Omul de afaceri clujean Ioan Bene, judecat în mai multe dosare de corupție și fugit în Italia, a fost judecat într-un dosar până a intervenit prescripția. El a fost trimis în judecată în 2016 și abia în august anul acesta judecătorii de la Judecătoria Cluj Napoca au dat un verdict: încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului B.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la executare de activități miniere fără permis sau licență, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, arată soluția pe scurt a instanței clujene. Dacă Bene ar fi fost judecat de o instanță care să nu fi tergiversat dosarul, ar fi primit, în mod obligatoriu o pedeapsă de închisoare cu executare între 6 luni la 2 ani.
În 2016, tribunalul București l-a condamnat pe Bene la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Însă, el era deja fugit în Italia, unde, prin prisma faptului că deține o locuință, a obținut permisiunea de a executa pedeapsa de arest la domiciliu.
În 2012, Bene a închiriat o suprafață de 25.000 mp dintr-un teren din comuna Apahida, jud. Cluj.
Însă, angajații firmei lui Bene ”au efectuat lucrări miniere constând în decopertare și exploatare balast pe terenul care a făcut obiectul contractului. Pentru lucrările respective nu s-a obținut permis de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, conform prevederilor Legii nr. 85/2003. Mai mult, lucrările s-au efectuat pe o suprafață mai mare decât cea specificată în contract, motiv pentru care proprietarul terenului, a formulat plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, plângere care face obiectul unuia dintre cele două dosare conexate la prezenta cauză și în care persoana vătămată și-a retras plângerea. De asemenea, terenul nu a fost readus la starea inițială prin acoperirea gropilor rezultate în urma activităților miniere”, arată rechizitoriul.
Din denunțul și declarația unui martor, expert superior în cadrul Compartimentului de Inspecție Teritorială pentru Resurse Minerale Cluj, rezultă că la data de 09.10.2012 s-a constatat existența unor zone de decopertare proaspăt efectuate pe o suprafață de aproximativ 2,5 ha pe raza comunei Apahida, în spatele zonei industriale, de unde au fost extrase cantități de balast care, conform art. 2 alin. 1 din Legea nr. 85/2003, fac parte din categoria rocilor utile. În urma verificărilor la C.I.T.R.M. Cluj, martorul a constat că la data de 09.10.2012, când a fost efectuat controlul. Nu avea eliberat permis de exploatare în acea zonă, deși la data de 11.04.2012 a fost depusă de către un reprezentant al societății o fișă de instituire a perimetrului în vederea aprobării. Întrucât societatea nu a mai depus documentele pentru obținerea permisului de exploatare, nu a fost eliberat vreun astfel de permis.
”Participarea inculpatului Ioan Bene în calitate de instigator la infracțiunea prev. de art. 57 alin. 2 din Legea 85/2003 este implicită, atâta timp cât, în calitate de administrator al societății inculpate NAPOCAMIN S.R.L. a semnat contractul de închiriere a terenului și a dispus, în mod nemijlocit, în această calitate, efectuarea lucrărilor cunoscând că permisul de exploatare nu exista. Chiar dacă, astfel cum reiese din probatoriul administrat, cel care a luat decizia efectivă de a se efectua lucrările înainte de obținerea permisului de exploatare este inculpatul Fărcaș Mugurel, faptul că Bene Ioan, în calitate de administrator al societății-autor a infracțiunii propriu-zise a transpus, în cunoștință de cauză, această decizie în cadrul societății, este suficient pentru a se reține instigarea la acea infracțiune”, se arată în cadrul procesului.
Cum a picat prescripția peste un om de afaceri din Cluj Napoca
În motivarea deciziei de prescripție a faptelor, Judecătoria Cluj Napoca a reținut că ”inculpatul Bene Ioan a fost trimis în judecată pentru comiterea în cursul lunii martie 2012 a infracțiunii de instigare la executare de activități miniere fără permis sau licență prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 57 alin. 2 din Legea nr. 85/2003.
Având în vedere că limitele de pedeapsă prevăzute de norma de incriminare pentru faptele săvârșite de către inculpat sunt de la 6 luni la 2 ani închisoare, instanța constată că termenul de prescripție incident este cel prevăzut de art. 154 alin. (1) lit. d) C.pen, și anume 5 ani.
Raportat la momentul judecării prezentei cauze, anul 2021, termenul de prescripție de 5 ani care a început să curgă la în cursul lunii martie 2012 s-a împlinit în cursul lunii martie 2017 și în consecință, răspunderea penală pentru faptele în cauză pare a fi înlăturată.
În concluziile orale Reprezentanta Ministerului Public a invocat întreruperea cursului prescripției (prin ordonanțele de efectuare în continuare a urmăririi penale și de punere în mișcare a urmăririi penale).
Pentru a se pronunța asupra acestor susțineri, instanța are în vedere Decizia Curții Constituționale nr. 297/26.04.2018, publicată în Monitorul Oficial al României la data de 25.06.2018, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) C.pen. și s-a constatat că soluția legislativă actuală, care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea “oricărui act de procedură în cauză” (fără ca dispozitivul să facă distincție între cele care se comunică sau care nu se comunică suspectului/inculpatului) este neconstituțională”, se arată în motivarea deciziei judecătorești.
Firma lui Bene a mai primit o condamnare
În martie 2018, Napocamin SRL,în prezent administrată de Virgil Pop Radu, a mai fost condamnată într-un alt dosar penal, pentru executarea de lucrări în afara legii, după ce s-a dispus oprirea acestora.
Solutia pe scurt: În baza art. 396 al. 2 din C.pen. cu aplicarea art. 137 al. 4 lit. b din C.pen. condamnă pe inculpata S.C. „Napocamin” S.R.L., reprezentată prin administratorul Pop Virgil Radu, la pedeapsa de 150 de zile-amendă pentru săvârşirea infracţiunii de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele competente potrivit legii, faptă prev. şi ped. de art. 24 lit. b din Legea nr. 50/1991. În baza art. 137 al. 2 C.p. stabileşte cuantumul sumei unei zile-amendă la 1000 lei şi aplică pedeapsa amenzii în cuantum de 150.000 lei. În baza art. 274 al. 1 din N.C.p.p. obligă pe inculpată la plata sumei de 600 de lei reprezentând cheltuieli de judecată avansate de stat. Sentința a fost contestată la Curtea de Apel Cluj.
Ioan Bene a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel Cluj, în dosarul Mită la Consiliul Județean Cluj. Înainte de aflarea deciziei, Ioan Bene a plecat în Italia și a refuzat să își execute pedeapsa în România. Autoritățile din Italia i-au admis cererea de a nu fi extrădat și au recunoscut sentința CA Cluj, lăsându-l pe acesta în detenție la domiciliul său, dintr-un oraș situat în sudul Italiei. În primăvara acestui an, Bene a mai fost condamnat la alți 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul cu evaziunea fiscală, instrumentat de procurorii de la București.