//Pensionarii clujeni se iau de piept cu Turcan

Pensionarii clujeni se iau de piept cu Turcan

Asociația Pensionarilor Clujeni a reclamă poziția ministrului Muncii, Raluca Turcan vizavi de drepturile dobândite de aceștia prin Legea 263/2019 și Legea 127/2020. Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Cluj, Ioan Constantinescu, atrage atenția că actuala poziţie a guvernului față de pensionari nu mai poate fi suportată.

Nu suntem mulţumiţi,

Doamnă Ministru Raluca Turcan

Formulele, schemele privind calcularea pensiilor – chiar şi inechităţile existente – au şi acestea importanţa lor, dar ele nu trebuie să constituie principala, singura sau cea mai urgentă temă a dezbaterilor în momentul de faţă.

Tema noastră este următoarea: pensionarii nu sunt mulţumiţi de poziţia dumneavoastră în raport cu drepturile noastre dobândite prin legile promulgate de preşedintele ţării (nr. 263/2019 – 127/2020) şi nu în ultimul rând faţă de condiţiile de viaţă, de aşteptările pensionarilor, substanţa morală a acestor legi. Întrebările noastre referitoare la exercitarea funcţiei asumate de ministru al muncii şi al protecţiei sociale la respectarea legilor amintite nu trebuie şi nu pot fi tratate ca lipsite de respect. Ele ţin de civilizaţia dialogului dintr-o democraţie. Avem dreptul să întrebăm, să primim răspunsuri pertinente bazate pe analize susţinute şi cifre, de buna credinţă din partea guvernanţilor (şi nu de genul: nu există resurse, situaţia actuală nu ne permite etc.). Avem dreptul la cunoaşterea situaţiei reale din ţară, cu bună şi cu rele, avem tot dreptul să ne spunem părerile bazate pe experienţa dobândită prin studii, educaţie, activităţile desfăşurate de noi în viaţa activă, pe cunoaşterea şi interpretarea corectă, profesională a realităţii de zi cu zi.

Partidul, al cărui membru sunteţi, iar prin aceasta şi dumneavoastră, ne-a cerut votul pentru a accede la guvernare pe baza unui program concret. Pensionarii v-au acordat pe această bază încrederea lor, primind asigurarea unei schimbări în bine printr-o guvernare în folosul ţării şi al tuturor românilor.

Ce constatăm?

Cu ce greutăţi ne confruntăm?

A trecut un an de guvernare şi situaţia continuă să fie cea criticată de dumneavoastră când vă aflaţi în opoziţie, că legile susmenţionate sunt nesocotite, încălcate, ca şi multe din puţinele drepturi ale noastre. Auzim tot mai des, mai răspicat, că nu sunt bani pentru majorarea legală a pensiilor în limitele stabilite de parlamentul ţării; aceasta în condiţiile când se acordă noi drepturi salariale şi pensii speciale. În schimb, se cultivă o tăcere suspectă şi nedemocratică asupra modului în care au fost folosite finanţele ţării în anul 2020, în timp ce nu se identifică de către cei ţinuţi şi plătiţi cu lefuri substanţiale să o facă soluţii concrete care să asigure majorarea pensiilor la nivelele stabilite de parlament.

Ne întrebăm la ce ar folosi constituirea de diverse comisii de specialişti, elaborarea unei noi legi a pensiilor, în timp ce actuala lege este nesocotită, neaplicată din motive total nejustificate.

În atare situaţie ne întrebăm ale cui interese le apăraţi, le reprezentaţi, le promovaţi, doamnă ministru, dacă situaţia pensionarilor prin felul cum gândiţi şi acţionaţi devine tot mai grea şi tot mai greu de suportat?!

Ne-aţi spus cumva, iar noi nu am auzit, că soluţia îmbunătăţirii condiţiilor noastre de viaţă este trimiterea pensionarilor din nou la muncă? Conducerea Federaţiei Naţionale a Pensionarilor şi a organizaţiilor sale din cele 40 de judeţe şi municipiul Bucureşti spune cu tărie şi nu pentru că nu ne place să muncim, că nu este moral să ne-o cereţi.

Mai spunem cu toată fermitatea că actuala poziţie a guvernului în ce ne priveşte, şi nu numai, nu mai poate fi suportată; de acceptat nu am acceptat-o niciodată; cu atât mai puţin acum şi în viitor.

Se mai cuvine spus că asistăm în prezent la ample demonstraţii stradale, unele având cauze la vedere, uşor de sesizat în realităţile vieţii, altele în intenţii politice nemărturisite. Noi, pensionarii, optăm pentru aceste drepturi doar când orizonturile noastre de aşteptare sunt abuziv obturate. Daţi-ne speranţe, stimaţi guvernanţi, să credem în continuare că, într-o ţară ca a noastră, trebuie să primeze forţa dreptului şi nu dreptul forţei.

De aceea, doamnă ministru, vă chemăm să veniţi alături şi de pensionarii fără pensii speciale, şi nu împotriva lor, pentru că ei au fost şi încă mai sunt partea statornică a acestei ţări.

Preşedinte al Asociaţiei Pensionarilor Cluj

Ioan Constantinescu