//Ministresa Turcan pune la pământ Legea Venitului Minim

Ministresa Turcan pune la pământ Legea Venitului Minim

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, se pregătește să anuleze definitiv Legea Venitului Minim, un proiect legislativ care nu a fost asumat de niciun guvern până acum. Votată în urmă cu aproximativ patru ani, legea prevede că o persoană care realizează venituri sub un anumit prag nu își poate pierde ajutorul social. În momentul de față, acest lucru este interzis ca un asistat social să obțină alte venituri, indiferent de valoarea lor. Proiectul legislativ poate fi accesat AICI

În momentul de față, ministrul Muncii Raluca Turcan a propus un proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. La finalul proiectului legislativ se stipulează că Legea Venitului Minim de Incluziune se abrogă la intrarea în vigoare a prezentei legi. Legea respectivă a fost în dezbatere publică până în 4 februarie.

Legea Venitului Minim de Incluziune aduce împreună toate lucrurile utile în asistență socială cu care dreapta și stânga mainstream din Europa de Vest sunt de acord: cumularea de beneficii sociale cu venituri din muncă până la un anumit nivel; niște bonificații pentru ca minorii din familie să meargă la școală; reduce costurile administrative de la a avea trei programe de asistență socială la a avea unul singur consolidat și multe alte idei bune.

Practic, față de situația actuală, ce face Legea Venitului Minim de Incluziune este să economisească bani cheltuiți fără rost de statul român, să crească claritatea discuțiilor despre cine ce primește, să încurajeze oamenii cei mai săraci să intre în economia formală și să trăiască mai decent, și nu în ultimul rând să taie din dependența persoanelor care primesc ajutor social față de primarul localității lor.