Primăria Cluj-Napoca a anunțat câștigătorul concursului de soluții pentru proiectarea parcului care se va construi în cartierul Bună Ziua. Pentru acest obiectiv, administrația locală este pregătită să cheltuiască aproximativ 11 milioane de euro. Firma de proiectare este din Cluj-Napoca, a fost înființată în urmă cu doi ani, și se numește Punct Birou de Arhitectură S.R.L..
Strategia de intervenție diferențiată asupra vegetației existente și selecția vegetației propuse susține și valorifică platoul și pajiștea centrală și creează culoare de vizibilitate gândite din perspectivă estetică și compozițională. Tema permeabilității vizuale este susținută și prin poziția și caracterul construcțiilor propuse – retrase față de platoul principal, minim invazive, adaptate proporțiilor și formelor sitului. De altfel, din acest punct de vedere, proiectul câștigător se distinge față de celelalte propuneri.
Asemenea modului de abordare a vegetației existente și propuse, și în cazul circulațiilor, autorii propun diferențierea intervențiilor și intuiesc dezvoltarea zonei adiacente, mai ales urbanizarea dintre cele două cursuri de apă, oferind posibilitatea unor accesuri multiple. Printr-o astfel de abordare, parcul devine un important centru de cartier, fragment dintr-un coridor ecologic la nivelul orașului, dar și un instrument urbanistic și peisajer de reparare și/sau de coagulare a unui țesut urban în formare.
arată punctul de vedere al juriului.
Potrivit proiectului, parcul va fi realizat pe o fâșie de teren cu o lungime de aproximativ 900m și o lățime medie de aproximativ 40-45m, care se întinde pe direcția NE-SV, de-a lungul unei coline cu o înclinație variabilă dar constantă spre NE și o pantă medie de aproximativ 7% și o suprafața totală de 10,73ha.
Diferența totală de nivel intre punctul cel mai jos al sitului – accesul de pe strada Măceșului, și punctul cel mai înalt accesul de pe Calea Turzii este de 41m.
Porțiunea cea mai înclinată a „perimetrului de intervenție” este reprezentată de povârnișul de acces pe sit dinspre NE – strada Măceșului, cu o pantă medie de 14%. Această pantă deschide una dintre puținele zone cu perspective valoroase ale sitului și se prezintă ca un platou lung de aproximativ 320m și cu o lățime medie de 45m, fiind situată între cele două vai ale pârâului Becaș și afluentului sau. Atât prin poziționarea sa centrală în raport cu limitele sitului concursului, cât și prin cotele superioare ale terenului față de văile adiacente, această zonă va avea o postură dominantă în parc.
JURIUL CONCURSULUI a fost format din
1. arh. Andreea Mureșan – reprezentant AC
2. arh. urb. Mihaela Hărmănescu
3. arh. peis. Ana Horhat
4. arh. Cristian Urcan – reprezentant OAR T
5. arh. Octav Olănescu
6. arh. urb. Endre Vanyolos
7. peis. Nicolas Triboi
8. arh. Tudor Elian
9. peis. Alexandru Mexi
De asemenea la jurizare au participat, fără drept de vot echipa de organizare din partea Ordinului Arhitecților din România:
– arh. Răzvan Vasiu și arh. Kazmer Kovacs – consilieri profesionali
– arh. Mirona Crăciun – coordonator concurs
– arh. Ilinca Pop – referent concursuri, secretar jurizare
– arh. Raisa Parpală – colaborator concursuri
– arh. Cătălina Frâncu – comunicare concursuri
Cartierul fără spații verzi
Viitorul parc Bună Ziua reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului. Această zonă rezidențială dezvoltată după anii 2000 de-a lungul rețelei principale de transport (Strada Bună-Ziua) a lăsat foarte puțin spațiu pentru spațiile publice verzi. Un important prim pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal.
Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea Parcului Bună Ziua, un spațiu verde ce trebuie să îmbine o valoare peisagistică ridicată, accesul facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și a celor de socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș.
„Acesta este cel de-al zecelea concurs de soluții pe care îl organizăm. Proiectele implementate în urma concursurilor de soluții au schimbat din temelie Clujul. Doresc să mulțumesc Ordinului Arhitecților din România pentru tenacitate și profesionalism și pentru faptul că specialiștii săi sunt alături de noi în acest demers administrativo-urbanistic de a face proiecte de cea mai bună calitate la Cluj-Napoca.
Proiectele puse în practică în urma concursurilor de soluții necesită analiză și timp în implementare mai lung, dar vor da calitate spațiului nostru urban. Șirul concursurilor de soluții nu se va opri aici, vom continua și cu alte proiecte importante, modernizarea spațiilor publice fiind o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca. Avem, printre obiective, proiecte care însumează aproximativ 200 de hectare de spații verzi, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, bani din bugetul local, din bugetul național și din fonduri europene”,
a declarat primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului: