//O grădiniță din Huedin ascute securea războiului dintre iredentiști și naționaliști

O grădiniță din Huedin ascute securea războiului dintre iredentiști și naționaliști

Grădinița din Huedin, finanțată de guvernul de la Budapesta, generează dispute între iredentiștii și naționaliștii din Transilvania. Reprezentanții Parohiei Reformate din localitate, care administrează grădința, susțin că la grăniță se pot înscrie și copiii românilor, dar că predarea se va face doar în limba maghiară! Motivul constă într-o condiție a finanțatorului, adică a Guvernului Orban.

Organizația PSD Huedin a declarat că se va opune preluării grădiniței de către autoritatea locală dacă aceasta va funcționa „doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari”.

Vicepremierul român Kelemen Hunor a fost și el prezent la inaungurarea grădiniței și este citat într-un comunicat al bisericii reformate referindu-se la educația în limba maternă ca la „piatra de temelie” necesară pentru păstrarea culturii.

Protopopul reformat al Țării Călatei, István M. Vincze, a explicat că „nimeni nu este exclus, grădiniţa este deschisă în faţa tuturor”. Însă a mai adăugat şi că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii, potrivit Hirado, care citează Kronika.

Noua grădiniţă de la Huedin care a fost construită de Biserica Reformată, cu sprijinul statului ungar, a fost inaugurată la 17 iulie. Edificiul cu două niveluri a costat 300 de milioane de forinţi (760.000 de euro).

Din cei 9.300 de locuitori ai oraşului Huedin – considerată „capitala” Ţării Călatei – aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare.