//NewYorkTimes: SUA vrea să baze de antrenament în România pentru trupele trimise să sprijine Ucraina

NewYorkTimes: SUA vrea să baze de antrenament în România pentru trupele trimise să sprijine Ucraina

Potrivit mai multor articole apărute în publicația New York Times, reprezentanți ai guvernului SUA au declarat că în România, Polonia și Slovacia vor fi amenajate mai multe baze militare. În cadrul lor se vor antrena luptătorii trimiși să sprijine Ucraina în eventualitatea unui conflict cu Rusia, scrie New York Times, care citează multiple surse din Administrația Biden.

În discuții cu aliații din NATO, înalți oficiali americani au transmis că ajutorul SUA va veni prin CIA (operațiuni sub acoperire), dar și prin Pentagon (operațiuni asumate).

Șeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III și șeful Statului Major al Armatei SUA, Gen. Mark A. Milley, i-au avertizat pe omologii lor ruși în convorbiri telefonice că o invazie a Rusiei în Ucraina va fi urmată de o insurgență ”sângeroasă” similară cu cea care a determinat înfrângerea URSS în Afganistan, arată New York Times.

James Stavridis, fostul șef suprem al forțelor NATO, a declarat pentru ziariștii americani că SUA și NATO vor livra Ucrainei asistență militară sporită în cazul unei invazii ruse: armament anti-tanc, rachete, suport cyber și informativ.

Oficialii americani au declarat pentru NYT că planurile pentru sprijinirea Ucrainei ar include și antrenamente pentru luptătorii ucraineni în statele din flancul estic al NATO – România, Polonia și Slovacia.

Pe lângă ajutorul militar propriu-zis, SUA și aliații NATO ar putea acorda Ucrainei în cazul unei invazii ruse și echipament medical, dar și adăpost pentru oficiali căutați de ruși.

Încă din 2015 NATO se pregătea să se lupte cu Rusia

Ce nu apare în analiza publicată mai sus este faptul că încă din 2015 NATO anunța construirea de baze militare în România.

În 2015, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara că noua forţă de reacţie rapidă a Alianţei va fi formată din circa 5.000 de militari.

Această forţă, denumită “Spearhead Force”, va fi un “vârf de lance” format din trupe de răspuns imediat, din care vor face parte aproximativ 5.000 de militari, cu o capacitate de reacţie foarte rapidă, de cel mult două zile. Spearhead Force urma să devină operaţională din 2016.

Secretarul general al NATO a specificat că aceste măsuri sunt urmare a “agresiunilor sporite exercitate de Rusia asupra Ucrainei”.
El a mai spus că vor fi înfiinţate şase puncte de comandă şi control în ţările din flancul estic al Alianţei, iar unul dintre aceste puncte ar putea fi în România.

În cadrul acestora, vor fi unităţi care vor face legătura între trupele de apărare naţională şi forţele mulţinaţionale ale NATO. “Vor realiza planificări, vor organiza exerciţii şi vor fi importante pentru a putea conecta forţele naţionale cu întăririle oferite de trupele NATO. Încercăm să dezvoltăm punctul de comandă multinaţional din zona nord-est din Szczecin (n.r. – bază NATO din Polonia) şi încercăm, totodată, să dezvoltăm ceva similar sau paralel în partea de est a Alianţei”, declara Stoltenberg în 2015.