 2017. Atunci, APU (Amhara Professionals Union), un grup de presiune cu sediul în SUA, care se străduiește să facă presiuni pentru a promova cauza poporului Amhara în fața cancelariilor internaționale, într-o scrisoare deschisă publicată în aprilie și intitulată „Doctorul Tedros Adhanom este un individ suspectat de crime împotriva umanității”, a enumerat mai multe cazuri de posibilă conexiune între medicul-politician și represiuni, dar și comportamente mult mai subtile, cum ar fi refuzul de a reglementa Khat, o substanță psihotropă care ar fi „devastat tinerii amhari” atât de mult încât a fost interzisă în regiunea Tigray

Încă nu există procese deschise împotriva lui Tedros, nici dovezi care să certifice aceste acuzații. Directorul OMS este cu siguranță încă un om influent în țara sa natală, un „tigru” economic și politic agresiv, care s-a trezit pradă  contradicțiilor sale interne în contextul unui echilibru din ce în ce mai tensionat în Africa de Est.

Tedros, la fel ca și Abiy, este luat în vizor pentru relevanța funcției sale, unul director al OMS, celălalt tânăr prim-ministru și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, și ambii au preluat rolul unor figuri care divizează în rândul compatrioților lor. În mozaicul etnic și politic etiopian, deranjat de escaladarea violențelor, acuzațiile dure și loviturile sub centură sunt la ordinea zilei. Vom vedea dacă acuzațiile lui Steinman, singurele cu adevărat justificate, se vor transforma într-o anchetă penală: celelalte par voci destul de ostile față de figura lui Tedros, vehiculate din motive politice interne în Etiopia.