Președinte României Klaus Iohannis a postat pe Twitter un text prin care salută decizia omologului francez de a trimite trupe NATO în România. În același timp, potrivit unui raport al Ministerului ucrainean al Apărării, consultat de CNN, Rusia a desfășurat până acum peste 127.000 de militari în la frontiera ruso-ucraineană. Astfel, se prefigurează o invazie iminentă a rusiei în Ucraina și o intervenție a NATO în cadrul acestui conflict. Ca de obicei, România – prinsă la mijloc între două forțe beligerante – este reprezentată politicieni fără substanță.
Raportul Ucrainian arată că puterea totală a grupului terestru al Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta navală și aeriană, numărul total al personalului militar este de peste 127.000 de soldați.
Noul raport mai arată că Moscova sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de soldați ce fac parte din personalul militar propriu în regiunea Donbas. Rusia neagă că ar avea forțe în estul Ucrainei.
Totodată, activitatea informațională a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat în ultima perioadă, se mai arată în raport, iar zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței s-au triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Armata ucraineană a mai transmis că Rusia ar putea folosi rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, precizând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale de tip «Iskander» au fost transferate la graniță”.
La jumătatea lunii ianuarie, în apropierea graniței Ucrainei există 36 de lansatoare Iskander, mai susține Kievul.
Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza în prezent inclusiv capitala Kiev, mai indică Ministerul ucrainean al Apărării.
NATO încă nu știe de ce forță militară dispune
”Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez.
Anunțul președintelui francez, făcut într-un discurs-fluviu în fața militarilor din Haguenau (Alsacia).
Ce i-a spus Iohannis lui Macron
„Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic România-Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”,
a scris președintele României pe Twitter.
Aplauzele președintelui Iohannis sunt secondate țipetele europarlamentarului clujean Rareș Bogdan care, în plenul Parlamentului European, i-a transmis președintelui Emmanuel Macron că își dorește să fie ”fratele lui mai mare”.
Europarlamentarul clujean încearcă să forțeze intrarea României în spațiul Schengen, pe fondul acestui conflict, printr-un gest slugarnic. Însă, ”jmecheria” respectivă se înscrie într-o pleiadă de gesturi similare care nu au avut efectul scontat: politicienii s-au făcut preș degeaba, dar România nu a intrat în spațiul Schengen. Nici nu o va putea face până când nu se vor rezolva problemele de corupție și de securizare a granițelor.