//Doi polițiști din Maramureș au recunoscut că sunt corupți!

Doi polițiști din Maramureș au recunoscut că sunt corupți!

Doi polițiști din cadrul IPJ Maramureș au recunoscut o serie de infracțiuni de corupție comise. Potrivit acordurilor de recunoaștere semnate cu procurorii ai au luat bani de la mai multe persoane pentru a nu a plica o serie de sancțiuni.

unul dintre inculpaţi a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale), iar cel de-al doilea inculpat a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

De asemenea, instanţa a stabilit că persoanele condamnate sunt obligate să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Maramureş sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, precum şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la o instituţie publică din municipiul Baia Mare, respectiv Primăria Municipiului Baia Mare, Serviciul Public Ambient Urban sau Direcţia Poliţiei Locale Baia Mare, pe o perioadă de 60 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă.

Cele două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei sunt disjungeri dintr-o cauză în care, la data de 20.08.2020, procurorul şef secţie urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a întocmit rechizitoriu prin care a dispus trimiterea în judecată (în stare de arest preventiv), a unui număr de 4 agenţi de poliţie rutieră, precum şi a unei persoane fără calitate specială (în stare de libertate), pentru mai multe fapte de luare de mită, fals intelectual şi dare de mită.

Totodată, la aceeaşi dată, procurorul a dispus disjungerea cauzei cu privire la un alt inculpat, agent de poliţie rutieră şi sesizarea instanţei de judecată cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

Dosarul a fost iniţiat ca urmare a două denunţuri depuse la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş la data de 25.10.2019 şi înaintate Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, în care s-a dispus începerea urmăririi penale ‘in rem’ cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Astfel, din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada septembrie – decembrie 2019, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, mai mulţi inculpaţi, agenţi de poliţie rutieră, au pretins şi primit diferite sume de bani sau produse de la mai multe persoane, fie pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale cu privire la contravenţiile comise, fie pentru a aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde (de regulă, fără măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule).

În cauză, s-a beneficiat de sprijinul conducerii IPJ Maramureş, precum şi de sprijin de specialitate din partea Serviciul de Operaţiuni Speciale Maramureş.