//O mumie este vedeta unei expoziții despre Egipt care are loc la un muzeu din Cluj-Napoca

O mumie este vedeta unei expoziții despre Egipt care are loc la un muzeu din Cluj-Napoca

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei anunță că, timp de 5 ani, va putea fi vizitată o expoziție intitulată „Zei şi Muritori din Egiptul Antic”. Principala atrazție a expoziției este o mumie umană, descoperită în Gamhud, Egiptul Mijlociu.

Sarcofagul, confecționat din lemn pictat, a fost restaurat, iar mumia a fost supusă unor investigaţii de imagistică medicală, anunţă MNIT. Rezultatele investigațiilor vor fi prezentate în premieră în cadrul expoziției. Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu de cercetare şi restaurare a pieselor din Colecţia Egipteană a MNIT, cu finanțarea Programului RO-CULTURA.

Colecţia egipteană se va desfășura într-un spaţiu amenajat inovativ cu aplicaţii multimedia, tehnică modernă şi interactivă. Piesele expuse provin din colecţia egipteană a MNIT, donate Muzeului Ardelean în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea.

De asemenea, vor fi prezentate detalii interesante despre tehnicile de mumificare şi despre rolul acestui ritual în credinţele egiptenilor. Copiii au și ei un spaţiu special dedicat activităţilor de pedagogie muzeală, unde au loc ateliere tematice, concepute special pe această temă.