UBB era să rămână fără sediul administrativ situat pe strada IC Brătianu din centrul municipiului Cluj-Napoca. Clădirea a fost cerută în instanță de Jelen Tivadar Karolyne, fiica contelui Banffy Miklos. Judecătorii nu au contestat faptul că Jelen nu ar fi avut dreptul să primească înapoi imobilul, dar au motivat că pretențiile ei au fost făcute prea târziu. Spre deosebire de acest proces, reamintim că magistrații clujeni au dispus, fără să clipească, retrocedarea în natură a unor imobile din Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
JELEN TIVADAR KAROLYNE este, conform certificatului de calitate de moștenitor nr. 51/2015 eliberat de SPN Napoca Lex Cluj-Napoca, unica fiică și moștenitoare a contelui dr. Banffy Miklos.
În baza dreptului de moștenitor ea a cerut să i se restituie clădirea de pe strada IC Brătianu nr 14, unde are sediul administrativ Universitatea Babeș Bolyai (UBB). Solicitarea ei nu a făcut obiectul unui proces de retrocedare, ea invocând legile exproprierii. Așteptarea ei era ca statul să exproprieze Universitatea Babeș-Bolyai din sediul administrativ și să i-o dea înapoi.
Pe vremea comuniștilor, imobilul a fost expropriat de la Banffy Miklos în baza Decretului nr.106/1948 și a Decretului nr.266/1948 și a fost transcris în CF 7626 sub nr top 603 în favoarea Statului Român și dat în folosința Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
În momentul de față, suprafaţa terenului este de 1.733,00 mp, suprafaţa construită de 1.483,00 mp, iar suprafaţa utilă de 2.177,00 mp.
Jelen a pierdut procesul pentru că, în opinia judecătorilor, este vorba despre un imobil preluat înaintea datei de 22 decembrie 1989. Iar acordarea de măsuri reparatorii se putea face în condițiile legilor speciale de reparație adoptate după anul 1989, respectiv Legea nr. 10/2001.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 10/2001, restituirea în natură sau acordarea de măsuri compensatorii se pot face doar în condițiile acestei legi, nemaifiind admisibila nici o acțiune în justiție.
”În condițiile în care imobilul obiect al cererii de chemare în judecată a fost preluat în proprietatea statului anterior intrării anului 1989, respectiv în anul 1949, obiectul litigiului cădea sub incidența Legii nr.10/2001, astfel că pentru obținerea de despăgubiri, reclamanta trebuia să urmeze procedura administrativă și judiciară reglementată de acest act normativ”, se arată în motivarea dosarului.
Cu alte cuvinte, chiar dacă ea este moștenitoarea directă a averii contelui Banffy, judecătorii i-au respins solicitările pentru că a greșit legea în baza căreia a formulat cererea și, pe deasupra, acest lucru a fost făcut prea târziu.
Sentința a rămas definitivă prin decizia Curții de Apel Cluj care poate fi accesată AICI.
Nu este prima cerere de retrocedare pe care JELEN TIVADAR KAROLYNE o pierde în instanțele clujene. A mai cerut aproximativ 200 de hectare de pădure şi teren și cetatea Bologa, tot în baza calității de moștenitor a contelui Banffy, însă instanțele din Huedin și Cluj-Napoca i-au respins de fiecare dată cererile. În dosarele respective, femeia are notat domiciliul în Maroc.
Terenurile au fost expropriate de la moşierii maghiari după Unirea din 1918. Pentru stingerea litigiilor dintre statul român şi nobilii maghiari s-a format Tribunalul Arbitral Româno-Maghiar de la Paris. Plăţile despăgubirilor stabilite de acest tribunal se făceau din Fondul Agrar, fond deschis de România la o bancă din Elveţia. Conform documentelor de arhivă din Ardeal, au fost expropriaţi 367 de nobili maghiari.