//Mureș: A rămas cu bunica moartă în casă pentru că DSP Mureș și Ambulanța au respectat ”legea” COVID-19

Mureș: A rămas cu bunica moartă în casă pentru că DSP Mureș și Ambulanța au respectat ”legea” COVID-19

O femeie din Mureș a rămas cu bunica moartă în casă, suspectă de COVID-19, pentru că DSP Mureș a refuzat să facă testul, iar ambulanța nu a vrut să o ducă la spital.

Crista Bilciu trebuie să stea în casă cu bunica ei, în vârstă de 90 ani, care a decedat. Femeia împreună cu părinţii ei şi cu bunica s-au autoizolat după ce au făcut febră, au rămas fără gust şi miros sau au simţit greaţă. Medicul de familie le-a spus că, după simptome, e posibil să aibă SARS-CoV-2.

Crista a sunat la DSP Mureș, dar angajaţii au refuzat să meargă la domiciuliu să îi testeze pe cei 4, pe motiv că nu sunt contacţii unei persoane
cu test deja pozitiv. Angajaţii DSP i-au îndrumat să îşi facă testul la privat.
”Noi nu avem unde să mergem să ne testăm, nicăieri, pentru că ai mei aveau febră, frisoane, în niciun caz nu puteam să mergem undeva şi să stăm pe holuri să aşteptăm. N-am ce să fac dacă asta e procedura lor, că nu testează, ei n-au greşit cu nimic până la urmă. Ar trebui autorităţile să decidă ca în cazul în care sunt persoane cu asemena risc, bunica de 90 de ani, cu AVC şi cardiacă. Când aud că şi-au pierdut mirosul ar trebui clar să îi testeze mai ales că au pensii de 1.000 de lei. Mi se pare revoltător, suntem în pandemie, cum să îmi ceri să îţi spun că am fost contact cu cineva, ce mai contează? Poţi să iei de oriunde. Medicul de familie zice că dacă îţi pierzi respiraţia suni la 112, atât”, a declarat Crista Bilciu pentru Mediafax.ro.

Directorul DSP Mureş susţine că angajaţii au greşit că nu a îndrumat spre 112 pacienta. DSP testează doar contacţii simptomatici sau în focare.
Iuliu Moldovan, director DSP Mureş, spune că ”DSP-ul testează conform metodologiei, cotacţii cazurilor confirmate. Dacă e simptomatic poţi să apelezi 112 şi să mergi la urgenţă”.

Crista Bilciu face apel către autorităţi să elimine birocraţia şi să testeze imediat persoanele aflate în zona de risc, care solicită ajutor, nu să le pună pe drumuri sau să le condiţioneze viaţa cu banii. Medicii de la ambulanţă au constatat decesul şi, pentru că nu există urme de moarte suspectă, procedura nu presupune autopsie, iar testarea pentru COVID-19 nu se face la decedaţi, spun autorităţile. Cei de la pompe funebre vor lua măsuri pentru suspiciunea de COVID-19.