//Brașov: India vrea să investească în businessurile brașovenilor

Brașov: India vrea să investească în businessurile brașovenilor

Reprezentanții Consiliului Județeam Brașov au avut o serie de întâlniri cu Rahul Shrivastava, ambasadorul Republicii India în România, și cu mai mulți oficiali ai Indiei. Ambasadorului Indiei a avut întâlniri cu subprefectul Adrian Folea,  cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov Todorică Şerban şi cu primarul Braşovului, Allen Coliban.

În timpul dialogului dilateral care a avut loc la Prefectură, ambasadorului indian i s-a efectuat o prezentare a potențialului economic al judeţului, dar și din punct de vedere social şi cultural, exprimându-se speranţa că relaţiile româno-indiene vor putea fi dezvoltate şi diversificate în perioada următoare. 

La rândul său, vicepreşedintele CJ a menţionat că Braşovul este cel mai dezvoltat judeţ al Regiunii Centru, fiind un puternic centru industrial, un pol de creştere economică şi de cercetare ştiinţifică, dar şi un centru cultural însemnat, ceea ce asigură premisele unor colaborări bilaterale foarte bune.

Brașov, poarta spre Uniunea Europeană

Oficialul indian a declarat că firmele indiene sunt deja o prezenţă însemnată în România, totalul investiţiilor acestora depăşind un miliard de dolari. Acesta a adăugat: 

„Avem companii indiene din IT, management, producţie şi consultanţă care activează în România, precum şi firme din India care colaborează cu parteneri locali în domeniul industriei farmaceutice. Braşovul este foarte activ din punct de vedere economic, precum şi o destinaţie turistică interesantă pentru conaţionalii mei, care ar fi cu siguranţă interesaţi să viziteze un obiectiv precum Castelul Bran.

Pentru companiile indiene, România este o poartă spre Uniunea Europeană. De aceea există un mare interes pentru schimburi comerciale bilaterale şi investiţii din partea oamenilor de afaceri indieni. 

Totodată, la nivel guvernamental se discută despre încheierea unui acord în domeniul transportului aerian, astfel încât să fie redeschisă o rută directă spre India, despre colaborări în domeniul industriei de apărare şi aeronautice, inclusiv cu IAR Ghimbav, dar şi despre schimburi culturale şi universitare concretizate în programe de burse şi studii complet sponsorizate de guvernul indian. Mai mult decât atât, experienţa Indiei în IT poate fi transferată Braşovului”.

Investiții și în turismul brașovean

Oficialul indian a declarat că ”brandul „Castelul lui Dracula” este vandabil din punct de vedere turistic, chiar dacă nu reflectă realitatea istorică. În plus, a precizat ambasadorul, ”castelul este foarte cunoscut printre turiştii din India”.

La finalul vizitei de lucru s-a decis ca echipe mixte să identifice posibilitățile concrete de dezvoltare a relațiilor economice bilaterale și să identifice precis direcțiile în care vor fi investite fonduri ale oamenilor de afaceri indieni, în parteneriat cu afaceriști din România.

Excelenţa Sa Rahul Shrivastava s-a alăturat Serviciului de Relaţii Externe Indian în 1999 şi, după doi ani de stagii de pregătire, a devenit secretar al ambasadei Indiei la Moscova, activând apoi în ambasadele Indiei din Kazahstan, în Ministerul Afacerilor Externe – Divizia Eurasia şi, mai apoi, a devenit Înalt Comisar al Indiei, la Londra, Regatul Unit. În 2015 a fost numit ambasador al Indiei în Venezuela, iar din iulie 2020 este ambasadorul Indiei în România.