//Peste 600 de civili masacrați în Etiopia

Peste 600 de civili masacrați în Etiopia

Potrivit unui raport, peste 600 de civili, bărbați, femei și copii, au fost masacrați în Etiopia. Acolo are loc un război civil în urma căruia 41.000 de refugiați au fugit în Sudan.

Potrivit raportului, întocmit de Comisia pentru drepturile omului din Etiopia, unul dintre ultimele atacuri a avut loc în data de 9 noiembrie 2020 și a avut loc în Mai Kadra, în sud-vestul Tigray. Un grup de tineri numit Samri a ucis aproximativ 600 de civili, în principal de origine amharică.

Au fost bătute până la moarte, înjunghiate, incendiate și sugrumate cu frânghii, potrivit raportului, deși unii locuitori au protejat vecinii ascunzându-i în case. Comisia a acuzat forțele locale că au colaborat la „masacru”. 

De când au început luptele pe 4 noiembrie, sute au fost uciși, peste 41.000 de refugiați au fugit în Sudan și au existat distrugeri și dezrădăcinări pe scară largă a oamenilor din case.

Războiul s-a extins în Eritreea, unde tigraienii au lansat rachete și au afectat și Somalia, unde Etiopia a dezarmat câteva sute de tigraieni într-o forță de menținere a păcii care luptă împotriva militanților legate de Al Qaeda.

Guvernul a declarat că forțele de menținere a păcii sunt cercetate pentru legături cu TPLF.

Guvernul Abiy a declarat că mulți combatanți din Tigrayan au răspuns unui ultimatum de 72 de ore pentru a depune armele înaintea unei ofensive amenințate împotriva orașului Mekelle, cu jumătate de milion de locuitori. Termenul expiră în cursul acestei zile.

Statele Unite – care consideră Etiopia ca un aliat puternic într-o regiune turbulentă – Franța și Marea Britanie au fost ultimele puteri străine care au solicitat pacea. Washington a susținut eforturile de mediere ale Uniunii Africane (UA) „pentru a pune capăt acestui conflict tragic acum”, în timp ce Parisul și Londra au avertizat împotriva discriminării etnice.

Situația din Etiopia a fost ridicată marți în spatele ușilor închise în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite de către Marea Britanie și alte țări europene cu privire la corpul de 15 membri, au declarat diplomații.

Membrii consiliului și-au exprimat îngrijorarea, au spus diplomații, dar Africa de Sud, Niger și Tunisia au făcut apel pentru mai mult timp pentru eforturile regionale de abordare a situației înainte ca Consiliul de Securitate să ia în considerare orice acțiune.