//Mark Gitenstein, unul dintre consilierii președintelui SUA Joe Biden, implicat în afaceri imobiliare la Cluj

Mark Gitenstein, unul dintre consilierii președintelui SUA Joe Biden, implicat în afaceri imobiliare la Cluj

Fostul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, face parte din echipa de consilieri ai noului președinte al SUA, Joe Biden. Fostul ambasador este implicat într-o afacere imobiliară în zona Clujului.

Gitenstein este consilier senior pentru comerț internațional la compania de avocatură Mayer Brown, dar și membru în board-ul Fondului Proprietatea, care deține acțiuni la majoritatea marilor companii de stat din România.

În satul Băbuțiu din comuna Vultureni, județul Cluj, societatea Șoimeni Parc SA dezvoltă un mare proiect rezidențial. Firma are în plan construirea unui orășel, proiect denumit „Colina Nouă”. PUZ-ul proiectului privind ”introducere teren în intravilan pentru construire ansamblu rezidențial cu dotări aferente” a fost pus în discuție spre aprobare în toamna anului 2017 în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj. Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a decis că proiectul nu necesită o evaluare de mediu, ”deoarece amplasamentul studiat nu se găsește în arii naturale protejate de importanță națională, comunitară sau internațională și nu se identifică impact semnificativ advers asupra mediului ca urmare a implementării acestuia”.

Societatea Șoimeni Parc SA este controlată de olandezul Steven van Groningen (președintele Raiffesisen Bank), soții Liviu și Felicia Simionaș, Donald James Lothrop (fondatorul ONG-ului Romania One și al publicației românești PressOne) și americanul Thomas Louis Bates. Cel mai mare procentaj din capital îl deține Eurovillage LLC, un off-shore din Deleware. Potrivit documentelor oficiale, oamenii din spatele Eurovillage LLC sunt Donald Lothrop, StevenSchelhammer, Pamela Clark, Thomas Bates, Phil Tamminga și Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în decembrie 2012, nominalizat de Barack Obama.