//MT îi plătește compensații de 1,7 milioane lei patronului SC Transferoviar. În același timp, Călin Mitică este judecat penal pentru afaceri în transporturi

MT îi plătește compensații de 1,7 milioane lei patronului SC Transferoviar. În același timp, Călin Mitică este judecat penal pentru afaceri în transporturi

Potrivit unei decizii judecătorești emise anul trecut, omul de afaceri Călin Mitică, patronul afacerii Transferoviar, trebuie să primească de la Ministerul Transporturilor compensații în valoare de aproape 1,7 milioane lei. În același timp, Mitică alături de alți incolpați sunt judecați pentru spălare de bani, iar în acest dosar partea vătămată este CFR Călători, instituție subordonată Ministerului Transporturilor. Procesul penal a fost înregistrat în 2015, iar de atunci judecătorii sunt tot la stadiul de audiere a martorilor și administrarea dovezilor.

În urmă cu un an de zile, TRANSFEROVIAR CĂLĂTORI S.R.L., una dintre societățile controlate de omul de afaceri Călin Mitică, a deschis un proces împotriva Ministerului Transporturilor și Autorității pentru Reformă Feroviară în care a cerut obligarea acestor instituții la plata sumei de 805.460,40 lei, bani care reprezintă dobânda legală penalizatoare aferentă sumei de 1.688.506 lei pentru perioada 1 ianuarie 2016 – 25 septembrie 2020.

Acești bani reprezintă restul de subvenție (compensație) aferent anului 2015, cuvenit pentru prestarea serviciilor de transport public. În baza unei hotărâri guvernamentale (HG nr. 74/2012 – Anexa V), Transferoviar Călători a încheiat cu Ministerul Transporturilor un contract de servicii publice de transport pentru perioada 2012 -2015. În virtutea contractului, firma lui Mitică trebuia să primească din partea statului o compensație constând in diferența dintre veniturile obținute prin aplicarea tarifelor impuse si costurile suportate, plus o suma care să asigure o cotă de profit de 3% din costuri. Pentru că ministerul nu a virat banii în contul firmei, reprezentanții societății au deschis un proces.

La jumătatea anului trecut, Călin Mitică a câștigat prima rundă din acest proces cu statul român

Admite în parte chemare în judecată formulată și precizată de reclamanta TRANSFEROVIAR CALATORI SRL, în contradictoriu cu pârâții Statul Român prin MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII și AUTORITATEA PENTRU REFORMA FEROVIARĂ, și în consecință: Obligă pârâtul Statul Român prin MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII să plătească reclamantei dobânda legală penalizatoare aferentă sumei de 1.688.506 lei pentru perioada 15 februarie 2018 ?i până la data de 25 septembrie 2020. Respinge pretențiile față de ceilalți reclamanți. Obligă pârâtul Statul Român prin MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII să plătească reclamantei suma de 8.211,54 lei cu titlul de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru aferentă pretențiilor admise.

arată soluția pe scurt a instanței care poate fi accesată integral AICI

Sentința nu este definitivă, în momentul de față judecându-se la instanța superioară după ce reprezentanții Ministerului Transportului au contestat-o.

În momentul de față, Călin Mitică, patronul Transferoviar Călători și Remarul 11 Februarie, este judecat în două dosare penale:

  1. În 2015 a fost trimis în judecată pentru mituirea unor directori CFR ca să obțină contracte pentru companiile sale,
  2. În 2018 a mai fost trimis în judecată pentru mituirea unui director de la Salina Ocna Dej, pentru obținerea de contracte.

Diferența, notabilă, dintre cele două dosare este că în primul dosar, Tribunalul Cluj a menținut probele făcute de DNA cu SRI, în cel de-al doilea, Curtea de Apel Cluj le-a exclus, motivând că probele au fost adunate cu ajutorul unui mandat de siguranță națională.

Ce acuzații i se aduc lui Mitică

Omul de afaceri care controlează companiile Remarul 16 februarie și Transferoviar a fost deferit Justiției în august 2015 de DNA Cluj pentru mai multe capete de acuzare: dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani, complicitate la cumpărare de influență

Călin Mitică este acuzat că, între 2013 și 2014, ar fi dat mită peste 400 de mii de lei unui director de la CFR Călători ca să obțină, pentru compania sa, Remarul 16 Februari, un acord cadru (contract de tip abonament) cu valoare maximă de 45 de milioane de euro privind revizia trenurilor de tip Săgeta Albastră.

Omul de afaceri l-ar fi determinat Mitică și pe directorul Organismului Notificat Feroviar Român să omologheze ilegal compania Remarul pentru a putea participa la o licitație de peste 55 de milioane de lei (peste 11 milioane de euro), pentru revizia unor locomotive CFR.

De asemenea, Călin Mitică și-ar fi dat Ok-ul ca un director din compania sa, Transferoviar, să dea mită unui director de la CFR Regionala Galați pentru a obține contracte.

În al doilea dosar, Mitică este acuzat că, între 2011 și 2013, ar fi dat mită aproape 88.000 de lei directorului de atunci al salinei Ocna Dej pentru a obține contracte pentru companiile sale.

Acest dosar a fost, de altfel, restituit procurorilor întrucât aceștia nu au putut să remedieze în cadrul camerei preliminare problemele constatate de instanță privind probatoriul administrat cu SRI pe MSN.

Prietenii lui Mitică

Călin Mitică a fost partenerul de afaceri al lui Rareş Bogdan şi Maricel Păcuraru şi partener de afaceri în Realitatea Media.

De la stânga la dreapta: Călin Mitică, cozmin gușă, Octavian Hoandră,, Rareș Bogdan și Eduard Raul Hellvig, șeful SRI

Călin Mitică apare în fotografii în vacanță alături de europarlamentarul Rareș Bogdan și realizatorul tv Octavian Hoandră, dar și cu Cozmin Gușă, patronul de la fosta Realitatea TV. Trece drept un apropiat al fostului lider PNL, Vasile Blaga, dar și al șefului SRI, Eduard Raul Helving.