//CAS-urile te iau cu japca retroactiv

CAS-urile te iau cu japca retroactiv

Prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, cei care au câştigat până acum din drepturi de autor sunt somaţi să plătească, retroactiv, taxele aferente perioadei 2005-2009. Toate aceste somaţii se fac în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 58/2010, care se referă la introducerea plăţii contribuţiilor sociale la toate veniturile, însă, potrivit juristilor în România legile civile nu se aplică retroactiv. Gazeta de Cluj vă explică modul în care cei care consideră abuzivă această taxare retroactivă pot să nu mai plătească aceste asigurări.

 

Persoanele care în ultimii cinci ani au obţinut venituri din activităţi profesionale şi care nu au avut şi un contract de muncă, vor trebui să plătească, retroactiv, contribuţiile la asigurări de sănătate pe ultimii cinci ani. “În momentul în care vin să declare veniturile la noi, cetăţenii sunt rugaţi să aducă, de la Fisc, şi situaţia lor fiscală pe ultimii cinci ani. Dacă nu au plătit contribuţii la sănătate, li se va solicita acest lucru”, declară oficiali ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru MoneyChanel.

Spre exemplu, în cazul drepturilor de autor, dacă acesta era singurul venit realizat, omul ar fi trebuit să meargă la Casa de Sănătate să şi-l declare şi să plătească asigurările individuale la sănătate aferente respectivului venit.

Însă, prevederea este valabilă nu doar pentru cei care au primit exclusiv doar drepturi de autor, ci pentru toţi cei care obţin venituri de natură profesională, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 58/2010, cea referitoare la introducerea plăţii contribuţiilor sociale la toate veniturile.

Oficialii Casei spun că nu este nimic nou, dat fiind că legea prin care se instituia obligaţia plăţii contribuţiilor la sănătate este în vigoare din 2006, dar admit că este posibil ca unii dintre cei care trebuiau să plătească este posibil să nu fi ştiut acest lucru. 

Săptămâna trecută, pe holurile Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului Cluj mai multe persoane nemulţumite aşteptau pe holul din faţa camerei 320 să vadă care este motivul pentru care au primit somaţiile de plată.

“Ne iau de proşti dom’le. De unde să scoată bani dacă nu de pe spinarea noastră! Am auzit de la cei care au ieşit că, de fapt, problema e că ei calculează o serie de penalizări pentru că nu am plătit la timp. Da’ de unde să ştiu eu că trebuia să plăteasc anual taxele astea, dacă ăştia nu trimit p înstiinţare ceva, ce-s abonat la Monitoru Oficial să ştiu orice lege le trăzneste ăstora prin cap?! E bătaie de joc ce să mai discutăm…”, spune Vasile Mircic, unul dintre clujenii care este nevoit să facă rabat în statului.

 

De la caserie-n pauza de masă

 

“”Deci cu asta la caserie…”, spune angajatul CAS Cluj în timp ce o pensionară din faţa lui se miră de ce trebuie să vireze în “caseria” statului circa 800 de lei doar după câteva minute de “consultaţie”.  “E culmea culmelor! Nici nu m-am aşteptat la aşa ceva”, mai apucă să spună pensionara uimită în timp ce iese pe uşa camerei 320 în drumul spre caserie.

“Aveţi ceva dat în chirie! Sau poate aţi avut! CNP-ul vă rog. A… ceva drepturi de proprietate aţi prestat la cineva”, spune angajatul. Între timp, pensionara se întoarce şi mai cere lămuriri. “Asta o plătesc la caserie, şi pe urmă, gata, am scăpat?”, întreabă. “Gata! doar să stiţi că numai până la 1 august 2008 am calculat, după aia, când aveţi bani vă mai întoarceţi”.

“2007-2009, atunci aveţi de plătit 6,5% din suma care vă iese la imprimantă. Le adunaţi şi dacă nu sunteţi de acord cu el mergeţi la Finanţe că mai vedeţi acolo. Mai aveţi deciziile de impunere de la Finanţe? dom’le, noi am primit baza asta de date de la Finanaţe aşa că n-are ce să fie greşit aici. Noi vă calculăm şi majorări acum, dar dacă-s mai mici decât salariul minim pe economie trebuie să plătiţi un salar minim pe economie”, mai spune angajatul CAS Cluj în timp ce se ridică să meargă, nu spre caserie, ci în pauza de masă. În loc de “La revedere” sunt invitat să mai fac o vizită instituţiei. “Mai veniţi pe-aici să vă calculez, dacă nu le plătiţi, nu ştiu, mai primiţi notificări şi somaţii”, mai spune.

