//Lichidator condamnat la 3 ani închisoare pentru corupție

Lichidator condamnat la 3 ani închisoare pentru corupție

Curtea de Apel Alba l-a condamnat definitiv pe Dan Petrică Vlaic, lichidator sibian, la 3,7 ani pentru fapte de corupție. Inițial, el fusese condamnat de Tribunalul Sibiu la 5,3 ani de închisoare, însă judecătorii din Alba i-au mai redus din pedeapsă. De asemenea, el nu va mai dreptul să practice meseria de practician în insolvență.

Inițial, sentința Tribunalului Sibiu o condamna și pe soția lui, Bianca Vlaic, la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, însă Curtea de Apel Alba a achitat-o de acuzații. Însă, ea a fost reținută pentru 24 de ore când a fost trimisă în judecată și, ulterior a stat câteva zile în arest preventiv și câteva luni în arest la domiciliu.

De asemenea, societatea familiei Vlaic, SJ INTER TRADING SRL, a fost pusă să plătească o amendă penală de 36.000 lei (180 zile-amendă x 200 lei amendă/zi), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată (2 acte materiale).

Sentința judecătorească mai stipulează că sibianul SCHIEB MICHAEL, care l-a denunțat pe Vlaic, va trebui să primească 5.000 lei, iar sumele de bani suspectate că au fost folosite în infracțiunea de spălare de bani au fost confiscate. Este vorba de aproximativ 70.000 lei.

Potrivit rechizitoriului, Vlaic a cerut 5% (aproximativ 40.000 euro) din totalul datoriilor (aproximativ 4.000.000 lei) prevăzute în planul de reorganizare al societății pe care o avea în insolvență.

Plan de reorganizare în schimbul unei mite

După ce planul de reorganizare a fost aprobat de lichidator, Schieb i-a plătit lui Vlaic mai multe sume de bani în diferite tranșe. În perioada martie-aprilie 2017 – 20.000 lei, în data de 30.08.2019 – 5.000 lei, iar în 1.10.2019 – 20.000 euro. Ultima transă de bani, cea de 20.000 euro, face parte din fondurile folosite de procurori la realizarea flagrantelor

Procurorii au arătat că Vlaic ”a disimulat proveniența sumelor de 39.746,86 lei, respectiv 32.986,80 lei,  primite cu titlu de mită prin întocmirea de documente care să creeze aparența unor relații comerciale reale”. Această faptă întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani

Soția lui Vlaic ”a ajutat la comiterea infracțiunii de luare de mită reținută în sarcina autorului-inculpat VLAIC PETRICĂ DAN prin preluarea în data de 1.10.2019 a sumei de 20.000 Euro primite de acesta cu titlul de mită în aceeași zi de la martorul denunțător SCHIEB MICHAEL și ascunderea în trusa medicală a autoturismului”.

Echipat de procurorii DNA

După ce l-a denunțat la DNA, SCHIEB a fost ”echipat” cu microfoane de procurori și a mers la biroul lui Vlaic, unde i-a pus pe masă 20.000 euro marcați.

”În cadrul discuției purtate VLAIC PETRICĂ DAN i-a adus la cunoștință denunțătorului că: situațiile întocmite sunt necorespunzătoare și incomplete; că inculpatul a mințit judecătorul sindic spunându-i că procedura se desfășoară conform planului de reorganizare, omițând să încunoștințeze despre datoria de 1.000.000 lei acumulată către ANAF în perioada organizării”, arată rechizitoriul. De asemenea, i-a mai spus că firma lui Schieb este neprofitabilă și că a avizat contracte, deși nu ar fi trebuit să o facă, că a girat tacit activitatea desfășurată, cu toate că, în discuția purtată în data de 24.09.2019 afirmă că are cunoștință despre faptul că încasările debitoarei sunt redirecționate fraudulos către o altă firmă administrată de fiul lui Schieb.

Discuția a fost înregistrată și a constituit una dintre principalele probe ale dosarului.