Magistrații Curții de Apel Mureș au decis să le condamne definitiv pe Sanda Nicoleta Monica, fost manager al SPITALULUI MUNICIPAL DR GH. MARINESCU din Târnăveni, și pe Moldovan Anna, director financiar în cadrul acestui spital.
”Condamnă pe inculpata SANDU NICOLETA MONICA la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (4 acte materiale). (…) dispune suspendarea condiţionată a pedepsei de 2 ani închisoare aplicate inculpatei SANDU NICOLETA MONICA pe un termen de încercare de 4 ani. Pune în vedere inculpatei dispoziţiile art.83 C. pen. din 1969 privind revocarea suspendării condiționate. (…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Moldovan Anna pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (…) aplică inculpatei Moldovan Anna sancțiunea administrativă a amenzii în cuantum de 1.000 lei. () respinge ca nefondat apelul declarat de inculpata SANDU NICOLETA MONICA împotriva sentinţei penale nr. 52 din 15 aprilie 2020 pronunţată de Tribunalul Mureş”, arată soluția pe scurt a curții de Apel Mureș emisă cu titlu definitiv.
Reamintim că, în 2015 cele două femei au fost trimise în judecată de procurorii DNA Mureș pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 – 2009, inculpatele Sandu Nicoleta Monica și Moldovan Anna, în calitate de director (manager) general, respectiv de director financiar-contabil, al Spitalului Municipal Dr. Gheorghe Marinescu din Târnăveni (jud Mureș), prin încălcarea, în patru rânduri, a dispoziţiilor legale în materie de achiziţii publice, au prejudiciat această instituţie spitalicească cu diferite sume de bani, pe care le-au achitat în mod nelegal şi nejustificat către diverşi furnizori de bunuri şi prestatori de servicii, care au obţinut astfel foloase necuvenite, după cum urmează:
1. În urma încheierii unui contract de prestări servicii, la data de 23.03.2009, cu S.C. „PSIHOMEDICA”S.R.L., s-a dispus achitarea sumei totale de 23.895 lei, din care suma de 7.785 lei a fost achitată în mod nejustificat, întrucât serviciile aferente nu au fost executate, respectiv au fost nereale. În baza contractului de prestări servicii mai sus menţionat, rezulta că S.C. „PSIHOMEDICA”S.R.L. Buzău, trebuia să presteze servicii medicale de medicina muncii, în anul 2009, pentru angajaţii spitalului, însă pentru 97 de persoane aceste servicii nu au fost prestate.
2. Subsecvent încheierii unui alt contract de prestări servicii, la 13.03.2009, cu prestatorul Cabinetul Individual de Psihologie „Gheorghe Nicuşor” Râmnicu Sărat, s-a dispus achitarea sumei totale de 61.370, din care suma de 54.350 lei a fost achitată în mod nelegal şi nejustificat. Acest aspect a rezultat din achitarea serviciilor prestate la un preţ nejustificat de mare pentru cele 468 persoane testate şi din caracterul fictiv al examinării pentru un număr de 178 persoane. Contractul avea ca obiect testarea psihologica a angajaţilor spitalului.
3. Ulterior încheierii Contractului de prestări servicii, la data de 19.02.2009, cu S.C. „ARTA PRODCOMDET”S.R.L în calitate de prestator, pentru prestare de servicii IT, s-a dispus achitarea, în lunile februarie şi martie 2009, a sumei totale de 5.300 lei, în mod nelegal şi nejustificat, aspect rezultând din împrejurarea că serviciile facturate nu au fost niciodată executate de societatea prestatoare
4. După încheierea Contractelor de prestări servicii de publicitate, la data de 01.09.2008 şi 26/10.12.2008, cu S.C. „MIRBALI SERVIMPEX”S.R.L în calitate de prestator, s-a dispus achitarea sumei totale de 7.101 lei, în mod nelegal şi nejustificat, aspect rezultând din împrejurarea că serviciile facturate nu au fost niciodată executate de societatea prestatoare. În ambele contracte este prevăzută promovarea publicitară prin radio şi internet a unei „campanii de prevenire a cancerului la sân – screening mamar” şi respectiv „urări de sărbători”, fără a se specifica durata spoturilor ce urmau a fi produse de S.C. „MIRBALI SERVIMPEX”S.R.L., planurile media pentru difuzarea spoturilor, intervalele orare de difuzare, numărul minim de difuzări aferent fiecărui contract, elemente minimale care trebuiau să fi stat la baza determinării şi stabilirii valorii contractelor.
Prejudiciul total reţinut în cauză este în valoare de 71.951 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe bunurile mobile și imobile aflate în proprietatea inculpatei MOLDOVAN ANNA, până la concurența sumei de 71.951 lei.