Pe de altă parte, specialistii juristi spun că, dacă statul îşi poate obliga cetăţenii la plata contribuţiilor la asdigurări, spun nici o formă aceeaşi obligaţie nu poate fi valabilă şi în cazul penalităţilor calculate.

“În situaţia asta sunt probabil zeci de mii la nivelul ţării. Este cineva tras la raspundere pentru faptul ca nu a existat schimb de informaţii între cei de la Finanţe şi celelalte instituţii? De ce trebuie să plătiţi dumneavoastră indiferenţa şi incompetenţa instituţiilor? Despre obligaţia de a plăti asigurarea nu poţi spune nimic, asta e legea, dar aici e vorba de majorările de “întârziere”, întârzieri datorate incompetenţei, după cum am spus, şi nu contribuabilului”, explică Marius Tofan, specialist jurist.

 

Fiscul ca sula din coasta contribuabilului

 

Pe lângă aceste plăţi retroactive, statul cere să fie plătit retroactiv şi impozitul pe locuinţă, fapt care îi va ruina pe dezvoltatorii impobiliari care au construit pe persoană fizică.

Dezvolatorii spun că au vrut să facă plăţile, dar la acea vreme nu exista cadrul legal pentru încasarea taxei. Valoarea tranzacţiilor imobiliare vizate de Fisc este de aproximativ 3,5 miliarde de euro. Plata TVA-ului pentru tranzacţiile imobiliare ale dezvoltatorilor-persoane fizice a fost introdusă la sfârşitul lui 2007. Drept urmare, taxa trebuia achitată doar de la acea vreme, neaducându-se în discuţie efectuarea vreunei plăţi retroactive. La începutul anului, a fost modificat articolul 127 din Codul Fiscal care acum prevede că orice persoană fizică care derulează mai mult de o tranzacție imobiliară în cursul unui an calendaristic desfășoară o activitate economică cu caracter de continuitate și este obligată așadar să plătească TVA. La nivel naţional, s-a înființat Asociația de Prevenire a Abuzurilor Fiscale (APAF) din care fac parte peste 7.145 de dezvoltatori care au vândut peste cinci imobile într-un an Conform unui reprezentant al acestei asociaţii, statul se pregăteşte să îi impoziteze şi pe cei care cumpără Conform aceloraşi surse, ANAF are obligația de a recupera banii de la cumpărător în cazul în care vânzătorul nu poate plăti. Potrivit articolului 51 din Codul Fiscal, în caz de neplată, cumpărătorul este solidar cu vânzătorul. Astfel, toți cumpărătorii de imobile noi pot fi chemați să plătească 19% peste prețul pe care l-au plătit deja. La care se adaugă și penalități de 36% pe an. 

 

Asigurații îngropați de adeverințe

Cei care vor să evite plata retroactivă către CAS, o pot face cu o simplă adeverinţă. Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis un comunicat conform căruia cei care şi-au plătit contribuţiile trebuie să obţină de la Fisc o adeverinţă în acest sens, cei de la CAS-urile judeţene sunt obligaţi să primească şi adeverinţele eliberate de actualul angajator prin care să se confirme că plăţile au fost făcute anual.

 

“Dacă e legală incompetenţa unor funcţionari care generează într-o zi penalităţi pentru câţiva ani, ce soluţie “rezonabilă” se poate găsi în instanţă? Dacă ar dori cineva să înceapă să plătească asigurări, tu, ca stat, nu vrei să-i iei banii decât dacă-ţi plăteşte cinci ani din urmă! Păi, n-o să mai plătească deloc! O să se asigure, medical, la “privat”, la fel cum va face şi cu pensia, iar statul nu o să mai încaseze nimic. Mi se pare incredibil faptul că “sclavul” de contribuabil are doar obligaţii, iar instituţiile doar drepturi. Nicăieri în lege nu este prevăzut ceva clar despre modalitatea de informare a contribuabilului, sau un termen de somare/sancţionare/executare în cazul în care, indiferent de motiv, nu îţi îndeplineşti obligaţiile”, Marius T., jurist